• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

إعتکاف (لغات‌قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف




اعتکاف: (وَ اَنْتُمْ عاکِفُونَ)
«اعتکاف» از مادّه‌ «عکف» در اصل به معنای محبوس ماندن و مدتی طولانی در کنار چیزی بودن است؛ و در اصطلاح شرع، توقف در مساجد برای عبادت می‌باشد که حداقل آن سه روز و شرط آن روزه داشتن و ترک بعضی دیگر از لذائذ است.



(أُحِلَّ لَكُمْ لَيْلَةَ الصِّيَامِ الرَّفَثُ إِلَى نِسَآئِكُمْ هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنَّ عَلِمَ اللّهُ أَنَّكُمْ كُنتُمْ تَخْتانُونَ أَنفُسَكُمْ فَتَابَ عَلَيْكُمْ وَعَفَا عَنكُمْ فَالآنَ بَاشِرُوهُنَّ وَابْتَغُواْ مَا كَتَبَ اللّهُ لَكُمْ وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ وَلاَ تُبَاشِرُوهُنَّ وَأَنتُمْ عَاكِفُونَ فِي الْمَسَاجِدِ تِلْكَ حُدُودُ اللّهِ فَلاَ تَقْرَبُوهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللّهُ آيَاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ) (آمیزش جنسی با همسرانتان، در شبِ روزهایی که روزه می‌گیرید، حلال است. آنها لباس شما هستند، و شما لباس آنها؛ هر دو زینت هم و سبب حفظ یکدیگرید. خداوند می‌دانست که شما به خود خیانت می‌کردید؛ و این کار ممنوع را انجام می‌دادید؛ پس توبه شما را پذیرفت و شما را بخشید. اکنون با آنها آمیزش کنید، و از آنچه خداوند به شما اجازه داده بهره‌مند شوید و بخورید و بیاشامید، تا رشته سپید صبح، از رشته سیاه شب برای شما آشکار گردد؛ سپس روزه را تا شب، کامل کنید و نیز، در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته‌اید، با زنان آمیزش نکنید. اینها، مرزهای الهی است؛ پس به آنها نزدیک نشوید! خداوند، این چنین‌ آیات خود را برای مردم، روشن می‌سازد، تا پرهیزگار شوند).
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان می‌فرماید: عاکفون جمع اسم فاعل از مصدر عکوف است، و عکوف و اعتکاف به معنای ملازمت در مکان است، (می‌گویند فلانی در خانه خود عکوف کرده، یعنی هیچ بیرون نمی‌آید و یا فلانی در مسجد اعتکاف کرده، یعنی مسجد را رها نمی‌کند، و بیرون نمی‌آید)؛ و اعتکاف عبادت مخصوصی است که یکی از احکامش این است که باید معتکف از مسجد بیرون نیاید، مگر برای عذری موجه، یکی دیگر این است که باید در ایام اعتکاف روزه بگیرد، و چون جای این توهم بود که به حکم آیه قبلی معتکف می‌تواند در شب با زنان در آمیزد، برای دفع این توهم فرمود: (وَ لا تُبَاشِرُوهُنَّ وَ اَنْتُمْ عاکِفُونَ فِی الْمَساجِدِ)، در حالی که در مساجد اعتکاف کرده‌اید شب‌ها با زنان نیامیزید، و اینکه گفتیم می‌توانید درآمیزید مربوط به ایام روزه غیر اعتکاف بود. (دیدگاه شیخ طبرسی در مجمع البیان:)


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۸۷.    
۲. راغب اصفهانی، حسین، المفردات، ط دارالقلم، ص۵۷۹.    
۳. طریحی، فخرالدین، مجمع البحرین، ت الحسینی، ج۵، ص۱۰۳.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۷۳۵.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۱۸۷.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، ترجمه قرآن، ص۲۹.    
۷. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ترجمه محمدباقر موسوی، ج۲، ص۷۰.    
۸. طباطبایی، سید محمدحسین، تفسیر المیزان، ج۲، ص۴۹.    
۹. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ترجمه محمد بیستونی، ج۲، ص۲۲۳.    
۱۰. طبرسی، فضل بن حسن، تفسیر مجمع البیان، ج۲، ص۵۰۵.    



مکارم شیرازی، ناصر، لغات در تفسیر نمونه، برگرفته از مقاله «إعتکاف»، ص۵۱.    


رده‌های این صفحه : لغات سوره بقره | لغات قرآن




جعبه ابزار