عِمران (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
عِمران:
(وَ آلَ عِمْرانَ عَلَى الْعالَمينَ) عِمران: در اين آيه، «عمران» همان پدر «مريم» است، نه پدر «موسى»، زيرا هركجا نام عمران برده شده، اشاره به پدر مريم مىباشد. (آيات بعد كه شرح حال مريم را بيان مىكند، گواه اين مطلب است.)
توضيح اين كه از تواريخ و اخبار اسلامى و گفته مفسران استفاده مىشود كه «حنه» و «اشياع» دو خواهر بودند كه اوّلى به همسرى «عمران» كه از شخصيتهاى برجسته بنى اسرائيل بود درآمد و دومى را «زكريا» پيامبر خدا به همسرى انتخاب كرد.
همسر عمران (حنه) سالها گذشت كه فرزندى از او متولد نشد، روزى زير درختى نشسته بود، پرندهاى را ديد كه به جوجههاى خود غذا مىدهد، مشاهده اين محبت مادرانه، آتش عشق فرزند را در دل او شعلهور ساخت و از صميم دل، از درگاه خدا تقاضاى فرزندى كرد و چيزى نگذشت كه اين دعاى خالصانه به هدف اجابت رسيد.
حاصل سخن آنكه از پارهاى از روايات استفاده مىشود كه «عمران» نيز پيامبر بود و به او وحى فرستاده مىشد و بايد توجه داشت كه اين عمران، غير از عمران پدر موسى است و در ميان آنها ۱۸۰۰ سال فاصله بوده است.
به موردی از کاربرد
عِمران در
قرآن، اشاره میشود:
(إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى آدَمَ وَ نُوحًا وَ آلَ إِبْراهيمَ وَ آلَ عِمْرانَ عَلَى الْعَالَمينَ ) (خداوند، آدم و نوح و خاندان ابراهيم و خاندان عمران را بر جهانيان برترى داد.)
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرماید:
آل عمران ظاهرا مراد از آن دودمان عمران پدر مريم باشد و كلمه مريم ابنة عمران در قرآن كريم مكرر آمده و اما عمران پدر موسى حتى در يک مورد هم ذكر نشده و اگر شده به طورى ذكر نشده كه متعين در پدر موسى باشد و اين خود مؤيد همين احتمال است كه مراد از وى عمران پدر مريم (ع) باشد و بنابراين مراد از آل عمران عبارت مىشود از مريم و عيسى (ع) يا آن دو با همسر عمران و اما اينكه نصارا قبول ندارند كه پدر مريم نامش عمران بوده، قبول نداشته باشند، چون قرآن تابع هواهاى ايشان نيست.
• شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «عِمران»، ج۳، ص۲۴۴.