• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اطاعت از اسلام (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن کریم کلمه شریعت یکبار آمده است و پیامبر صلی الله علیه وآله نیز مانند بقیه مردم موظّف به پيروى از آن شریعت شده است که مأمور به ابلاغ آن برای مردم است.



«ثمّ جعلنـك على شريعة مّن الأمر فاتّبعها ولاتتّبع أهواء الّذين لايعلمون» سپس تو را بر شریعت و آئين حقي قرار داديم از آن پيروي كن و از هوسهاي سركش كساني كه آگاهي ندارند پيروي مكن! .

۱.۱ - معنای شریعت

شریعت به معنى راهى است که براى رسیدن به آب در کنار نهرهائى که سطح آب از ساحل نهر پائینتر است احداث مى کنند، سپس به هر راهى که انسان را به مقصد و مقصودش مى رساند اطلاق شده است ، بکار گرفتن این تعبیر در مورد آئین حق به خاطر آن است که انسان را به سرچشمه وحی و رضایت الهى و سعادت جاویدان که همچون آب حیات است مى رساند، این واژه یکبار در قرآن بکار رفته و تنها در مورد اسلام است .

۱.۲ - معنای شریعه و امر

خطاب در این جمله به رسول خدا صلى اللّه علیه و آله وسلم است که امتش نیز با او در آن خطاب شریکند. و کلمه شریعه به معناى طریق و راهى است که آدمى را به لب آب مى رساند. و کلمه امر در اینجا به معناى امر دین است . و معناى جمله این است که : بعد از آنکه به بنی اسرائیل دادیم آنچه را که دادیم ، تو را بر طریقه خاصى از امر دین الهى قرار دادیم ، و آن عبارت است از شریعت اسلام که رسول اسلام و امتش بدان اختصاص یافتند.
«فاتبعها...» - در این جمله رسول خدا صلی اللّه علیه و آله وسلم را مأمور مى کند که تنها پیرو دین و فرامینى باشد که به وى وحى مى شود، و از هواهاى جاهلان که مخالف دین الهى هستند پیروى نکند.

۱.۳ - نکات آیه شریفه

از این آیه دو نکته استفاده مى شود: اول اینکه پیامبر اسلام هم مانند سایر امت مکلف به دستورات دینى بوده است .
دوم اینکه هر حکم و عملى که مستند به وحى الهى نباشد، و یا بالاخره منتهى به وحى الهى نباشد، هوائى نفسانى از هواهاى جاهلان است ، و نمى توان آن را علم نامید.


۱. جاثیه/سوره ۴۵، آیه ۱۸.    
۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج ۲۱، ص ۲۵۳.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج ۱۸، ص۲۵۳.    
۴. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۹، ص ۱۲۶.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اطاعت از اسلام ».    



جعبه ابزار