• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خسوف و کسوف غیرعادی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خسوف و کسوف غیرعادی از نشانه‌های غیر حتمی ظهور حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) می‌باشد.



در روایات کسوف در نیمه ماه رمضان و خسوف در آخر یا اول همان ماه یکی از نشانه‌های ظهور یاد شده است. «کسوف» در روزهای نخست و روزهای آخر ماه و «خسوف» در روزهای میانی ماه، طبیعی و عادی است؛ ولی خورشیدگرفتگی در وسط ماه یا ماه گرفتگی در اوایل یا آخر آن، ظاهرا امری غیرعادی است و دیدن آن، امکان ندارد. امام باقر (علیه‌السّلام) فرمود: «دو نشانه پیش از قیام قائم پدید خواهد آمد: یکی گرفتن خورشید در نیمه ماه رمضان و دیگر، گرفتن ماه در آخر آن.» مردی به امام (علیه‌السّلام ) عرض کرد: «ای پسر رسول خدا! کسوف در وسط و خسوف در آخر ماه؟! » حضرت فرمود: آری من آنچه را گفتم به آن داناتر هستم. این‌ها دو نشانه‌اند که واقع شدن آن‌ها، از زمان هبوط حضرت آدم (علیه‌السّلام ) سابقه ندارد.


فلسفه این نشانۀ غیرعادی همانند برخی نشانه‌های دیگر می‌تواند بیدار کردن مردم، از خواب غفلت و یقین به امر ظهور باشد. به عبارت دیگر، خداوند سبحانه و تعالی در آستانۀ ظهور، برای اقامۀ حجت بر مردم و مطمئن ساختن یاران حضرت مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) به ظهور آن حضرت، چنین پدیده‌هایی را بر خلاف معمول و به گونۀ معجزه محقق می‌سازد.
برخی بر این باورند خسوف و کسوف، به گونۀ یاد شده، در چهارچوب حوادث طبیعی و عادی نیز قابل بررسی و تبیین است و برای آن، احتمال‌ها و توجیه‌هایی ذکر کرده‌اند. البته به این توجیه‌ها نیازی نیست؛ زیرا هیچ اشکالی ندارد که پدیدار شدن آن‌ها به صورت معجزه باشد؛ چون در جهت اقامه حجت و تقویت حق و هدایت مردم است و با قانون معجزه، ناسازگاری ندارد. به علاوه این نشانه، از نشانه‌های حتمی ظهور نیست و در روایات، به ناگزیر بودن آن اشاره نشده است؛ ازاین رو نمی‌توان خسوف و کسوف غیرعادی را از نشانه‌های قطعی و مسلم ظهور به شمار آورد.
[۴] جمعی از نویسندگان، چشم به راه مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ص۳۰۰.



۱. محمد بن یعقوب کلینی، الکافی، ج۸، ص۲۱۲، ح ۲۵۸.    
۲. نعمانی، الغیبة، ص۲۷۱، ح ۴۵.    
۳. شیخ مفید، الارشاد، ج۲، ص۳۷۴.    
۴. جمعی از نویسندگان، چشم به راه مهدی (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف)، ص۳۰۰.



فرهنگ‌نامه مهدویت، سلیمیان، خدامراد، ص۲۱۲-۲۱۳، برگرفته از مقاله «خسوف و کسوف غیرعادی».    



جعبه ابزار