• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آیه فدیه•

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آیه فدیه، آیه ۱۸۴ بقره ، در باره کفاره روزه افراد ناتوان می‌باشد.



به آیه ۱۸۴ سوره بقره ، «آیه فدیه» می‌گویند: (ایاما معدودات فمن کان منکم مریضا او علی سفر فعدة من ایام اخر و علی الذین یطیقونه فدیة طعام مسکین فمن تطوع خیرا فهو خیر له و ان تصوموا خیر لکم ان کنتم تعلمون)؛ «چند روز معدودی را (باید روزه بدارید) و کسانی که از شما بیمار یا مسافر باشند روزهای دیگری را (بجای آن روزه بگیرند) و بر کسانی که قدرت انجام آن را ندارند (همچون بیماران مزمن و پیر مردان و پیره زنان ) لازم است کفاره بدهند، مسکینی را اطعام کنند، و کسی که کار خیر را پذیرا شود برای او بهتر است، و روزه داشتن برای شما بهتر است اگر بدانید».


بر اساس این آیه کسانی که بیمار یا مسافر باشند و روزه گرفتن برای آنها مشقت داشته باشد از گرفتن روزه هنگام مسافرت و بیماری معاف شده و باید روزهای دیگری را بجای آن روزه بگیرند، ولی کسانی که با نهایت زحمت باید روزه بگیرند (مانند پیر مردان
و پیر زنان و بیماران مزمن که بهبودی برای آنها نیست) لازم نیست مطلقا روزه بگیرند، بلکه باید بجای آن کفاره (فدیه) بدهند، و حداقل میزان این کفاره، اطعام یک نفر مسکین است.


بعضی این جمله را دلیل بر آن دانسته‌اند که روزه در آغاز تشریع ، و اجب تخییری بوده و مسلمانان می‌توانستند روزه بگیرند یا بجای آن فدیه بدهند تا تدریجا به روزه گرفتن عادت کنند و بعد این حکم نسخ شده و صورت وجوب عینی پیدا کرده است. ولی ظاهر این است که این جمله تاکید دیگری بر فلسفه روزه است، و اینکه این عبادت - همانند سائر عبادات- چیزی بر جاه و جلال خدا نمی‌افزاید بلکه تمام سود و فائده آن عائد عبادت کنندگان می‌شود. شاهد این سخن تعبیرهای مشابه آن است که در آیات دیگر قرآن به چشم می‌خورد، مانند: (ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون) که بعد از حکم وجوب نماز جمعه ذکر شده است ( سوره جمعه آیه ۹).
و در آیه سوره عنکبوت می‌خوانیم: (و ابراهیم اذ قال لقومه اعبدوا الله و اتقوه ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون)؛ «او به بت پرستان گفت: خدا را پرستش کنید و از او بپرهیزید، این برای شما بهتر است اگر بدانید». به این ترتیب، جمله «ان تصوموا خیر لکم» خطاب به همه روزه داران است نه گروه خاصی از آنها.
[۴] سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، ۸۴۹ - ۹۱۱ق، الدر المنثور فی التفسیر بالماثور، ج۱، ص۱۷۷.
[۵] طبرسی، فضل بن حسن، ۴۶۸ - ۵۴۸ق، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، ج۲، ص۴۹۳.
[۷] فخر رازی، محمد بن عمر، ۵۴۴ - ۶۰۶ق، التفسیرالکبیر، ج۲۵، ص۲۴۱.
[۹] قمی، علی بن ابراهیم، - ۳۲۹ق، تفسیرالقمی، ج۱، ص۶۶.



۱. بقره/سوره۲، آیه۱۸۴.    
۲. جمعه/سوره۶۲، آیه۹.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، ۱۳۰۵ -، تفسیر نمونه، ج۱، ص۶۲۳.    
۴. سیوطی، عبد الرحمان بن ابی بکر، ۸۴۹ - ۹۱۱ق، الدر المنثور فی التفسیر بالماثور، ج۱، ص۱۷۷.
۵. طبرسی، فضل بن حسن، ۴۶۸ - ۵۴۸ق، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، ج۲، ص۴۹۳.
۶. طباطبایی، محمد حسین، ۱۲۸۱ - ۱۳۶۰، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۲، ص۹.    
۷. فخر رازی، محمد بن عمر، ۵۴۴ - ۶۰۶ق، التفسیرالکبیر، ج۲۵، ص۲۴۱.
۸. حویزی، عبد علی بن جمعه، - ۱۱۱۲ق، تفسیرنورالثقلین، ج۱، ص۱۶۳.    
۹. قمی، علی بن ابراهیم، - ۳۲۹ق، تفسیرالقمی، ج۱، ص۶۶.



فرهنگ‌نامه علوم قرآنی، برگرفته از مقاله«آیه فدیه».    



جعبه ابزار