• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وعده به تکفیر گناهان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند در قرآن به انسانها وعده تکفیر به گناهان را داده است.



خدا، برای تکفیر گناهان وعده مشروط داده است.
فاستجاب لهم ربهم انی لا اضیع عمل عـمل منکم من ذکر او انثی بعضکم من بعض فالذین هاجروا واخرجوامن دیـرهم واوذوا فی سبیلی وقـتلوا وقتلوا لاکفرن عنهم سیـاتهم ولادخلنهم جنـت...خداوند، درخواست آنها را پذیرفت؛ (و فرمود:) من عمل هیچ عمل‌کننده‌ای از شما را، زن باشد یا مرد، ضایع نخواهم کرد؛ شما همنوعید، و از جنس یکدیگر! آنها که در راه خدا هجرت کردند، و از خانه‌های خود بیرون رانده شدند و در راه من آزار دیدند، و جنگ کردند و کشته شدند، بیقین گناهانشان را می‌بخشم؛ و آنها را در باغهای بهشتی ، که از زیر درختانش نهرها جاری است، وارد می‌کنم. این پاداشی است از طرف خداوند؛ و بهترین پاداشها نزد پروردگار است. («لاکفرن» تاکید در تکفیر گناه و «لام» برای قسم است که از آن وعده خداوند استفاده می‌شود.)
[۱] تفسیر التحریروالتنویر،ابن عاشور، ج۳ - ۵، ص۲۵۳ - ۲۵۴.


۱.۱ - آیات متشابه

ولقد اخذ الله میثـق بنی اسرءیل... وقال الله انی معکم لئن اقمتم الصلوة وءاتیتم الزکوة وءامنتم برسلی وعزرتموهم واقرضتم الله قرضـا حسنـا لاکفرن عنکم سیـاتکم...خدا از بنی اسرائیل پیمان گرفت. و از آنها، دوازده نقیب (= سرپرست‌) برانگیختیم. و خداوند (به آنها) گفت: «من با شما هستم! اگر نماز را برپا دارید، و زکات را بپردازید، و به رسولان من ایمان بیاورید و آنها را یاری کنید، و به خدا قرض الحسنه بدهید (= در راه او، به نیازمندان کمک کنید)، گناهان شما را می‌پوشانم (= می بخشم‌)؛ و شما را در باغهایی از بهشت، که نهرها از زیر درختانش جاری است، وارد می‌کنم. اما هر کس از شما بعد از این کافر شود، از راه راست منحرف گردیده است.
ووصینا الانسـن بولدیه احسـنـا... قال رب اوزعنی ان اشکر نعمتک التی انعمت علی وعلی ولدی وان اعمل صــلحـا ترضـه واصلح لی فی ذریتی انی تبت الیک وانی من المسلمین• اولـئک الذین نتقبل عنهم احسن ما عملوا ونتجاوز عن سیـاتهم فی اصحـب الجنة وعد الصدق الذی کانوا یوعدون.ما به انسان توصیه کردیم که به پدر و مادرش نیکی کند، مادرش او را با ناراحتی حمل می‌کند و با ناراحتی بر زمین می‌گذارد؛ و دوران حمل و از شیر بازگرفتنش سی ماه است؛ تا زمانی که به کمال قدرت و رشد برسد و به چهل سالگی بالغ گردد می‌گوید: «پروردگارا! مرا توفیق ده تا شکر نعمتی را که به من و پدر و مادرم دادی بجا آورم و کار شایسته‌ای انجام دهم که از آن خشنود باشی، و فرزندان مرا صالح گردان؛ من به سوی تو بازمی‌گردم و توبه می‌کنم، و من از مسلمانانم!» •آنها کسانی هستند که ما بهترین اعمالشان را قبول می‌کنیم و از گناهانشان می‌گذریم و در میان بهشتیان جای دارند؛ این وعده راستی است که وعده داده می‌شدند. .اين آيات و آيات آينده، در حقيقت توضيحى است درباره دو گروه «ظالم» و «محسن» كه در آيات قبل، به سرنوشت آنها اجمالًا اشاره شده است.
نخست، به وضع «نيكوكاران» پرداخته، و از مسأله نيكى به پدر و مادر و شكر زحمات آنها، كه مقدمه‌اى است براى شكر پروردگار، شروع مى‌كند، مى‌فرمايد: «ما انسان را توصيه كرديم كه درباره پدر و مادرش نيكى كند» «وَ وَصَّيْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَيْهِ إِحْساناً».


۱. تفسیر التحریروالتنویر،ابن عاشور، ج۳ - ۵، ص۲۵۳ - ۲۵۴.
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۵.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۱۲.    
۴. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۵.    
۵. احقاف/سوره۴۶، آیه۱۶.    
۶. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۲۱، ص۳۴۱.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «وعده به تکفیر گناهان»    



جعبه ابزار