• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تفاوت ارث زن و مرد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند هر یک از زن و مرد را به گونه‌ای آفریده که هر کدام کاری می‌تواند انجام دهد که ممکن است از عهده دیگری خارج باشد؛ مثلاً مرد را عقلانی تر و زن را عاطفی تر آفریده است. مرد به سبب داشتن روحیه تعقلی، بهتر می‌تواند از عهده تدبیر عقلانی زندگی و تامین مخارج خانه برآید و زن با داشتن روحیه عاطفی، بهتر می‌تواند به تربیت فرزندان و اموری از این قبیل بپردازد و هر دو مکمل یکدیگرند.



به چه علت در آیه ۱۱ سوره نساء دختر نصف پسر ارث می‌برد؟خداوند هر یک از زن و مرد را به گونه‌ای آفریده که هر کدام کاری می‌تواند انجام دهد که ممکن است از عهده دیگری خارج باشد؛ مثلاً مرد را عقلانی تر و زن را عاطفی تر آفریده است. مرد به سبب داشتن روحیه تعقلی، بهتر می‌تواند از عهده تدبیر عقلانی زندگی و تامین مخارج خانه برآید و زن با داشتن روحیه عاطفی، بهتر می‌تواند به تربیت فرزندان و اموری از این قبیل بپردازد و هر دو مکمل یکدیگرند. مرد برای اداره بهتر زندگی و چاره اندیشی بهتر مشکلات، نیاز به اختیارات مالی بیشتری دارد؛ در نتیجه سهم الارث بیشتری به او تعلق می‌گیرد. ولی این نقصان در اموال زنان به گونه‌ای دیگر جبران می‌شود شما با اندک تامل و مختصر محاسبه‌ای می‌توانید به این نکته پی ببرید که زنان عملاً دو برابر مردان بهره می‌برند و آن به جهت حمایتی است که اسلام از حقوق آنان نموده است؛ زیرا بر اساس وظایفی که بر عهده مردان است، نیمی از درآمد آن‌ها برای زنان به مصرف می‌رسد. در حالی که بر عهده زنان چیزی گذاشته نشده است. مرد بایستی هزینه همسر و فرزندش را بر اساس نیازمندی ایشان اعم از خوراک ، پوشاک و مسکن و سایر لوازم بپردازد، در حالی که آنان از پرداخت هر گونه هزینه، حتی برای مخارج خودشان معاف هستند. لذا زن می‌تواند سهم الارث خود را پس انداز کند، ولی مرد ناچار است آن را به مصرف همسر و فرزندانش برساند. از این رو، نیمی از درآمد مردان برای زنان خرج شده و نیمی برای خودشان می‌ماند، در صورتی که سهم زنان همچنان باقی است.
[۳] مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۹۱-۲۹۰.
در روایات اسلامی نیز در بیان دلیل این امر آمده است که چون زن‌ها ازدواج می‌کنند و در حالی که سهم خودشان دست نخوره باقی می‌ماند، در سهم همسرشان شریک می‌شوند و علاوه بر این به آن‌ها نفقه تعلق می‌گیرد و...
[۴] کلینی، فروع کافی، ج۷، ص۸۷.



۱. نساء/سوره۴، آیه۱۱.    
۲. المیزان، ج۴، ص۲۲۲.    
۳. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج۳، ص۲۹۱-۲۹۰.
۴. کلینی، فروع کافی، ج۷، ص۸۷.



سایت بلاغ، ماهنامه یاس - شماره ۵، تفاوت ارث زن و مرد



جعبه ابزار