• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مصطلحات فقه (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آيت الله حاج ميرزا على مشكينى امام جمعۀ شهر مقدس قم و رئيس مجلس خبرگان رهبرى در نظام جمهورى اسلامى ايران و از اساتيد بزرگ فقه ، اصول، تفسير و اخلاق در حوزۀ علميۀ قم به شمار مى‌آيد. وى در زمان حكومت پهلوى از علماى مبارز و از حاميان حضرت امام خمينى قدس سره، رهبر كبير انقلاب اسلامى ايران بود و به همين دليل مدتى نيز در شهر گلپايگان به عنوان تبعيدى به سر برد.




آيت الله مشكينى از تأليفات گران قدرى برخوردار است مانند:
۱- ترجمۀ كتاب اثنا عشرية.
۲- اصطلاحات الأصول‌
اين كتاب در معرفى اصطلاحات گوناگون علم اصول فقه است.
۳- المواعظ العددية، اين كتاب مجموعه‌اى از روايات اخلاقى است.
۴- تفسير سورۀ صاد، اين كتاب در ۲۸۸ صفحه از سوى انتشارات محترم جامعۀ مدرسين قم به چاپ رسيده سپس چاپ‌هاى متعدد ديگرى از روى آن انجام پذيرفته است مانند:
الف- درسى از قرآن كريم، تفسير سورۀ صاد، تهران ياسر، ۱۳۵۹ شمسى‌
ب- كتابشناسى قرآن، صفحۀ ۲۸۰، شمارۀ ۱۲۹۹‌
ج- تكامل در قرآن، تهران دفتر نشر فرهنگ اسلامى، ۱۳۵۸ شمسى صفحۀ ۳۵۲ شمارۀ ۱۶۵۴- ۱۶۵۵‌
همچنين ايشان در مجلات علمى حوزۀ علميه مقالاتى به چاپ رسانده‌اند مانند« از قرآن چه مى‌دانيم» و« شناخت انسان ».
[۱] مجلۀ نور علم، ش ۲، ص۱۹ .
[۲] مجلۀ نور علم، ش ۱۷، ص۸ .




دانشمند مورخ حاج شيخ محمد شريف رازى در كتاب« گنجينۀ دانشمندان » در بارۀ ايشان مى‌فرمايد:« حجت الاسلام آقاى حاج ميرزا على مشكينى از علما و مدرسين معاصر و داراى آثار گران قدرى از قبيل ترجمۀ اثنا عشريه و غيره مى‌باشند و در ج ۲ ص ۲۶۳ به طور اجمال ايشان را ياد نموده‌ام و در حال حاضر معظم له به طور اجبار در گلپايگان اقامت دارند».
در كتاب گنجينۀ دانشمندان دربارۀ ايشان آمده است:« حجت الاسلام و استاد والا مقام، آقا ميرزا على مشكينى، كرارا به ايشان رجوع شد كه ترجمۀ خود را مرقوم دارد ولى فرمودند:« من لايق نيستم كه نامم در عداد رجال و دانشمندان آيد، دور مرا قلم بگيريد.» مؤلف اين گنجينه گويد استاد مشكينى گرچه ترجمۀ خود را نداد ولى مسلما معظم له از علما و مدرسين به نام حوزه علميۀ قم مى‌باشد كه به فضل و ديانت و علم و تقوا موصوف و معروف است».
[۳] گنجينۀ دانشمندان، ج۲، ص۲۶۳.

در كتاب« طبقات مفسران شيعه » در معرفى ايشان آمده است: آيت الله حاج ميرزا على آقا مشكينى يكى از مدرسين محترم حوزۀ علميّۀ قم و رئيس مجلس خبرگان مى‌باشد. مؤلف محترم اين تفسير را كه پيرامون آيات شريفۀ سورۀ مباركۀ« صاد» مى‌باشد در دوران تبعيدشان در تابستان ۱۳۵۶ ه‌. ش. به رشتۀ تحرير در آورده‌اند. قبلا نيز در حوزۀ علميّۀ قم جلسات تفسيرى داشته‌اند. پس از پيروزى انقلاب اسلامى كه طبق آيۀ شريفۀ:« الذين طغوا في البلاد، فأكثروا فيها الفساد فصب عليهم ربك سوط عذاب» شامل حال آنان( طاغوتيان) گرديد نويد خير و بركت نسبت به نشر و گسترش آيات الهى و گسترش تفاسير مربوط به قرآن پديد آمد، كه مؤلف محترم بيشترين بهره را از فضاى انقلاب نموده‌اند. مؤلف محترم بررسى‌هاى قرآنى ديگرى جز آن سورۀ شريفه را نيز دارند كه امكان كسب اطلاع نبود».
[۵] طبقات مفسران شيعه، ج۵، ص۴۱.



این کتاب با موضوع اصطلاحات فقهی به زبان عربی در یک جلد به چاپ رسیده است.


۱. مجلۀ نور علم، ش ۲، ص۱۹ .
۲. مجلۀ نور علم، ش ۱۷، ص۸ .
۳. گنجينۀ دانشمندان، ج۲، ص۲۶۳.
۴. سوره فجر، آیه ۱۱.    
۵. طبقات مفسران شيعه، ج۵، ص۴۱.



نرم افزار جامع فقه أهل البيت عليهم السلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی



جعبه ابزار