• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بنی اسرائیل و مسجدالاقصی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مسجد الاقصی یکی از مساجد مقدس مسلمانان بوده که در برهه ای از تاریخ بنی اسرائیل برآن حاکمیت داشتند.



مسجد الاقصی مسجدی است در شهر قدس، از مسجد های تاریخی و مهم مسلمانان. مسجدالاقصی نام مسجدی در بخش شرقی شهر بیت المقدس است که در سال ۷۱۰ میلادی ساخته شد، به همین دلیل صرف نظر از قداست یکی از قدیمی‌ترین مساجد جهان اسلام به شمار می‌آید.


... فاذا جآء وعد الاخرة لیسوءوا وجوهکم ولیدخلوا المسجد کما دخلوه اول مرة ولیتبروا ما علوا تتبیرا.(اگر نیکی کنید، به خودتان نیکی می‌کنید؛ و اگر بدی کنید باز هم به خود می‌کنید. و هنگامی که وعده دوم فرا رسد، (آنچنان دشمن بر شما سخت خواهد گرفت که) آثار غم و اندوه در صورتهایتان ظاهر می‌شود؛ و داخل مسجد (الاقصی) می‌شوند همان گونه که بار اول وارد شدند؛ و آنچه را زیر سلطه خود می‌گیرند، در هم می‌کوبند.)(منظور از «المسجد»، مسجدالاقصی است.)


مقصود از مسجد در جمله: " و لیدخلوا المسجد کما دخلوه اول مرة" مسجد اقصی بیت المقدس- است و به حرف آن کس که گفته مراد از مسجد تمامی سرزمین بیت المقدس است، و مجازا آن را مسجد خوانده نباید اعتنا کرد.
این کلام دلالت بر چند نکته دارد: اول اینکه دشمنان بنی اسرائیل در نوبت اول هم داخل مسجد اقصی شده و آن را به قوه قهریه گرفتند، و اگر در قرآن کریم آن را نیاورده به منظور اختصار بوده است، دوم اینکه داخل شدن در مسجد برای هتک حرمت و تخریب آن بوده، سوم اینکه این مهاجمین و مبعوثین برای مجازات بنی اسرائیل و گرفتن انتقام از ایشان همانها بودند که در بار اول مبعوث برایشان شدند. و معنای جمله" و لیتبروا ما علوا تتبیرا" این است که هلاک کنند و نابود سازند" هر کسی را" که بر آن دست یابند، مردم را کشته، اموال را سوزانیده، خانه‌ها را خراب و شهرها را ویران سازند.


از روایات برداشت می شود که مسجد الاقصی ، دومین مسجدی است که پس از مسجد الحرام ساخته شد و مؤسس اولیه آن، سام بن نوح علیه‌السّلام بوده و حضرت داود علیه‌السّلام و سلیمان علیه‌السّلام ، آن را مرمت و بازسازی کرده‌اند. فضیلت نماز در بیت المقدس، حج و نماز در مسجد مدینه و مسجد الاقصی در یک سال ، احرام در بیت المقدس و اذان در آن، صدقه و روزه در این مسجد و فضیلت مردن در بیت المقدس، از جمله اموری است که در این قسمت، به آنها اشاره شده است.


۱. اسراء/سوره۱۷، آیه۷.    
۲. مجمع البیان، طبرسی، ج۶، ص۲۲۳.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۳، ص۵۵.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بنی اسرائیل و مسجدالاقصی».    



جعبه ابزار