• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

اقسام کفر در قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



«کفر» به معنای «پوشاندن و پنهان کردن چیزی» می‌باشد، و در اصطلاح عبارت است از : انکار ضروریات دین و مذهب مانند انکار الوهیت، توحید و رسالت و...



امام صادق علیه‌السّلام می‌فرماید: در قرآن «کفر» به پنج معنا وارد شده است: انکار، بیزاری، عصیان، کفران و انکار نیز بر دو قسم است: انکار جاهلانه و انکار عالمانه

۱.۱ - انکار جاهلانه

خداوند می‌فرماید: آنها (کفار نادان) گفتند: چیزی جز همین زندگانی ما در دنیا چیز دیگری نیست، گروهی از مامی میرند و گروهی زنده می‌شوند (و به دنیا می‌آیند و جای آنها رامی گیرند) و چیزی جز گذشت زمان ما را هلاک نمی‌کند. «و مایهلکناالا الدهر» در حالی که آنها (کفار نادان) به این سخن خود (که معادی وجود ندارد) یقین نداشته و تنها گمانی بی اساس دارند. «و مالهم بذلک من علم ان هم الا یظنون» و همچنین آنجا که خداوند می‌فرماید: آنهای که (از روی نادانی) کافرگشتند برای آنها تفاوت نمی‌کند که آیا مرا از عذاب خدا بترسانی یا نترسانی ایمان نخواهند آورد.

۱.۲ - انکار عالمانه

خداوند می‌فرماید: هنگامی که از طرف خداوند کتابی (قرآن) به آنها (یهود) رسید که موافق نشانه‌هایی بود که با خود داشتند، با اینکه پیش از این جریان، خود را به ظهور پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم دلگرم می‌کردند و امیدپیروزی بر دشمنان خود را داشتند، اما با ظهور وی (همه چیز رافراموش کردند و با آگاهی) به او (حضرت محمد «ص» ) کافر گشتند. آری، چنین است که هوا پرستی سبب می‌گردد تا ا نسانی که سالها در پی حقیقت بوده، از درک آن باز بماند و جالب است که در زمان ما نیز عده‌ای که پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی دم از ارزشها می‌زدند اکنون وازده و جامعه غرب را به رخ جامعه اسلامی ما می‌کشند و از اینکه بوی ادکلن آنها ما را مست نکرده وهمچنان بر اصول خویش پا برجا مانده‌ایم تاسف می‌خورند وغضبناکند و اینجاست که باید همان سخن ارزشمند شهید دین و سیاستآیه الله دکتر بهشتی را گفت که خطاب به ارباب آنهافرمود: «به امریکا بگوئید از ما عصبانی باش و از این عصبانیت بمیر.» «موتوا بغیظکم»

۱.۳ - بیزاری

خداوند از قول حضرت ابراهیم علیه‌السّلام چنین نقل می‌کند: شما غیر از خدا برای خود بتهایی انتخاب کرده‌اید که در زندگی دنیا وسیله محبت و دوستی میان شما گردند، اما بدانید روز قیامت این رشته علاقه و محبت گسسته گشته و هریک از شما ازدیگری بیزاری می‌جوید «یکفر بعضکم ببعض» و یکدیگر را لعنونفرین می‌کنند..

۱.۴ - ترک فرمان خدا

خداوند می‌فرماید: بر ذمه عموم مردم است که آهنگ خانه او کنند، آنها که توانائی رفتن به سوی آن را دارند، حج برکسانی که مستطیع باشند واجب است) و هرکس کفر ورزد (و فرمان خدا را ترک گوید و حج بجای نیاورد، تنها به خویشتن ضرر زده، چرا که) خداوند از همه جهانیان بی نیاز است.

۱.۵ - کفران نعمت

خداوند از قول حضرت سلیمان علیه‌السّلام چنین نقل می‌کند: «و هرکس خدای را شکرگذارد، به سود خویش شکر کرده و هرکس کفر ورزد (و کفران نعمتهای خدا نماید، فقط به خویش خسارت وارد کرده، چرا که) پروردگار من بی نیاز و کریم است.


۱. مفردات راغب، الراغب الأصفهانى، ج۱، ص۴۳۳.    
۲. جاثیه/سوره۴۵، آیه۲۴.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۶.    
۴. بقره/سوره۲، آیه۸۹.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۱۱۹.    
۶. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۲۵.    
۷. آل عمران/سوره۳، آیه۹۷.    
۸. نمل/سوره۲۷، آیه۴۰.    
۹. تفسیر قمی، علي بن إبراهيم القمي، ج۱، ص۳۲، چاپ نجف.    



دانشنامه کلام و عقاید، برگرفته از مقاله «اقسام کفر در قرآن».    



جعبه ابزار