• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عدّه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



عُدَّه درلغت به‏معنی آمادگی، مهیّاشدن و آنچه‏برای روز مبادا ذخیره ‏می‏کنند آمده‏است.
[۱] فرهنگ جدید عربی- فارسی
[۲] المعجم الوسیط، ج۲، ص۵۸۸.





در اصطلاح عبارت است از آمادگی رزمی و آماده ساختن اموال و سلاحهایی که برای پیشامدها مهیّا می‏شود.
[۳] ینابیع الفقهیه، کتاب الجهاد، ص۲۹۵.
و
[۴] المعجم الوسیط، ج۲، ص۵۸۸.

قرآن می‏فرماید:«وَاعِدُّوا لَهُمْ مَااسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَ مِنْ رِباطِالْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّاللَّهِ وَ عَدُوَّکُمْ» «برای کارزار با آنان هر آنچه می‏توانید از نیرو و اسبان بسته مهیّا کنید تا بدین وسیله دشمنان خدا و دشمن خود را بترسانید.»



کلمه اعداد (اعدوا) به معنای تهیّه کردن چیزی است تا انسان با آن به هدف دیگری که دارد برسد، که اگر از قبل آن را تهیه ندیده باشد، به مطلوب خود نمی‏رسید، مانند فراهم‏کردن هیزم و کبریت برای تهیه آتش.



اینکه فرمود: «وَاعِدُّوالَهُمْ مَااسْتَطَعْتُمْ» امر عامی است به همه مؤمنان، در قبال کافران بقدر توانایی‏اشان از تدارکات جنگی که به آن احتیاج پیدا خواهند کرد و به مقدار آنچه که کافران بالفعل دارند و آنچه توانایی تهیه آن را دارند تهیه کنند، جنگ و اختلافاتی که منجر به جنگهای خسارت‌زا می‏شود امری است که جامعه بشری ناچار از آن است و خواه ناخواه پیش می‏آید. اگر این امر قهری نبود، انسان در خلقتش به قوایی که جز در مواقع دفاع به کار نمی‏رود (از قبیل غضب و شدت و نیروی فکری)، مجهز نمی‏شد. پس تجهیز به این قوا خود دلیل بر این است که وقوع جنگ امری است اجتناب ناپذیر، از این رو به حکم فطرت، بر جامعه اسلامی واجب است که همیشه تا آنجا که می‏تواند و به مقداری که احتمال می‏دهد دشمنش مجهّز باشد، جامعه صالحش را مجهز کند.


 
۱. فرهنگ جدید عربی- فارسی
۲. المعجم الوسیط، ج۲، ص۵۸۸.
۳. ینابیع الفقهیه، کتاب الجهاد، ص۲۹۵.
۴. المعجم الوسیط، ج۲، ص۵۸۸.
۵. انفال/سوره۸، آیه۶۰.    
۶. تفسیرالمیزان، مترجم، ج۹، ص۱۵۱.    




جمعی از نویسندگان، پژوهشکده تحقیقات اسلامی، اصطلاحات نظامی در فقه اسلامی، ص۸۹.



جعبه ابزار