• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفسیر امام صادق از آیه ۵ سوره ماعون

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف





تفسیر امام صادق از آیه ۵ سوره ماعون، از مباحث مرتبط به احادیث تفسیری اهل بیت (علیهم‌السّلام) می‌باشد. مفهوم کلی سوره ماعون یتیم‌نوازی و امدادرسانی به بینوایان، اهمیت دادن به نماز و پرهیز از ریاکاری و معادباوری و بیان آثار انکار معاد و نکوهش منکران است. در احادیث تفسیری امام صادق (علیه‌السلام) از آیه پنجم سوره ماعون، به ضایع‌کردن حق نماز، به معنای غفلت از اوقات نماز و سهل‌انگاری در انجام آن اشاره شده است. این غفلت می‌تواند شامل تأخیر انداختن نماز از اول وقت بدون عذر و همچنین سستی در انجام آن باشد.



(الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ) که از نمازشان غافلند.

۱.۱ - حدیث اول

«عن ابی بصیر و محمد بن مسلم، عن ابی عبدالله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) لَیْسَ عَمَلٌ اَحَبَّ اِلَی اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنَ الصَّلَاهًِْ فَلَا یَشْغَلَنَّکُمْ عَنْ اَوْقَاتِهَا شَیْءٌ مِنْ اُمُورِ الدُّنْیَا فَاِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ ذَمَّ اَقْوَاماً فَقَالَ (الَّذِینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ) یَعْنِی اَنَّهُمْ غَافِلُونَ اسْتَهَانُوا بِاَوْقَاتِهَا.»
ابا بصیر و محمد بن مسلم از امام صادق (علیه‌السّلام) روایت کرده‌اند که: ایشان از امام علی (علیه‌السّلام) نقل کرده است که فرمود: هیچ عملی نزد خداوند دوست داشتنی‌تر از نماز نیست، پس مبادا که هیچ کاری از کارهای دنیا شما را از نماز اوّل وقت باز دارد. خداوند عزّوجلّ اقوامی را نکوهید و فرمود: (الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ) یعنی کسانی که از روی غفلت نسبت به اوقات نماز سهل‌انگاری می‌کنند.

۱.۲ - حدیث دوم

«عَنْ یُونُسَ‌بْنِ‌عَمَّار عَنْ اَبِی‌عَبْدِاللَّهِ (علیه‌السّلام) قَالَ سَاَلْتُهُ عَنْ قَوْلِهِ تَعَالَی (الَّذِینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ) اَهِیَ وَسْوَسَهًُْ الشَّیْطَانِ قَالَ لَا کُلُّ اَحَدٍ یُصِیبُهُ هَذَا وَ لَکِنْ اَنْ یُغْفِلَهَا وَ یَدَعَ اَنْ یُصَلِّیَ فِی اَوَّلِ وَقْتِهَا.»
یونس‌ بن‌ عمّار گوید: از امام صادق (علیه‌السّلام) درباره‌ کلام خداوند متعال: (الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ) پرسیدم: «آیا این امر وسوسه‌ شیطان است»؟ ایشان فرمود: «نه، هرکسی به این امر دچار می‌شود. منظور، کسی است که نماز را نادیده می‌گیرد و به‌جا آوردن آن را در اوّل وقت وا می‌گذارد».

۱.۳ - حدیث سوم

«قَالَ اَبُوعَبْدِ‌اللَّهِ (علیه‌السّلام): تَاْخِیرُ الصَّلَاهًِْ عَنْ اَوَّلِ وَقْتِهَا لِغَیْرِ عُذْرٍ.»
امام صادق (علیه‌السّلام): مقصود در این عبارت، تاخیرانداختن نماز از اوّل وقت و بدون عذر است.

۱.۴ - حدیث چهارم

«الصّادق (علیه‌السّلام): الَّذِی یُؤَخِّرُهَا عَنْ اَوَّلِ الْوَقْتِ اِلَی آخِرِهِ مِنْ غَیْرِ عُذْرٍ.»
از امام صادق (علیه‌السّلام) روایت شده که ایشان فرمود: «کسی است که بدون هیچ عذری نماز اوّل وقت را تا هنگامی دیگر به تاخیر می‌اندازد».

۱.۵ - حدیث پنجم

«عَنْ اَبِی‌اُسَامَهًَْ‌ زَیْدٍ الشَّحَّامِ قَال سَاَلْتُ اَبَاعَبْدِ‌اللَّهِ (علیه‌السّلام) عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ (الَّذِینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ) قَالَ هُوَ التَّرْکُ لَهَا وَ التَّوَانِی عَنْهَا.»
از زید شحام روایت شده است که از امام صادق (علیه‌السّلام) درباره‌ کلام خداوند عزّوجلّ: (الَّذِینَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ) پرسیدم و ایشان فرمود: «منظور، ترک‌کردن نماز و سستی‌ورزیدن در آن است».


۱. ماعون/سوره۱۰۷، آیه۵.    
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۳، ص۸۲.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۳، ص۱۳.    
۴. حویزی، عبدالعلی، نورالثقلین، ج۵، ص۶۷۷.    
۵. بحرانی، سید‌هاشم، البرهان، ج۵، ص۷۶۹.    
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۳، ص۶.    
۷. حویزی، عبدالعلی، نورالثقلین، ج۵، ص۶۷۸.    
۸. بحرانی، سید‌هاشم، البرهان، ج۵، ص۷۶۹.    
۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۳، ص۶.    
۱۰. حویزی، عبدالعلی، نورالثقلین، ج۵، ص۶۷۷.    
۱۱. بحرانی، سید هاشم، البرهان، ج۵، ص۷۶۸.    
۱۲. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۲، ص۴۴۴.    
۱۳. بحرانی، سید هاشم، البرهان، ج۵، ص۷۶۸.    
۱۴. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۸۳، ص۶.    
۱۵. حویزی، عبدالعلی، نورالثقلین، ج۵، ص۶۷۸.    
۱۶. بحرانی، سید هاشم، البرهان، ج۵، ص۷۶۹.    
۱۷. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۳، ص۸۳.    



• مراد خانی، کاظم، بحار الانوار فی تفسیر الماثور للقرآن.







جعبه ابزار