• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تحیت بر نوح (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



حضرت نوح علیه السلام نخستین پیامبر اولوالعزم بود که خداوند او را با کتاب و شریعت مبعوث فرمود.



سلام و تحیت همیشگی خداوند، بر نوح پیامبر علیه السلام می‌باشد.
«سلـم علی نوح فی العــلمین»؛ سلام بر نوح در میان جهانیان باد! («العالمین» جمع محلی به الف و لام است که معنای عموم را می‌رساند و منظور از آن می‌تواند تمامی امتهای بشری تا روز قیامت باشد)


احسان و نیکوکاری نوح علیه‌السّلام سبب تحیت خداوند بر وی بود.
سلـم علی نوح فی العــلمین

۲.۱ - منظور از عالمین

مراد از ((عالمین)) همه عالم است ؛ براى اینکه کلمه ((عالمین)) در آیه با الف و لام آمده ، و از نظر ادبیات کلمه جمع اگر با الف و لام بیاید عمومیت را افاده مى کند و ظاهرا مراد از ((عالمین)) همه عوالم بشرى و امت ها و جماعت هاى بشرى تا روز قیامت باشد. و این سلامى که خداى تعالى به نوح داده تا روز قیامت ، خود تهیتى است مبارک و طیب که خداى تعالى از ناحیه تمامى امت هاى بشرى که در اثر مجاهدتها و دعوت نوح ، از اعتقادات صحیح و اعمال صالح برخوردار شده اند، به نوح داده است . آرى آن جناب اولین کسى است که در بین بشر به دعوت توحید و مبارزه علیه شرک و آثار شرک که همان اعمال زشت است قیام نمود، و در این راه شدیدترین رنج ها و محنت ها را تحمل کرد، آنهم نه یک سال و دو سال بلکه نزدیک به هزار سال ، آنهم نه با کمک کسى ، بلکه خودش به تنهایى . پس آن جناب به تنهایى در هر خیر و صلاحى که در بشریت تا روز قیامت رخ بدهد سهیم و شریک است . و در کلام خداى تعالى چنین سلامى به احدى داده نشده که این قدر وسیع باشد.
بعضى از مفسرین گفته اند: مراد از ((عالمین)) عوالم ملائکه و جن و انس است . «انا کذلک نجزی المحسنین»؛ ما این گونه نیکوکاران را پاداش می‌دهیم!

۲.۲ - منت خداوند بر نوح

این جمله منتى را که خدا بر نوح (علیه السلام ) نهاده و کرامتى که به وى کرده - از آن جمله اینکه ندایش را اجابت نمود و او و اهلش را از کرب عظیم نجات داد و ذریه اش را در قرون بعد باقى نگهداشت و آثارش را در قرون بعد از خودش حفظ کرد و درودى که تا روز قیامت از ناحیه فرد فرد بشر صالح به وى فرستاده تعلیل مى کند.
و اگر پاداش او را به پاداش محسنین و نیکوکاران تشبیه کرده این تشبیه تنها در اصل پاداش است نه در خصوصیات مى خواهد بفرماید: همانطور که به همه نیکوکاران پاداش مى دهیم به نوح نیز پاداش دادیم و نمى خواهد بفرماید: به همه نیکوکاران همین پاداش را که به نوح دادیم مى دهیم ؛ و این خود واضح است.


۱. المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۷، ص۱۴۶.    
۲. صافات/سوره۳۷، آیه۷۹.    
۳. صافات/سوره۳۷، آیه۷۹.    
۴. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱۹، ص۸۱.    
۵. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۷، ص۲۲۱.    
۶. صافات/سوره۳۷، آیه۸۰.    
۷. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۱۹، ص۸۱.    
۸. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۷، ص۲۲۱.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تحیت بر نوح»    



جعبه ابزار