• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اطاعت از غیرخدا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



امیرالمومنین (علیه‌السّلام) درباره نهی از اطاعت غیر خدا سفارشات فراوانی دارند که ذیلا به بعضی از آن ها می پردازیم.



لاَ تَکُنْ عَبْدَ غَیْرِکَ وَ قَدْ جَعَلَکَ اللهُ حُرّاً. وَ مَا خَیْرُ خَیْر لاَ یُنَالُ إِلاَّ بِشَرٍّ، و یُسْر لاَ یُنَالُ إِلاَّ بِعُسْر.
بنده دیگری مباش که خدا تو را آزاد آفرید. چه خوبی است آن خوبی که جز با بدی به دست نیاید و چه آسانی است آن آسانی که جز با سختی به چنگ نیاید؟.


أَیُّهَا الغَافِلُونَ غَیْرُ الْمَغْفُولِ عَنْهُمْ، وَ التَّارِکُونَ الْمَأْخُوذُ مِنْهُمْ، مَالی أَرَاکُمْ عَنِ اللهِ ذَاهِبِینَ، وَ إِلَی غَیْرِهِ رَاغِبِینَ.
‌ای مردمی که از کار شما غافل نیستند، و‌ ای مردمی که (خدا و اوامر او را) رها کرده‌اید و (هر چه دارید از جان، مال و فرزند) از شما گرفته می‌شود، چه شده است که می‌بینم از خدا روی گردان شده‌اید و به غیر او روی آورده‌اید! ؟


عِبَادَ اللهِ، إِنَّ أَنْصَحَ النَّاسِ لِنَفْسِهِ أَطْوَعُهُمْ لِرَبِّهِ ، وَ إِنَّ أَغَشَّهُمْ لِنَفْسِهِ أَعْصَاهُمْ لِرَبِّهِ.
ای بندگان خدا، خیرخواه‌ترین مردم نسبت به خویش، اطاعت کننده‌ترین آن‌ها از پروردگار است و فریبنده‌ترین مردم نسبت به خود نافرمان‌ترین آن ها از پروردگار خویش می‌باشد.


من کلامه لاهل الکوفة : أَیُّهَا الشَّاهِدةُ أَبْدَانُهُمْ، الْغَائِبَةُ عَنْهُمْ عُقُولُهُمْ، الْمُخْتَلِفَةُ أَهْوَاؤُهُمْ، المُبْتَلَی بِهمْ أُمَرَاؤُهُمْ، صَاحِبُکُمْ یُطِیعُ اللهَ وَأَنْتُمْ تَعْصُونَهُ، وَ صَاحِبُ أَهْلِ الشَّامِ یَعْصِی اللهَ وَ هُمْ یُطِیعُونَهُ.
حضرت (علیه‌السلام) در سخنان خویش به کوفیان می‌فرماید: ‌ای مردمی که پیکرهایشان پیداست و خردهایشان از وجود آن ها رخت بر بسته است! خواهش‌ها و اهدافشان گونه گونه است، و امرایشان به آن ها گرفتار شده‌اند. زمامدار شما خدا را فرمان می‌برد و شما او را نافرمانی می‌کنید و زمامدار شامیان خدا را نافرمانی می‌کند و آن ها از او فرمان می‌برند!


و سئل (علیه‌السلام) عن الخیر ما هو؟ فقال:
لَیْسَ الْخَیْرُ أَنْ یَکْثُرَ مَالُکَ وَ وَلَدُکَ، وَ لکِنَّ الْخَیْرَ أَنْ یَکْثُرَ عِلْمُکَ، وَ أَنْ یَعْظُمَ حِلْمُکَ، وَ أَنْ تُبَاهِیَ النَّاسَ بِعِبَادَةِ رَبِّکَ.
از امام (علیه‌السّلام) سئوال شده: خیر چیست؟ فرمود:
خیر آن نیست که دارایی و فرزندت زیاد شود، بلکه خیر و خوبی آن است که دانشت افزون شود و حلم و بردباری ات بزرگ و ثابت گردد و بتوانی با پرستش پروردگارت در میان مردم فخر و مباهات کنی.


