• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بشارت به زکریا (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



یکی از بشارت داده شدگان حضرت زکریا علیه السلام بوده اند که در سن پیری خداوند بشارت یحیی را به ایشان دادند.



پس از دعای حضرت زکریا علیه‌السّلام خداوند بشارت ولادت یحیی علیه‌السّلام را به ایشان دادند که در قرآن هم خداوند می فرماید:
هنالک دعا زکریا ربه... فنادته الملـئکة... ان الله یبشرک بیحیی مصدقا بکلمة من الله وسیدا وحصورا ونبیا من الصـلحین.در آنجا بود که زکریا، (با مشاهده آن همه شایستگی در مریم ،) پروردگار خویش را خواند و عرض کرد: «خداوندا! از طرف خود، فرزند پاکیزه‌ای (نیز) به من عطا فرما، که تو دعا را می‌شنوی!»•و هنگامی که او در محراب ایستاده، مشغول نیایش بود، فرشتگان او را صدا زدند که: «خدا تو را به» یحیی «بشارت می‌دهد؛ (کسی) که کلمه خدا ( مسیح‌ )را تصدیق می‌کند؛ و رهبر خواهد بود؛ و از هوسهای سرکش برکنار، و پیامبری از صالحان است.» .هنگامى که مشغول نیایش ‌ بود از خداوند تقاضاى فرزند کرد ، و آنگونه که قرآن در نخستین آیه فوق مى گوید: در این هنگام زکریا پروردگار خویش را خواند و گفت : پروردگارا! فرزند پاکیزه اى از سوى خودت به من (نیز) عطا فرما که تو دعا را مى شنوى و اجابت مى کنى (هنالک دعا زکریا ربه قال رب هب لى من لدنک ذریة طیبة انک سمیع الدعاء).در این موقع فرشتگان به هنگامى که او در محراب ایستاده و مشغول نیایش بود، وى را صدا زدند که خداوند تو را به یحیى بشارت مى دهد.
ذکر رحمت ربک عبده زکریآ• قال رب انی وهن العظم منی واشتعل الراس شیبا ولم اکن بدعآئک رب شقیا• وانی خفت المولی من وراءی وکانت امراتی عاقرا فهب لی من لدنک ولیا• یـزکریآ انا نبشرک بغلـم اسمه یحیی لم نجعل له من قبل سمیا. (این) یادی است از رحمت پروردگار تو نسبت به بنده‌اش زکریا... •گفت: «پروردگارا! استخوانم سست شده؛ و شعله پیری تمام سرم را فراگرفته؛ و من هرگز در دعای تو، از اجابت محروم نبوده‌ام! •و من از بستگانم بعد از خودم بیمناکم (که حق پاسداری از آیین تو را نگاه ندارند)! و (از طرفی) همسرم نازا و عقیم است؛ تو از نزد خود جانشینی به من ببخش..•ای زکریا! ما تو را به فرزندی بشارت می‌دهیم که نامش «یحیی» است؛ و پیش از این، همنامی برای او قرار نداده‌ایم! •.این آیات استجابت دعاى زکریا را در پیشگاه پروردگار، استجابتى آمیخته با لطف و عنایت ویژه او بیان مى کند، و با این جمله شروع مى شود اى زکریا ما تو را بشارت به پسرى مى دهیم که نامش یحیى است پسرى که همنام او پیش از این نبوده است )) (یا زکریا انا نبشرک بغلام اسمه یحیى لم نجعل له من قبل سمیا).چه جالب است که خدا دعاى بنده اش را این چنین بپذیرد و با بشارت دادن او را از انجام خواسته اش آگاه سازد و در برابر درخواست فرزند، پسری به او بدهد، و نام پسر را نیز خودش بگذارد، و اضافه کند این فرزند از جهاتى بى سابقه است .


وقتی به زکریا علیه‌السّلام بشارت به فرزنددار شدن، در سن پیری را دادند آن حضرت از این خبر تعجب کردند که در قرآن هم به این موضوع اشاره شده است:
هنالک دعا زکریا ربه... • فنادته الملـئکة وهو قآئم یصلی فی المحراب ان الله یبشرک بیحیی مصدقا بکلمة من الله وسیدا وحصورا ونبیا من الصـلحین• قال رب انی یکون لی غلـم وقد بلغنی الکبر وامراتی عاقر قال کذلک الله یفعل ما یشآء.در آنجا بود که زکریا، (با مشاهده آن همه شایستگی در مریم،) پروردگار خویش را خواند و عرض کرد: «خداوندا! از طرف خود، فرزند پاکیزه‌ای (نیز) به من عطا فرما، که تو دعا را می‌شنوی!»•و هنگامی که او در محراب ایستاده، مشغول نیایش بود، فرشتگان او را صدا زدند که: «خدا تو را به» یحیی «بشارت می‌دهد؛ (کسی) که کلمه خدا (مسیح‌)را تصدیق می‌کند؛ و رهبر خواهد بود؛ و از هوسهای سرکش برکنار، و پیامبری از صالحان است.»•او عرض کرد: «پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندی برای من باشد، در حالی که پیری به سراغ من آمده، و همسرم نازاست؟!» فرمود: «بدین گونه خداوند هر کاری را بخواهد انجام می‌دهد.».
یـزکریآ انا نبشرک بغلـم اسمه یحیی لم نجعل له من قبل سمیا• قال رب انی یکون لی غلـم وکانت امراتی عاقرا وقد بلغت من الکبر عتیا.ای زکریا! ما تو را به فرزندی بشارت می‌دهیم که نامش «یحیی» است؛ و پیش از این، همنامی برای او قرار نداده‌ایم! •گفت: «پروردگارا! چگونه برای من فرزندی خواهد بود؟! در حالی که همسرم نازا و عقیم است، و من نیز از شدّت پیری افتاده شده‌ام!» .بدون شک قبل از یحیى پیامبران بزرگى بودند حتى بالاتر از او، ولى هیچ مانعى ندارد که یحیى ویژگیهایى داشته است مخصوص خودش ، چنانکه بعدا به آن اشاره خواهد شد.اما زکریا که اسباب ظاهر را براى رسیدن به چنین مطلوبى مساعد نمى دید از پیشگاه پروردگار تقاضاى توضیح کرد و ((گفت : پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندى نصیب من شود در حالى که همسر من نازا است و من نیز از نظر سن و سال به حدى رسیده ام که فرتوت و افتاده شده ام )) (قال رب انى یکون لى غلام و کانت امراتى عاقرا و قد بلغت من الکبر عتیا).


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۳۸.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۳۹.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲، ص۵۳۳.    
۴. مریم/سوره۱۹، آیه۲.    
۵. مریم/سوره۱۹، آیه۴.    
۶. مریم/سوره۱۹، آیه۵.    
۷. مریم/سوره۱۹، آیه۷.    
۸. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۱۶.    
۹. آل عمران/سوره۳، آیه۳۸.    
۱۰. آل عمران/سوره۳، آیه۳۹.    
۱۱. آل عمران/سوره۳، آیه۴۰.    
۱۲. مریم/سوره۱۹، آیه۷.    
۱۳. مریم/سوره۱۹، آیه۸.    
۱۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۱۷.    



قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بشارت به زکریا »    



جعبه ابزار