• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم اطاعت از آیین ابراهیم (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند متعال در قرآن کریم همگان را به اطاعت از دین حنیف ابراهیم (علیه‌السلام) دعوت می‌نماید.



خداوند در قرآن و رویگردانان از آن را سفیه می‌خواند: «و من یرغب عن ملة ابرهیم الا من سفه نفسه...؛چه کسی جز افراد سفیه و نادان از آئین ابراهیم (با آن پاکی و درخشندگی) رویگردان خواهد شد؟ ...»
آیا این سفاهت نیست که انسان، آئینی را با این پاکی و درخشندگی رها کند و در بیراهه‌های شرک و کفر و فساد گام بگذارد؟ آئینی که با روح و فطرت انسان آشنا و سازگار است، و با عقل و خرد هماهنگ، آئینی را که هم آخرت در آن است و هم دنیا، رها کرده و به سراغ برنامه هائی برود که دشمن خرد و مخالف فطرت و تباه کننده دین و دنیا است.

۱.۱ - دین حنیف ابراهیم

«قل صدق الله فاتبعوا ملة ابرهیم حنیفــا...؛بگو « خدا راست گفته (و اینها در آئین پاک ابراهیم نبوده) بنابراین از آئین ابراهیم پیروی کنید ...»
در این آیه مورد بحث روی سخن را به پیامبر کرده، می‌فرماید: اکنون که می‌بینید من در دعوت خود صادق و راستگویم، پس از آئین من که همان آئین پاک و بی آلایش ابراهیم است پیروی نمائید زیرا او حنیف بود یعنی از ادیان باطل متمایل به حق شده بود و در دستورات او حتی در مورد غذاهای پاک یک حکم انحرافی و تحریم بی دلیل وجود نداشت، او هرگز از مشرکان نبود و این که مشرکان عرب خود را بر آئین او می‌دانند کاملا بی معنی است، بت پرست کجا و بت شکن کجا؟، قابل توجه این که در قرآن کرارا روی این جمله تکیه شده است که ابراهیم از مشرکان نبود.
زیرا همانطور که قبلا هم اشاره کردیم بت پرستان جاهلیت مدعی بودند که بر آئین ابراهیم هستند و آنقدر در این ادعا پیش رفته بودند که دیگران، آنها را حنفا (پیروان ابراهیم)! معرفی می‌کردند، لذا قرآن مکرر این موضوع را نفی می‌کند.
پس جمله : «فاتبعوا...» به منزله کنایه است از پیروی دین رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و اگر نام دین آن جناب را نبرد و به جای آن فرمود: پیروی کنید دین ابراهیم را برای این بود که مخاطبین این خطاب دین ابراهیم را قبول داشتند. خواست اشاره کند به اینکه : دین اسلام هم که من شما را به آن دعوت می‌کنم همان دین حنیف و فطری ابراهیم است.
«ثم اوحینا الیک ان اتبع ملة ابرهیم حنیفـا...؛سپس به تو وحی فرستادیم که از آئین ابراهیم، که خالی از هر گونه انحراف بود ...پیروی کن.»


خداوند در قرآن اطاعت از دین ابراهیم (علیه‌السلام) را امری واجب بر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌داند: «ثم اوحینا الیک ان اتبع ملة ابرهیم حنیفـا...؛سپس به تو وحی فرستادیم که از آئین ابراهیم، که خالی از هر گونه انحراف بود ...پیروی کن.»


۱. بقره/سوره۲، آیه۱۳۰.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱، ص۴۶۰.    
۳. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱، ص۴۵۲.    
۴. آل عمران/سوره۳، آیه۹۵.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۳، ص۱۸.    
۶. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۳، ص۵۳۵.    
۷. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۳.    
۸. نحل/سوره۱۶، آیه۱۲۳.    
۹. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۲، ص۵۳۰.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۴۵۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم اطاعت».    



جعبه ابزار