و قال (علیه‌السلام): مَنْ أَطَاعَ التَّوَانِیَ ضَیَّعَ الْحُقُوقَ، وَ مَنْ أَطَاعَ الْوَاشِیَ ضَیَّعَ الصَّدِیقَ.
حضرت فرمودند: هر کس مطیع سستی و سهل انگاری باشد (سهل انگاری بر او چیره گردد) حقوق و منافع خود را ضایع و تباه می‌سازد و کسی که از سخن چین اطاعت کند (و سخن او را بپذیرد) دوست خود را از دست می‌دهد.


و قال (علیه‌السلام): احْذَرْ أَنْ یَرَاکَ اللهُ عِنْدَ مَعْصِیَتِهِ، وَ یَفْقِدَکَ عِنْدَ طَاعَتِهِ، فَتَکُونَ مِنَ الْخَاسِرِینَ، وَ إِذَا قَوِیتَ فَاقْوَ عَلَی طَاعَةِ اللهِ، وَ إِذَا ضَعُفْتَ فاضْعُفْ عَنْ مَعْصِیَةِ اللهِ.
حضرت (علیه‌السلام) فرمودند: بترس از ان که خداوند تو را در حال عصیان ببیند و در فرمانبرداری اش نبیند که در شمار زیانکاران خواهی بود و هرگاه نیرومند شدی در طاعت خدا باش و چون ضعیفی از معصیت و نافرمانی اش ناتوانی کن.


عِبَادَ اللهِ، إِنَّهُ لَیْسَ لِمَا وَ عَدَ اللهُ مِنَ الْخَیْرِ مَتْرَکٌ، وَ لاَ فِیَما نَهَی عَنْهُ مِنَ الشَّرِّ مَرْغَبٌ.
‌ای بندگان خدا! آن خیری که خدا وعده داد است ترک کردنش شایسته نیست و رغبت به آن شری که از آن نهی فرموده است جایز نیست.


تَدَبَّرُوا أَحْوَالَ الْمَاضِینَ مِنَ الْمُؤمِنِینَ قَبْلَکُمْ، کَیْفَ کَانُوا فِی حَالِ التَّمحِیصِ وَ الْبَلاَءِ؟ ... اتَّخَذَتْهُمُ الْفَراعِنَةُ عَبِیداً فَسَامُوهُم سُوءَ الْعَذَابِ، وَ جَرَّعُوهُمُ الْمُرَارَ.
در حالات مردمان با ایمان که پیش از شما از این دنیا گذشته‌اند که چگونه زندگی را در حال ضعف و بلا سپری کردند، ... فراعنه و طاغوت‌ها آنان را به بردگی خود گرفتند و عذاب بدی به آنان دادند و تلخی‌ها را جرعه جرعه به آنان نوشاندند.


و قال (علیه‌السلام): اتَّقُوا مَعَاصِیَ اللهِ فِی الْخَلَوَاتِ، فَإِنَّ الشَّاهِدَ هُوَ الْحَاکِمُ.
حضرت (علیه‌السلام) فرمودند: از نافرمانی خدا بپرهیزید و در خلوت گناه نکنید که گواه (بر گناه شما) خود حاکم بر آن است.


۱. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۶۴۷، نامه ۳۱.    
۲. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۳۸۶، خطبه ۱۷۵.    
۳. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۱۶۸، خطبه ۸۶.    
۴. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۲۱۸، خطبه ۹۷.    
۵. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۷۹۰، حکمت ۹۴.    
۶. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۸۲۸، حکمت ۲۳۹.    
۷. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۸۷۳، حکمت ۳۸۳.    
۸. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۳۴۰، خطبه ۱۵۷.    
۹. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۴۶۷، خطبه ۱۹۲.    
۱۰. علی بن ابی طالب، گردآوری:السید الرضی، نهج البلاغه، تحقیق:الحسّون، ص۸۵۵، حکمت ۳۲۴.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «اطاعت از غیرخدا»    



جعبه ابزار