• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عوامل ایمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مراد از عوامل ایمان چیزهایی است که در انسان، ایمان می‏آفرینند و مایه بالندگی و شکوفایی آن‏اند




مهم‏ترین عوامل ایمان عبارت‏اند از:

۱.۱ - تفکّر در هستی


اندیشیدن در پدیده‏های بی‏شمار هستی‏ و به ویژه انسان از مهم‏ترین عوامل ایمان است. قرآن کریم نیز در آیات پرشماری، انسان را به اندیشه در هستی و از جمله خود، فراخوانده است. . مطالعه تاریخ زندگی گذشتگان و سرگذشت ملل مختلف نیز می‏تواند ایمان به خدا و معاد و نبوت را در جان انسان بنشاند و از این رو است که آیات بسیاری از قرآن، انسان‏ها را بدین کار دعوت می‏کنند.

۱.۲ - تدبّر در قرآن و سنّت


مراد، اندیشیدن درباره آیات و آموزه‏های قرآنی، احادیث و سیره پیامبر اسلام (ص) و جانشینان معصوم او (ع) است. به گواهی تاریخ، بسیاری کسان از گذر شنیدن آیات قرآن و تأمّل در کلام الهی و سخنان و سیره پیشوایان اسلام، از گمراهی و تباهی رهیده‏اند و به هدایت و ایمان راه یافته‏اند.
ماجرای فضیل عیاض، پادشاه حبشه و بشر حافی از نمونه‏های این حقیقت است.

۱.۳ - سختی‏ها و مصیبت‏ها


به همان پایه که رفاه و عیش و نوش و تن‏پروری، آدمی را از بندگی خدا و تعالیم انبیاء و حقیقت باز می‏دارد، سختی‏ها و مصیبت‏ها و زلزله و جنگ و طوفان و... آدمی را به سوی خدا می‏کشاند و غبار غفلت از فطرت او برمی‏گیرد و دفینه ایمانش را آشکار می‏سازد. در قرآن کریم نیز آیاتی بر این حقیقت اشارت برده‏اند. بنابر آیات قرآنی، خداوند امّت‏ها را به رنج و زیان می‏اندازد تا به خود آیند و در پیشگاه او به تضرع و لابه افتند و ایمان در جانشان پای گیرد.

۱.۴ - تبلیغ دینی


یعنی فراخواندن مردم به دست و زبان به سوی ایمان و درستکاری. بنیان رسالت پیامبران بر این بوده است که مردم را به توحید و معاد فراخوانند و از حقایق دینی آگاهشان سازند. تبلیغ وسیله‏ای کارساز برای بالندگی ایمان است. ایمان به حقایق دینی در جان و فطرت انسان جای دارد و اگر تبلیغ به گونه‏ای درست و پخته و از سر اخلاص انجام گیرد، اثری به سزا در احیای ایمان دارد. قرآن کریم نیز بر این حقیقت مُهر تأیید می‏نهد و می‏فرماید: «ای پیامبر! بگو: روش من و پیروانم این است که آگاهانه مردمان را به سوی خدا بخوانیم و خداوند از هر عیبی منزه است....».

۱.۵ - امداد الهی


از اسباب بسیار مهمّ ایمان، هدایت و دستگیری از ناحیه خود خداوند است. قرآن در این باره خطاب به پیامبر (ص) می‏فرماید: «بر تو منت می‏نهند که اسلام آورده‏اند؛ بگو: اسلام خویش را بر من منّت منهید که خداوند بر شما منّت نهاده است و شما را به ایمان راه نموده است....» همچنین می‏فرماید: «ای پیامبر! تو هر که را بخواهی، هدایت نتوانی کرد؛ بلکه خداوند هر که را خواهد، هدایت کند و او به راه یافتگان آگاه‏تر است.»



 
۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۰-۱۹۱.    
۲. غاشیه/سوره۸۸، آیه۱۷-۲۰.    
۳. عبس/سوره۸۰، آیه۱۷-۱۹.    
۴. فصلت/سوره۴۱، آیه۵۳.    
۵. طارق/سوره۸۶، آیه۵-۸.    
۶. روم/سوره۳۰، آیه۷-۹.    
۷. قصص/سوره۲۸، آیه۳۸-۴۰.    
۸. انعام/سوره۶، آیه۱۴۲.    
۹. اعراف/سوره۷، آیه۹۴.    
۱۰. بقره/سوره۲، آیه۱۵۵.    
۱۱. یوسف/سوره۱۲، آیه۱۰۸.    
۱۲. حجرات/سوره۴۹، آیه۱۷.    
۱۳. قصص/سوره۲۸، آیه۵۶.    




پژوهشکده تحقیقات اسلامی، فرهنگ شیعه، ص ۳۴۶-۳۴۷، انتشارات زمزم هدایت.




جعبه ابزار