• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انذار (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



انذار، بیم دادن به وسیله سخن است، و انگیزه در آن محبت و علاقه و احسان به فرد انذار شده است، و در آیاتی هدف نزول قرآن را انذار دانسته.



انذار، از ریشه «نذر» گزارش و ابلاغی است که با ترساندن همراه باشد.


در انذار، سه ویژگی وجود دارد که سبب تمایز آن با تخویف شده است:
الف: انگیزه در انذار، فقط محبت و علاقه و احسان به فرد انذار شده است.
ب: انذار، همراه با بیان شیء مورد انذار است.
ج: انذار، بیم دادن به وسیله سخن است؛ در حالی که تخویف در مقایسه با هر یک از سه مورد، عمومیت دارد. در این مدخل، از واژه‌های «انذار»، «تحذیر»، «خوف» و نیز از سیاق آیات استفاده شده است.


قل‌ای شی ء اکبر شهادة قل الله شهید بینی و بینکم و اوحی الی هاذا القرءان لانذرکم به و من بلغ ا ئنکم لتشهدون ان مع الله ءالهة اخری قل لا اشهد قل انما هو الاه واحد و اننی بری ء مما تشرکون. «بگو: «بالاترین گواهی، گواهی کیست؟» (و خودت پاسخ بده و) بگو: «خداوند، گواه میان من و شماست و (بهترین دلیل آن این است که) این قرآن بر من وحی شده، تا شما و تمام کسانی را که این قرآن به آنها می‌ رسد، بیم دهم (و از مخالفت فرمان خدا بترسانم). آیا براستی شما گواهی می‌ دهید که معبودان دیگری با خداست؟! » بگو: «من هرگز چنین گواهی نمی‌ دهم». بگو: «اوست تنها معبود یگانه و من از آنچه برای او شریک قرار می‌ دهید، بیزارم!»

۳.۱ - هدف نزول قرآن

آیه به هدف نزول قرآن پرداخته و می‌ گوید" این قرآن به این جهت بر من نازل شده است که شما را و تمام کسانی را که سخنان من در طول تاریخ بشر و پهنه زمان و در تمام نقاط جهان به گوش آنها می‌ رسد از مخالفت فرمان خدا بترسانم و به عواقب دردناک این مخالفت توجه دهم" (لانذرکم به و من بلغ).


ابزار انذار، انذار امت‌ها، انذار انسان‌ها، انذار اهل کتاب، انذار بنی اسرائیل، انذار جامعه، انذار خویشاوندان، انذار ظالمان، انذار مکذبان، انذار مؤمنان، انذارهای انبیا، انذارهای محمد صلی الله علیه وآله، تاثیر انذار، روش‌های انذار، فلسفه انذار.


۱. مفردات، راغب اصفهانی، ج۱، ص۴۸۷.    
۲. لسان العرب، ابن منظور، ج۵، ص ۲۰۲.    
۳. معجم الفروق اللغویه، ابو هلال عسکری، ج۱، ص۷۸.    
۴. معجم الفروق اللغویه، ابو هلال عسکری، ج۱، ص ۷۸.    
۵. التحقیق، حسن المصطفوی، ج۱۲، ص۷۵.    
۶. انعام/سوره۶، آیه۱۹.    
۷. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۵، ص، ۱۷۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «انذار».    



جعبه ابزار