• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آثار شرعی آمیزش (فرهنگ قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



هر عملی در عالم واقع آثاری دارد ؛ عمل آمیزش جنسی نیز آثار خاصی دارد که بعضی از این آثار شرعی و بعضی طبیعی هستند و در قرآن به آنها اشاره شده است .





۱.۱ - اثبات تمام مهریه

۱. لزوم پرداخت تمام مهریه زن مطلقه در صورت آمیزش با او:«و ان طلقتموهن من قبل ان تمسوهن و قد فرضتم لهن فریضة فنصف ما فرضتم...»و اگر آنان را، پیش از آن که با آنها تماس بگیرید و (آمیزش‌جنسی کنید) طلاق دهید، در حالی که مهری برای آنها تعیین کرده‌اید، (لازم است) نصف آنچه را تعیین کرده‌اید (به آنها بدهید)
۲. بازپس گیری مهریه همسر، پس از آمیزش با او، امری ناروا:و ان اردتم استبدال زوج مکان زوج و ءاتیتم احدیهن قنطارا فلاتاخذوا منه شیئا اتاخذونه بهتنا و اثما مبینا • و کیف تاخذونه و قد افضی بعضکم الی بعض و اخذن منکم میثقا غلیظا. و اگر تصمیم گرفتید که همسر دیگری به جای همسر خود انتخاب کنید، و مال فراوانی (بعنوان مهر) به او پرداخته‌اید، چیزی از آن را پس نگیرید! آیا برای بازپس گرفتن مهر آنان، به تهمت و گناه آشکار متوسل می‌شوید؟! و چگونه آن را باز پس می‌گیرید، در حالی که شما با یکدیگر تماس و آمیزش کامل داشته‌اید؟ و (از این گذشته،) آنها (هنگام ازدواج،) از شما پیمان محکمی گرفته‌اند!(«و قد افضی بعضکم بعضا» کنایه از آمیزش است.)

۱.۲ - جواز ازدواج مجدد

آمیزش محلل با زن سه طلاقه، سبب جواز ازدواج همسر پیشین با وی:فان طلقها فلاتحل له من بعد حتی تنکح زوجا غیره...اگر (بعد از دو طلاق و رجوع، بار دیگر) او را طلاق داد، از آن به بعد، زن بر او حلال نخواهد بود؛ مگر اینکه همسر دیگری انتخاب کند (و با او، آمیزش‌جنسی نماید. در این صورت،) اگر (همسر دوم) او را طلاق گفت، گناهی ندارد که بازگشت کنند؛ (و با همسر اول، دوباره ازدواج نماید؛) در صورتی که امید داشته باشند که حدود الهی را محترم می‌شمرند. اینها حدود الهی است که (خدا) آن را برای گروهی که آگاهند، بیان می‌نماید.

۱.۳ - حرمت ازدواج با ربیبه

آمیزش با همسر، سبب حرمت ازدواج با دختر همسر ( ربیبه ):حرمت علیکم... و ربئبکم التی فی حجورکم من نسائکم التی دخلتم بهن فان لم تکونوا دخلتم بهن فلاجناح علیکم...حرام شده است بر شما، ...و دختران همسرتان که در دامان شما پرورش یافته‌اند از همسرانی که با آنها آمیزش جنسی داشته‌اید -و چنانچه با آنها آمیزش جنسی نداشته‌اید، (دختران آنها) برای شما مانعی ندارد- و (همچنین) همسرهای پسرانتان که از نسل شما هستند (-نه پسرخوانده‌ها-) و (نیز حرام است بر شما) جمع میان دو خواهر کنید؛ مگر آنچه در گذشته واقع شده؛ چرا که خداوند ، آمرزنده و مهربان است.

۱.۴ - عده

وجوب عده نگه داشتن برای زنان مطلقه، در صورت آمیزش با شوهران و لازم نبودن عده برای زنان مطلقه در صورت عدم آمیزش :... اذا نکحتم المؤمنت ثم طلقتموهن من قبل ان تمسوهن فما لکم علیهن من عدة تعتدونها....ای کسانی که ایمان آورده‌اید! هنگامی که با زنان با ایمان ازدواج کردید و قبل از همبستر شدن طلاق دادید، عدّه‌ای برای شما بر آنها نیست که بخواهید حساب آن را نگاه دارید؛ آنها را با هدیه مناسبی بهره‌مند سازید و بطرز شایسته‌ای رهایشان کنید. (از مفهوم آیه استفاده می‌شود که در صورت آمیزش ، عده لازم است.)

