• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیروزی ایرانیان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که مربوط به پیروزی ایرانیان در جنگی که بعد از شکست خوردن از رومیان بر آنها غالب شدند، می‌پردازیم.



غلبت الروم• فی ادنی الارض وهم من بعد غلبهم سیغلبون. «رومیان مغلوب شدند. (و این شکست) در سرزمین نزدیکی رخ داد، اما آنها بعد از مغلوبیت به زودی غلبه خواهند کرد».

۱.۱ - شان نزول

مفسران بزرگ همگی اتفاق دارند که آیات نخستین این سوره بدین سبب نازل شد که در آن هنگام که پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم در مکه بود، و مؤمنان در اقلیت قرار داشتند، جنگی میان ایرانیان و رومیان در گرفت، و در این نبرد ایرانیان پیروز شدند.
مشرکان مکه این را به فال نیک گرفتند و دلیل بر حقانیت شرک خود دانستند! و گفتند: ایرانیان مجوسی هستند و مشرک (دوگانه‌پرست) اما رومیان مسیحیند و اهل کتاب، همانگونه که (ایرانیان) بر (رومیان) غلبه کردند پیروزی نهائی از آن شرک است و طومار اسلام به زودی پیچیده خواهد شد و ما پیروز می‌شویم.
(منظور از «ادنی الارض»، نزدیک‌ترین سرزمین به منطقه جزیرة العرب است و مفسران در تفسیر آیات گفته‌اند: در آغاز، فارس بر روم غلبه یافت. ).

۱.۲ - پیشگوئی عجیب

این سوره جزء ۲۹ سوره‌ای است که با حروف مقطعه آغاز می‌شود (الم). کرارا در تفسیر این حروف مقطعه (مخصوصا در آغاز سوره بقره، آل عمران و اعراف) بحث کرده‌ایم. تنها چیزی که در اینجا جلب توجه می‌کند این است که برخلاف بسیاری از سوره‌هائی که با حروف مقطعه آغاز می‌شود و پشت سر آن سخن از عظمت قرآن است در اینجا بحثی از عظمت قرآن نمی‌یابیم، بلکه سخن از شکست رومیان و پیروزی مجدد آنها در آینده است، ولی با دقت روشن می‌شود که این بحث نیز بیان عظمت قرآن است، چرا که این خبر غیبی مربوط به آینده از نشانه‌های اعجاز و عظمت این کتاب آسمانی محسوب می‌شود.


۱. روم/سوره۳۰، آیه۲.    
۲. روم/سوره۳۰، آیه۳.    
۳. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۶، ص۳۵۹.    
۴. مجمع البیان، فضل بن حسن، ج۷ - ۸، ص۴۶۰.    
۵. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۶، ص۳۶۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پیروزی ایرانیان».    



جعبه ابزار