• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مُحَمَّد (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





مُحَمَّد: (مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللّهِ)
كلمه «محمّد» به معنى «بسيار حمد شده» است و از ريشه «حمد» كه به معنى «تجليل و تمجيد» است.
آیه مورد بحث مى‌گويد: «محمّد رسول (و فرستاده) خداست...». سپس به توصيف يارانش مى‌پردازد و اوصاف ظاهر و باطن و عواطف و افكار و اعمال آنها را بيان مى‌كند.
آنها كانونى از عواطف و محبت نسبت به برادران و دوستان و هم‌كيشانند و آتشى سخت و سوزان و سدى محكم و پولادين در مقابل دشمنان.



به موردی از کاربرد مُحَمَّد در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - مُحَمَّد (آیه ۲۹ سوره فتح)

(مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللّهِ وَ الَّذينَ مَعَهُ أَشِدّاء عَلَى الْكُفّارِ رُحَماء بَيْنَهُمْ تَراهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ اللّهِ وَ رِضْوانًا سيماهُمْ في وُجُوهِهِم مِّنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذلِكَ مَثَلُهُمْ في التَّوْراةِ وَ مَثَلُهُمْ في الْإِنجيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَى عَلَى سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرّاعَ لِيَغيظَ بِهِمُ الْكُفّارَ وَعَدَ اللّهُ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ مِنْهُم مَّغْفِرَةً وَ أَجْرًا عَظيمًا)
« محمد فرستاده خداست؛ و كسانى كه با او هستند در برابر کفّار سرسخت و شديد، و در ميان خود مهربانند؛ پيوسته آنها را در حال رکوع و سجود مى‌بينى در حالى كه همواره فضل و رضای خدا را مى‌طلبند؛ نشانه آنها در صورتشان از اثر سجده نمايان است؛ اين توصيف آنان در تورات است و توصيف آنان در انجیل، همانند زراعتى است كه جوانه‌اش را خارج ساخته، سپس به تقويت آن پرداخته تا محكم شده و بر پاى خود ايستاده است و به قدرى نمو و رشد كرده كه زارعان را به شگفتى وا مى‌دارد؛ اين براى آن است كه كافران را به خشم آورد! و كسانى از آنها را كه ایمان آورده و كارهاى شايسته انجام داده‌اند، خداوند وعده آمرزش و پاداش عظيمى داده است. »

۱.۲ - مُحَمَّد در المیزان و مجمع‌البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: اين آيه خاتمه سوره است و پيامبر را توصيف مى‌كند، و نيز آنهايى را كه با اويند به‌ اوصافى مى‌ستايد كه در تورات و انجيل ستوده. و مؤمنین را كه عمل صالح انجام داده‌اند وعده جميل مى‌دهد. اين آيه متصل به آيه قبل است، چون در آن آيه مى‌فرمود كه او رسول خود را به هدایت و دین حق فرستاده.

۱. فتح/سوره ۴۸، آیه ۲۹    
۲. ابن فارس، احمد، معجم مقائیس اللغة، ج۲، ص۱۰۰.    
۳. طریحی نجفی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۳، ص۴۰.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌ ط-دار الکتب الاسلامیه، ج، ص.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص ۵۱۵    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج ۱۸، ص ۴۴۵.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج ۱۸، ص ۲۹۹.    
۸. سخنانی طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج ۲۳، ص ۱۷۶.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج ۹، ص ۱۹۲.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله « مُحَمَّد »، ص ۵۸۵.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره فتح | لغات قرآن




جعبه ابزار