۱.۵ - لزوم غسل یا تیمم

۱. لزوم غسل یا تیمم پس از آمیزش برای ورود به مسجد و نماز:... لاتقربوا الصلوة و انتم سکری حتی تعلموا ما تقولون و لاجنبا الا عابری سبیل حتی تغتسلوا و ان کنتم مرضی او علی سفر او جاء احد منکم من الغائط او لمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبا.... (در روایت، «لامستم» به مجامعت معنا شده است.) (از سویی دیگر، به قرینه «الا عابری سبیل» منظور از «لاتقربوا» می‌تواند عدم قرب به مکان نماز، یعنی مساجد باشد؛ چنان که روایت نیز دلالت می‌کند.)
۲. لزوم تیمم برای نماز، یا ورود به مسجد پس از آمیزش در صورت نبودن آب:... لاتقربوا الصلوة و انتم سکری حتی تعلموا ما تقولون و لاجنبا الا عابری سبیل حتی تغتسلوا... او لمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبا فامسحوا بوجوهکم و ایدیکم....... و ان کنتم مرضی او علی سفر اوجاء احد منکم من الغائط او لمستم النساء فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبا.... (از آن جا که لزوم غسل و تیمم تنها برای انجام نماز و ورود به مسجد و اعمال آن است استفاده فوق انجام شده است.)
عمل جنسی آمیزش تکوینا آثاری طبیعی دارد که در آیات به چند نمونه از این آثار اشاره شده است.




۲.۱ - تولید نسل

فرزنددار شدن، نتیجه آمیزش با همسر :احل لکم لیلة الصیام الرفث الی نسائکم... فالن بشروهن و ابتغوا ما کتب الله لکم.... (مقصود از «ما کتب الله» همان گونه که اکثر مفسران گفته‌اند، فرزند است؛ بنابراین، جمله «فالان باشروهن» به این معنا است: مجامعت کنید و در پی فرزنددار شدن باشید.) ؛ نساؤکم حرث لکم فاتوا حرثکم انی شئتم و قدموا لانفسکم.... (مقصود از جمله «و قدموا لانفسکم» به قرینه «حرث لکم» می‌تواند فرزند باشد)؛ قالت رب انی یکون لی ولد و لم یمسسنی بشر.... («و لم یمسسنی بشر»، کنایه از عدم مجامعت است.) ؛ قالت انی یکون لی غلم و لم یمسسنی بشر...

۲.۲ - استمرار نسل

استمرار نسل انسان در نتیجه آمیزش آدم علیه‌السّلام با همسرش حوا و باردار شدن او:هو الذی خلقکم من نفس واحده و جعل منها زوجها لیسکن الیها فلما تغشیها حملت حملا خفیفا فمرت به.... («تغشی» کنایه از آمیزش است.)


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۳۷.    
۲. مجمع البیان، ذیل آیه ۲۰-۲۱نساء.    
۳. نساء/سوره۴، آیه۲۰.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۲۱.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۳۰.    
۶. نساء/سوره۴، آیه۲۳..    
۷. احزاب/سوره۳۳، آیه۴۹.    
۸. کافی، ج۵، ص۵۵۵، ح۵.    
۹. نورالثقلین، ذیل آیه۴۳نساء.    
۱۰. مجمع البیان، ذیل آیه ۴۳نساء.    
۱۱. نساء/سوره۴، آیه۴۳.    
۱۲. نساء/سوره۴، آیه۴۳.    
۱۳. مائده/سوره۵، آیه۶.    
۱۴. مجمع البیان، ذیل آیه۱۸۷بقره.    
۱۵. بقره/سوره۲، آیه۱۸۷.    
۱۶. المیزان، ذیل آیه۲۲۳بقره.    
۱۷. بقره/سوره۲، آیه۲۲۳.    
۱۸. آل عمران/سوره۳، آیه۴۷.    
۱۹. مریم/سوره۱۹، آیه۲۰.    
۲۰. مفردات راغب ذیل «تغشی».    
۲۱. اعراف/سوره۷، آیه۱۸۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ معارف قرآن، برگرفته از مقاله«آثار آمیزش».



جعبه ابزار