• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آثار باستانى

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آثار باستانى، به اشياى منقول يا غير منقول قديمى بر جاى مانده از قديم كه به جهت ارزش، مورد توجّه عقلا قرار دارد، اطلاق می‎شود و از آن در باب خمس، بحث گنج ( كنز) و باب غصب از آن به مناسبت سخن رفته است.




كسى كه از زمين بدون مالك يا ملك خود - كه به احيا يا خريدن، مالك آن شده است - اثر باستانى و عتيقه‏اى به دست آورد، در صورتى كه بداند مالك پيشين آن (در فرض خريدن) دیگر نيست، مالك آن است.
[۲] استفتائات قضائيه ص۲۷۵.
و در صورتى كه بداند مال مسلمانى است، ليكن او را نشناسد در اين كه حكم آن همانند فرض پيشين است كه به يابنده تعلّق دارد يا حكم مجهول المالك را دارد، اختلاف است. بسيارى از فقها قول دوم را برگزيده‏اند.



به اشياى عتيقه، خمس و زكات
[۶] مجمع المسائل ۱/ ۴۰۹
تعلّق نمى‏گيرد، مگر آنچه كه از مصاديق گنج يا ارباح مكاسب شمرده شود كه تنها خمس آن واجب است. و نيز در صورتى كه از مصاديق ارباح مكاسب قرار گيرد، خمس در آن، بعد از كسر مؤنه سال واجب است.



داد و ستد عتيقه‏اى كه نگهدارى و خريد و فروش آن - صرف نظر از عتيقه بودن - حرام است، مانند: ظروف طلا و نقره، اگر از آن جهت كه عتيقه است، مورد معامله واقع شود، به تصريح بعضى، جايز است.



تخريب آثار باستانى براى تعمير و غیر آن در صورتى كه توسّط مالك آن صورت گرفته باشد، ضمان‏آور نيست، مگر آن كه ملك دولت يا ديگرى باشد.
[۸] استفتائات قضائيه/ ۳۲۱

گفتنی است که اشياى عتيقه از آن جهت كه نفيس و مورد توجّه عقلا هستند، قيمى ( قيمتى) شمرده مى‏شوند؛ بنا بر اين اگر كسى آن را غصب نمايد و از بين ببرد، بايد قيمت آن را بپردازد.




 
۱. منهاج الصالحین ج۱، ص۴۰۳.    
۲. استفتائات قضائيه ص۲۷۵.
۳. العروة الوثقی ج۴، ص۲۴۹.    
۴. مستمسک العروة ج۹، ص۴۷۸.    
۵. منهاج الصالحین ج۱، ص۴۰۲.    
۶. مجمع المسائل ۱/ ۴۰۹
۷. منهاج الصالحین ج۲، ص۱۱.    
۸. استفتائات قضائيه/ ۳۲۱
۹. منهاج الصالحین ج۲، ص۲۳۹.    




فرهنگ فقه مطابق با مذهب اهل بیت علیهم السلام ج۱، ص۱۲۰.    






جعبه ابزار