• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مِکْیال (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




مِکْیال: (وَ لا تَنْقُصُوا الْمِكْيالَ)
«مِکْیال» از مادّه‌ «کیل» و «مِيْزان» از مادّه‌ «وزن» به معناى پيمانه و ترازو است و كم كردن آن‌ها به معناى كم‌فروشى و نپرداختن حقوق مردم است.



(وَ إِلَى مَدْيَنَ أَخَاهُمْ شُعَيْبًا قَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُواْ اللّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ وَ لاَ تَنقُصُواْ الْمِكْيَالَ وَ الْمِيزَانَ إِنِّيَ أَرَاكُم بِخَيْرٍ وَ إِنِّيَ أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ مُّحِيطٍ) (و به سوى مَدْيَن برادرشان شعيب را فرستاديم، گفت: ای قوم من! خدا را پرستش كنيد كه جز او، معبودى براى شما نيست. پيمانه و وزن را كم نكنيد و دست به كم‌فروشى نزنيد كه من خيرخواه شما هستم و از عذاب روز فراگير، بر شما بيمناكم.)
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: كلمات مكيال و ميزان اسم آلت‌ هستند و به معناى آن آلتى كه كالاها به وسيله آن، كيل و يا وزن مى‌شود و اين دو آلت نبايد به نقص توصيف شوند و نبايد گفت قپان و ترازوى ناقص بلكه آن‌چه به صفاتى از قبيل نقص و زيادت و مساوات توصيف مى‌شود كالاى كيل شده و وزن شده است نه آلت كيل و وزن، پس‌ اگر در آيه شريفه نسبت نقص به خود آلت داده از باب مجاز عقلى است و اين‌كه از ميان همه گناهان قوم، خصوص كم‌فروشى و نقص در مكيال و ميزان را نام برده، دلالت دارد بر اين‌كه اين گناه در بين آنان شيوع بيشترى داشته و در آن افراط مى‌كرده‌اند به حدى كه فساد آن چشمگير و آثار سوء آن روشن شده بوده و لازم بوده كه داعى به سوى حق، قبل از هر دعوتى آنان را به ترک اين گناه دعوت كند و از ميان همه گناهانى كه داشته‌اند انگشت روى اين يک گناه مى‌گذارد. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. هود/سوره۱۱، آیه۸۴.    
۲. مكارم شيرازى، ناصر، تفسير نمونه، ج۹، ص۲۴۳.    
۳. هود/سوره۱۱، آیه۸۴.    
۴. مكارم شيرازى، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۲۳۱.    
۵. مكيال طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۱۰، ص۵۴۰-۵۴۱.    
۶. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۱۰، ص۳۶۱.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۱۲، ص۱۰۹.    
۸. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۵، ص۲۸۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «مِکْیال»، ص۵۴۹.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره هود | لغات قرآن




جعبه ابزار