• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بارداری مریم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بارداری حضرت مریم علیهاالسّلام با دمیده شدن روح خدا در وی انجام گرفت و نفخ روح در مریم کنایه است از اینکه ولادت فرزندش عیسی مستند به جریان عادی نیست که مانند سایر فرزندان نطفه‌ای باشد، که پس از طی دوره‌ای روح در آن دمیده شده باشد.



قرآن کریم در مورد باردار شدن مریم علیها السلام به صورت خارق العاده چنین می فرماید: «... یـمریم ان الله یبشرک بکلمة منه اسمه المسیح عیسی ابن مریم... • قالت رب انی یکون لی ولد ولم یمسسنی بشر قال کذلک الله یخلق ما یشآء...» ... ‌ای مریم! خداوند تو را به کلمه ای (وجود با عظمتی) از طرف خودش بشارت می‌دهد که نامش مسیح، عیسی پسر مریم است• (مریم) گفت: پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندی برای من باشد، در حالی که انسانی با من تماس نگرفته است؟! فرمود: خداوند، اینگونه هر چه را بخواهد می‌آفریند! ... .
«واذکر فی الکتـب مریم... • قالت انی یکون لی غلـم ولم یمسسنی بشر... • قال کذلک قال ربک هو علی هین...» در این کتاب (آسمانی قرآن) از مریم یاد آر ...•
گفت چگونه ممکن است فرزندی برای من باشد در حالی که تاکنون انسانی با من تماس نداشته...•گفت مطلب همین است که پروردگارت فرموده، این کار بر من سهل و آسان است ... .


سیاق این معنا را می‌رساند که مریم از کلام جبرئیل که گفت : (تا پسری به تو ببخشم...) فهمیده که این پسر را در همین حال می‌بخشد، و لذا گفت : (هیچ بشری با من تماس نگرفته و زناکار هم نبوده‌ام) و در این جمله فهماند که فرزنددار شدن من الان منوط به این است که چند ماه قبل نکاح و یا زنائی صورت گرفته باشد و حال آنکه صورت نگرفته. «قال کذلک قال ربک هو علی هین...» یعنی روح به او گفت : مطلب از همین قرار است که به تو گفتم (آنگاه گفت) پروردگارت گفته که : آن برای من آسان است .
«والتی احصنت فرجها فنفخنا فیها من روحنا وجعلنـها وابنهآ ءایة للعــلمین» و به یاد آور زنی را که دامان خود را از آلودگی به بیعفتی پاک نگه داشت، و ما از روح خود در او دمیدیم، و او و فرزندش (مسیح) را نشانه بزرگی برای جهانیان قرار دادیم.


منظور از (آن زن که فرجش را حصن کرد) مریم دختر عمران است. این جمله مدح او به داشتن عفت و صیانت است و نیز تبرئه او از تهمتی است که یهود به وی نسبت دادند.


«فنفخنا فیها من روحنا» ضمیر به مریم بر می‌گردد. و نفخ روح در مریم کنایه است از اینکه ولادت فرزندش عیسی مستند به جریان عادی نیست که مانند سایر فرزندان نطفه‌ای باشد، که پس از طی دوره‌ای روح در آن دمیده شده باشد. و وقتی نطفه‌ای نباشد دیگر جز این باقی نمی‌ماند که تنها نفخ روح باشد و این نفخ روح همان کلمه الهی است که در سوره آل عمران فرموده : «ان مثل عیسی عند الله کمثل آدم خلقه من تراب ثم قال له کن فیکون» و معنایش این است که مثل آن دو یکی است و در اینکه از خلق شدن از نطفه بی نیازند مثل همند.

«ومریم ابنت عمرن التی احصنت فرجها فنفخنا فیه من روحنا...» و همچنین مریم دختر عمران مثل زده که دامان خود را پاک نگاه داشت، و ما از روح خود در او دمیدیم ... .


بارداری مریم علیهاالسّلام با دمیده شدن روح خدا در وی انجام گرفت: «والتی احصنت فرجها فنفخنا فیها من روحنا وجعلنـها وابنهآ ءایة للعــلمین» و به یاد آور زنی را که دامان خود را از آلودگی به بی عفتی پاک نگه داشت، و ما از روح خود در او دمیدیم، و او و فرزندش (مسیح) را نشانه بزرگی برای جهانیان قرار دادیم.
«ومریم ابنت عمرن التی احصنت فرجها فنفخنا فیه من روحنا...» و همچنین مریم دختر عمران مثل زده که دامان خود را پاک نگاه داشت، و ما از روح خود در او دمیدیم ... .


قرآن کریم نگرانی شدید حضرت مریم علیها السلام در پی بارداری‌اش چنین توصیف می فرماید: «واذکر فی الکتـب مریم... • فحملته... • ... قالت یــلیتنی مت قبل هـذا و کنت نسیا منسیا» در این کتاب (آسمانی قرآن) از مریم یاد آر ...•سرانجام (مریم) باردار شد...• گفت‌ای کاش پیش از این مرده بودم و به کلی فراموش شده بودم. (آرزوی مرگ از طرف مریم علیهاالسلام به علت بارداری ، از نگرانی او حکایت می‌کند.)


