• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یَعقُوب (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مقالات مرتبط: یعقوب (قرآن).


یَعقُوب: (وَ يَعْقُوبَ وَ الأسْبَاطِ)
یَعقُوب: (من اعلام القرآن) يعقوب، فرزند «اسحاق» و فرزندزاده ابراهیم (علیه‌السلام) است و اسرائيل لقب اوست و بنی اسرائیل از نسل او هستند.



به موردی از کاربرد یَعقُوب در قرآن، اشاره می‌شود:

۱.۱ - یَعقُوب (آیه ۱۳۶ سوره بقره)

(قُولُواْ آمَنَّا بِاللّهِ وَ مَا أُنزِلَ إِلَيْنَا وَ مَا أُنزِلَ إِلَى إِبْرَاهِيمَ وَ إِسْمَاعِيلَ وَ إِسْحَاقَ وَ يَعْقُوبَ وَ الأسْبَاطِ وَ مَا أُوتِيَ مُوسَى وَ عِيسَى وَ مَا أُوتِيَ النَّبِيُّونَ مِن رَّبِّهِمْ لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّنْهُمْ وَ نَحْنُ لَهُ مُسْلِمُونَ)
(بگوييد: «ما به خدا ایمان آورده‌ايم و به آنچه بر ما نازل شده و آنچه بر ابراهيم و اسماعیل و اسحاق و يعقوب و اسباط (پيامبران از فرزندان يعقوب‌) نازل گرديده و همچنين آنچه به موسی و عیسی و ساير پيامبران از طرف پروردگارشان داده شده است و فرقى ميان آن‌ها نمى‌گذاريم و ما در برابر فرمان خدا تسلیم هستيم»)

۱.۱.۱ - یَعقُوب در المیزان و مجمع‌ البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: الخ، بعد از آنكه دعوت یهود و نصارى بسوى پيروى مذهب خود را حكايت كرد، اينک آنچه نزد خدا حق است (خدايى كه جز حق نمى‌گويد) ذكر نموده و آن عبارتست از شهادت بر ايمان به خدا و ايمان به آنچه نزد انبیاء است، بدون اينكه فرقى ميانه انبياء بگذارند و آن همانا اسلام است و اگر از ميانه همه احكامى كه بر پيغمبران نازل شده يک حكم را بيرون كشيد، و جلوترش ذكر كرد و آن مسئله ايمان به خدا بود كه فرمود: (بگوئيد به خدا ايمان مياوريم و به همه احكامى كه بر ما نازل شده)، بدان جهت بود كه خصوص ايمان به خدا فطرى بشر بود، كه ديگر احتياج به معجزات انبياء نداشت.
بعد از ايمان به خداى سبحان، ايمان (به آنچه بر ما نازل شده) را ذكر كرد و منظور از آن قرآن و يا معارف قرآنى است و سپس آنچه را كه بر ابراهيم و اسماعيل و اسحاق و يعقوب نازل شده و بعد از آن، آنچه بر موسى و عيسى نازل شده ذكر كرد و اگر موسى و عيسى را از ساير انبياء جدا كرد و آنچه را بر آن دو نازل شده بخصوص ذكر كرد، بدان جهت بود كه در آیه شريفه روى سخن با يهود و نصارى بود و آن‌ها مردم را تنها به سوى آنچه بر موسى و عيسى نازل شده دعوت مى‌كردند. و در آخر آنچه بر ساير انبياء نازل شده نام برد، تا شهادت نامبرده شامل همه انبياء بشود.

۱.۲ - یَعقُوب (آیه ۱۳۲ سوره بقره)

(وَ وَصَّى بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَ يَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللّهَ اصْطَفَى لَكُمُ الدِّينَ فَلاَ تَمُوتُنَّ إَلاَّ وَ أَنتُم مُّسْلِمُونَ)
(و ابراهيم و يعقوب در واپسين لحظات عمر، فرزندان خود را به اين آيين، وصيّت كردند و هر كدام به فرزندان خويش گفتند: «فرزندان من! خداوند اين آيين پاک را براى شما برگزيده است و شما، جز به آيين اسلام و تسليم در برابر فرمان خدا از دنيا نرويد.»)

۱.۱.۱ - یَعقُوب در المیزان و مجمع‌ البیان

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید:
طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی،
طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان،

۱.۲.۲ - یَعقُوب در تفسیر نمونه

قسمتى از شرح حال زندگانى او ضمن داستان یوسف (علیه‌السلام) بيان شده است. او از پيامبران بزرگ به شمار مى‌رود و خداوند در نسل او نبوت و كتاب آسمانى قرار داد. وى به اقتباس از نياى خود ابراهيم، در بازپسين عمر خويش به فرزندانش گوشزد كرد كه رمز پيروزى و سعادت در يک جمله كوتاه (تسليم در برابر حق) خلاصه مى‌شود:
(">وَ وَصّٰى بِهٰا إِبْرٰاهِيمُ بَنِيهِ وَ يَعْقُوبُ يٰا بَنِيَّ إِنَّ اَللّٰهَ اِصْطَفىٰ لَكُمُ اَلدِّينَ فَلاٰ تَمُوتُنَّ إِلاّٰ وَ أَنْتُمْ مُسْلِمُونَ‌)
«ابراهيم و يعقوب فرزندان خود را (در بازپسين لحظات عمر) به اين آيين وصيّت كردند (و آن‌ها به فرزندان خويش گفتند:) فرزندان من! خداوند اين آيين پاک را براى شما برگزيده است و شما جز به آيين اسلام (تسليم در برابر خدا) نميريد»
ذكر «يعقوب» از ميان همه پيامبران در اين‌جا شايد براى اين هدف باشد كه به يهود و نصارى كه هركدام خود را به نوعى به يعقوب ارتباط مى‌دادند بفهماند، اين آيين شرک‌آلودى كه شما داريد، با روش كسى كه خود را به او پيوند مى‌دهيد سازگار نيست. نام اين پيامبر (يعقوب) ۱۶ بار در قرآن تكرار شده است، وى سرانجام برحسب سفارش پدرش به شهر «فدّان» رفت و در پناه خالويش «لابان بن بتوئيل» قرار گرفت و در ۱۴۷ سالگى، پس از ۱۷ سال توقف در مصر، همان‌جا وفات يافت.


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۳۶.    
۲. بقره/سوره۲، آیه۱۳۶.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۲۱.    
۴. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ص۴۶۹.    
۵. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ص۳۱۱.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲، ص۷۵.    
۷. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ص۴۰۴.    
۸. بقره/سوره۲، آیه۱۳۲.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن‌، ص۲۰.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲، ص۶۸.    
۱۱. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ص۳۹۹.    
۱۲. بقره/سوره۲، آیه۱۳۲.    
۱۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌، ط-دار الکتب الاسلامیه‌، ص۴۶۲.    
۱۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه‌، ط-دار الکتب الاسلامیه‌، ص۴۶۸.    



شریعتمداری، جعفر، شرح و تفسیر لغات قرآن بر اساس تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «یَعقُوب»، ج۴، ص۷۷۰.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره بقره | لغات قرآن




جعبه ابزار