• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

انذار از جهنم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در این مقاله به بررسی آیاتی که مربوط به انذار انسان‌ها از جهنم هست می‌پردازیم.



فانذرتکم نارا تلظی. «و من شما را از آتشى که زبانه مى‌کشد بیم مى‌دهم».
از آنجا که یکی از شعب هدایت هشدار و انذار است در آیه بعد می‌افزاید: حال که چنین است من شما را از آتشی که زبانه می‌کشد بیم می‌دهم! (فانذرتکم نارا تلظی). (تلظی) از ماده (لظی) (بر وزن قضا) به معنی شعله خالص است، و می‌دانیم شعله‌های خالص و خالی از هر گونه دود گرما و حرارت بیشتری دارد، و گاه واژه (لظی) به خود جهنم نیز اطلاق شده است.


ساصلیه سقر• وما ادرک ما سقر• انها لاحدی الکبر• نذیرا للبشر. «(اما) به زودی او را وارد دوزخ می‌کنیم. و تو نمی‌دانی دوزخ چیست؟ که آن (حوادث هولناک قیامت) از مسائل مهم است. هشدار و انذاری است برای همه انسان‌ها».
برای بیان عظمت و شدت عذاب دوزخ می‌گوید: (تو چه می‌دانی که سقر چیست) (و ما ادریک ما سقر) یعنی به قدری عذاب آن شدید است که از دایره تصور بیرون می‌باشد، و به فکر هیچکس نمی‌گنجد، همانگونه که اهمیت نعمت‌های بهشتی و عظمت آن به فکر کسی خطور نمی‌کند.


هـذه جهنم التی یکذب بها المجرمون• فبای ءالاء ربکما تکذبان. «این همان دوزخی است که مجرمان آنرا انکار می‌کردند. پس کدامین نعمت‌های پروردگارتان را انکار می‌کنید؟». (نعمت بودن جهنم از آن جهت است که انذار از آن، انسان را از ارتکاب موجبات جهنم بازداشته و به انجام دادن موجبات بهشت و ثواب دعوت می‌کند. ).

۳.۱ - هشدار بر مومنین

خداوند در این آیه می‌فرماید: (این همان دوزخی است که مجرمان پیوسته آنرا انکار می‌کنند) (هذه جهنم التی یکذب بها المجرمون). در اینکه مخاطبین حاضران در محشرند و این سخن در قیامت به آنها گفته می‌شود؟ و یا مخاطب شخص پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌باشد، و در دنیا به او گفته شده است؟ مفسران تفسیرهای مختلفی دارند، ولی قرائنی در آیه وجود دارد که معنی دوم را تقویت می‌کند زیرا تعبیر به فعل مضارع (یکذب) و استفاده از جمله غائب با عنوان (مجرمون) بیانگر این است که خداوند به پیامبرش صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم می‌گوید: این اوصاف دوزخی است که همواره مجرمان در این دنیا آنرا انکار می‌کنند، و یا اینکه مخاطب همه انس و جن هستند که به آنها هشدار می‌دهد جهنمی که مجرمان آنرا انکار می‌کنند دارای چنین اوصافی است که می‌شنوید، باید به هوش باشید، عاقبت کارتان به آنجا نرسد.


۱. لیل/سوره۹۲، آیه۱۴.    
۲. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۷، ص۸۰.    
۳. مدثر/سوره۷۴، آیه۲۶.    
۴. مدثر/سوره۷۴، آیه۲۷.    
۵. مدثر/سوره۷۴، آیه۳۵.    
۶. مدثر/سوره۷۴، آیه۳۶.    
۷. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۵، ص۲۳۳.    
۸. رحمن/سوره۵۵، آیه۴۳.    
۹. رحمان/سوره۵۵، آیه۴۵.    
۱۰. مجمع البیان، فضل بن حسن، ج۹، ص۳۴۴.    
۱۱. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۲۳، ص۱۵۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «انذار از جهنم».    



جعبه ابزار