• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نفاق بنی قریظه (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



منافق واژه‌ای است قرآنی که از ماده نفق و نفاق گرفته شده و در لغت به معنی خارج شدن و تمام شدن است.



برخی از یهودیان بنی قریظه نفاق داشتند.
«واذا لقوا الذین ءامنوا قالوا ءامنا واذا خلا بعضهم الی بعض قالوا اتحدثونهم بما فتح الله علیکم لیحاجوکم به عند ربکم افلاتعقلون»؛ و هنگامی که مؤمنان را ملاقات کنند، می‌گویند: « ایمان آورده‌ایم.» ولی هنگامی که با یکدیگر خلوت می‌کنند، (بعضی به بعضی دیگر اعتراض کرده،) می‌گویند: «چرا مطالبی را که خداوند (در باره صفات پیامبر اسلام ) برای شما بیان کرد، به مسلمانان بازگو می‌کنید تا ( روز رستاخیز ) در پیشگاه خدا، بر ضد شما به آن استدلال کنند؟! آیا نمی‌فهمید؟!»

۱.۱ - فریب خدعه اهل کتاب

جواب این سؤ ال آن است که صاحبان گفتار غرورانگیز نامبرده ، نیاکان ایشان بودند، و فریب خوردگان اخلاف و نسلهاى بعدى آنان ، و اگر در آیه شریفه هر دو را به اهل کتاب نسبت داده ، براى این بود که همه آن اسلاف و اخلاف یک امت بودند، و اخلاف ، به اعمال اسلاف راضى بودند.
علاوه بر اینکه مغرور شدن به غرور خود، آنهم غرور به خاطر یک افتراى باطل ، با علم به اینکه افترا و باطل است و اقرار مغرور به اینکه خودم این افترا را بسته ام ، از اهل کتاب و مخصوصا از یهودیان دور نیست ، براى اینکه اینها همانهایند که خداى تعالى نظیر اینگونه افکار و اعمال و بلکه عجیب تر از آنرا از ایشان حکایت نموده است.

۱.۲ - جواب خدا به یهودیان

در اینجا ممکن است خواننده تصور کند که جمله : ((مگر نمى دانند)) جواب خدا به ایشان باشد ولى اینطور نیست بلکه این جمله مى خواهد اعلام کند که یهود این سخن را وقتى گفتند که از راه وحى فهمیده بودند که براى خدا سر و آشکار بندگان تفاوتى ندارد، و این حرفى که در این مورد زدند از بى فکرى و نداشتن تعقل صحیح بوده ، نه اینکه بخواهد جواب داده باشد چون اگر جواب بود احتیاجى به آوردن ((واو)) در جمله ((اولا یعلمون )) نداشت ، تنها مى فرمود: ((الا یعلمون ))؟ اینکه حرف ((واو)) را آورده ، مى رساند که جمله ((لا یعلمون )) عطف به ((لا تعقلون )) است و چنین معنا مى دهد: یهودیان به خود گفتند: چرا تعقل نمى کنید؟ ما هم مى گوئیم و مگر نفهمیدید؟.
و بنا بر معنائى که کردیم جمله : ((و لا تومنوا)) به معناى (( اعتماد نکنید)) خواهد بود نه معناى ایمان نیاوردن و تصدیق نکردن ، مى خواهد بفرماید جز به پیروان دین خود به کسى اعتماد و وثوق نداشته باشید، همانطور که در جمله : ((و یومن للمؤ منین )) نیز به معناى اعتماد کردن است و مراد از جمله ((لمن تبع ...))، خود یهودیان است ، یعنى شما یهودیان اعتماد نکنید مگر به یهودیانى مثل خودتان .


۱. بقره/سوره۲، آیه۷۶.    
۲. تفسير نمونه، ناصر مکارم شيرازي، ج۱، ص۳۱۴.    
۳. ترجمه تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج۱، ص۱.    
۴. ترجمه تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج۱، ص۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «غزوه بنی قریظه (قرآن)».    



جعبه ابزار