در مورد خلوت گزیدن مریم علیها السلام و پنهان کردن حملش از مردم، قرآن کریم چنین می فرماید: «واذکر فی الکتـب مریم... • فحملته فانتبذت به مکانا قصیا» در این کتاب (آسمانی قرآن) از مریم یاد آر ...•سرانجام (مریم) باردار شد و او را به نقطه دوردستی برد.


ابلاغ بشارت خداوند از سوی ملائکه به مریم علیها السلام درباره باردار شدن وی چنین است: «... یـمریم ان الله یبشرک بکلمة منه اسمه المسیح عیسی ابن مریم... • قالت رب انی یکون لی ولد ولم یمسسنی بشر قال کذلک الله یخلق ما یشآء...» ... ‌ای مریم! خداوند تو را به کلمه ای (وجود با عظمتی) از طرف خودش بشارت می‌دهد که نامش مسیح ، عیسی پسر مریم است• (مریم) گفت: پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندی برای من باشد، در حالی که انسانی با من تماس نگرفته است؟! فرمود: خداوند، اینگونه هر چه را بخواهد می‌آفریند! ... .


قرآن در مورد تعجب مریم علیهاالسّلام از بشارت ملائکه به باردار شدن وی می فرماید: «... یـمریم ان الله یبشرک بکلمة منه اسمه المسیح عیسی ابن مریم... • قالت رب انی یکون لی ولد ولم یمسسنی بشر...» ... ‌ای مریم! خداوند تو را به کلمه ای (وجود با عظمتی) از طرف خودش بشارت می‌دهد که نامش مسیح، عیسی پسر مریم است• (مریم) گفت: پروردگارا! چگونه ممکن است فرزندی برای من باشد، در حالی که انسانی با من تماس نگرفته است؟! ... .
«واذکر فی الکتـب مریم... • قال انمآ انا رسول ربک لاهب لک غلـما زکیا• قالت انی یکون لی غلـم ولم یمسسنی بشر ولم اک بغیا» در این کتاب (آسمانی قرآن) از مریم یاد آر...• گفت من فرستاده پروردگار توام (آمده‌ام) تا پسر پاکیزه‌ای به تو ببخشم!• گفت چگونه ممکن است فرزندی برای من باشد در حالی که تاکنون انسانی با من تماس نداشته، و زن آلوده‌ای هم نبوده‌ام؟! .



۱. آل عمران/سوره۳، آیه۴۵.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۴۷.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۳، ص۲۹۸.    
۴. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۲، ص۵۴۷.    
۵. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۱، ص۳۳۶.    
۶. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۳، ص۲۹۴.    
۷. الدر المنثور، سیوطی، ج۲، ص۱۹۶.    
۸. مریم/سوره۱۹، آیه۱۶.    
۹. مریم/سوره۱۹، آیه۲۰.    
۱۰. مریم/سوره۱۹، آیه۲۱.    
۱۱. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۴، ص۵۴.    
۱۲. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۳۴.    
۱۳. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۳، ص۲۷۷.    
۱۴. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۶، ص۴۱۱.    
۱۵. الدر المنثور، سیوطی، ج۵، ص۴۹۴.    
۱۶. انبیاء/سوره۲۱، آیه۹۱.    
۱۷. آل عمران/سوره۳، آیه۵۹.    
۱۸. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبائی، ج۱۴، ص۴۴۶.    
۱۹. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۴۹۳.    
۲۰. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۳، ص۳۵۴.    
۲۱. مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۷، ص۱۱۱.    
۲۲. تحریم/سوره۶۶، آیه۱۲.    
۲۳. نور الثقلین، شیخ حویزی، ج۵، ص۳۷۷.    
۲۴. الدر المنثور، سیوطی، ج۵، ص۶۷۱.    
۲۵. انبیاء/سوره۲۱، آیه۹۱.    
۲۶. تحریم/سوره۶۶، آیه۱۲.    
۲۷. مریم/سوره۱۹، آیه۱۶.    
۲۸. مریم/سوره۱۹، آیه۲۲.    
۲۹. مریم/سوره۱۹، آیه۲۳.    
۳۰. مریم/سوره۱۹، آیه۱۶.    
۳۱. مریم/سوره۱۹، آیه۲۲.    
۳۲. آل عمران/سوره۳، آیه۴۵.    
۳۳. آل عمران/سوره۳، آیه۴۷.    
۳۴. آل عمران/سوره۳، آیه۴۵.    
۳۵. آل عمران/سوره۳، آیه۴۷.    
۳۶. مریم/سوره۱۹، آیه۱۶.    
۳۷. مریم/سوره۱۹، آیه۱۹.    
۳۸. مریم/سوره۱۹، آیه۲۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بارداری مریم».    



جعبه ابزار