غَد (لغاتقرآن)
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
غَد: (غَداً مَّنِ الْكَذَّابُ الأَشِرُ) تعبير به
«غَد» (فردا) از مادّه «
غدوة- غداة» اشاره به
قیامت است چراكه با توجّه به مقياس عمر دنيا به سرعت فرا مىرسد و ذكر آن به صورت
نکره، براى اهميت آن است.
ترجمه و تفاسیر
آیات مرتبط با
غَد:
(سَيَعْلَمُونَ غَدًا مَّنِ الْكَذَّابُ الْأَشِرُ) (ولى فردا مىفهمند چه كسى دروغگوى هوسباز است!)
علامه طباطبایی در
تفسیر المیزان میفرماید: اين جمله حكايت كلام خداى تعالى است به صالح (ع) همانطور كه دو آيه بعد هم دنبال همين كلام است و منظور از كلمه غد- فردا عاقبت است، (مثل اينكه به فارسى هم مىگوييم فردا كه پير شدى چنين و چنان مىشود در عربى هم مىگويند با امروز فردايى است) و خداى تعالى در اين جمله اشاره مىكند به عذابى كه به زودى بر آنان نازل مىشود و آن وقت به عيان مىدانند كه كذاب و أشر، صالح است يا ايشان؟!
(إِنَّا مُرْسِلُوا النَّاقَةِ فِتْنَةً لَهُمْ فَارْتَقِبْهُمْ وَ اصْطَبِرْ) اين آيه در مقام تعليل همان خبرى است كه داد و فرمود: به زودى عذاب بر آنان نازل مىشود و مفاد اين تعليل اين است كه: اينكه گفتيم به زودى عذاب بر ايشان نازل مىشود، علتش اين است كه ما بنا داريم چنين و چنان كنيم و كلمه فتنه به معناى امتحان و ابتلاء است.
(دیدگاه
شیخ طبرسی در
مجمع البیان:
)
(يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ) (اى كسانىكه ايمان آوردهايد! تقواى الهى پيشه كنيد و هركس بايد بنگرد تابراى فردايش چه چيز از پيش فرستاده و تقواى الهى داشته باشيد كه
خداوند از آنچه انجام مىدهيد آگاه است.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان میفرماید: مراد از كلمه غد- فردا روز قيامت است، كه روز حسابرسى اعمال است. و اگر از آن به كلمه فردا تعبير كرده براى اين است كه بفهماند قيامت به ايشان نزديك است، آن چنان كه فردا به ديروز نزديك است، هم چنان كه در آيه(إِنَّهُمْ يَرَوْنَهُ بَعِيداً وَ نَراهُ قَرِيباً)
[۱۴] به اين نزديكى تصريح كرده است.
(دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:
)
•
مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «غَد»، ص۳۹۷.