• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پاداش استرجاع (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند متعال در قرآن کریم فرموده که استرجاع ، منشأ بهره‌مندى شكيبايان از پاداش عظيم الهى می باشد.



خداوند متعال در قرآن کریم فرموده که استرجاع ، منشأ بهره‌مندى شكيبايان از پاداش عظيم الهى می باشد:«... وبشّر الصّبرين • الّذين إذا أصـبتهم مّصيبة قالوا إنّا للّه وإنّا إليه رجعون • أولـئك عليهم صلوت مّن رّبّهم ورحمة ...‌»و بشارت ده به استقامت کنندگان !•آنها که هر گاه مصیبتى به آنها رسد مى گویند: ما از آن خدا هستیم و به سوى او باز مى گردیم !•اینها همانها هستند که الطاف و رحمت خدا شامل حالشان شده و آنها هستند هدایت یافتگان.(حذف متعلّق «و بشّر الصّابرين» بيانگر پاداش عظيم آنان در آخرت است.)


در این باره صابران را دوباره نام برد (بعد از آنکه در آیه ۱۵۳ نام صابران را ذکر فرمود)تا اولا بشارتشان دهد و ثانیا راه صبر را و اینکه چه صبرى ، صبر جمیل است یادشان دهد، و ثالثا آن علت واقعى که صبر را بر آدمى واجب مى سازد بیان کند، و آن این است که ما ملک خدائیم و مالک حق دارد هر گونه تصرفى در ملک خود بکند، و رابعا پاداش عموم صابران را که عبارت است از درود خدا و رحمت و راه یافتن ، معرفى نماید.


لذا رسول گرامى خود را دستور میدهد: نخست ایشان را بشارت دهد، ولى متعلق بشارت را ذکر نمیکند، تا با همین ذکر نکردن به عظمت آن اشاره کرده باشد و بفهماند: همینکه این بشارت از ناحیه خداست ، جز خیر و جمیل نیست ، و این خیر و جمیل را رب العزه ضمانت کرده است .
پیروزى در این امتحانات جز در سایه مقاومت و پایدارى ممکن نیست، صابران و پایداران هستند که از عهده این آزمایشهاى سخت به خوبى بر مى آیند و بشارت پیروزی متعلق به آنها است ، اما سست عهدان بى استقامت از بوته این آزمایشها سیه روى در مى آیند.


توجه به این واقعیت که همه از او هستیم این درس را به ما مى دهد که از زوال نعمتها هرگز ناراحت نشویم ، چرا که همه این مواهب بلکه خود ما تعلق به او داریم ، یکروز مى بخشد و روز دیگر مصلحت مى بیند و از ما باز مى گیرد و هر دو صلاح ما است . و توجه به این واقعیت که ما همه به سوى او باز مى گردیم به ما اعلام مى کند که اینجا سراى جاویدان نیست زوال نعمتها و کمبود مواهب و یا کثرت وفور آنها همه زودگذر است ، و همه اینها وسیله اى است براى پیمودن مراحل تکامل توجه به این دو اصل اساسى اثر عمیقى در ایجاد روح استقامت و صبر دارد.
در آخرین آیه مورد بحث الطاف بزرگ الهى را براى صابران و سخت کوشان که از عهده این امتحانات بزرگ بر آمده اند بازگو مى کند و مى گوید: اینها کسانى هستند که لطف و رحمت خدا و درود الهى بر آنها است، این الطاف و رحمتها آنها را نیرو مى بخشد که در این راه پر خوف و خطر گرفتار اشتباه و انحراف نشوند، لذا در پایان آیه مى فرماید: و آنها هستند هدایت یافتگان.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۵۵- ۱۵۷.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱، ص۵۳۱.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱، ص۵۲۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پاداش استرجاع».    



جعبه ابزار