• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیروزی در غزوه احزاب (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پیروزی مسلمانان در غزوه احزاب، از وعده‌های الهی بود و بدون درگیری نظامی پایان یافت.



«ام حسبتم ان تدخلوا الجنة و لما یاتکم مثل الذین خلوا... ان نصر الله قریب».
«آیا گمان کردید داخل بهشت می‌شوید، بی آنکه حوادثی همچون حوادث گذشتگان به شما برسد؟! همانان که گرفتاریها و ناراحتیها به آنها رسید، و آن چنان ناراحت شدند که پیامبر و افرادی که ایمان آورده بودند گفتند: پس یاری خدا کی خواهد آمد؟! (در این هنگام، تقاضای یاری از او کردند، و به آنها گفته شد: ) آگاه باشید، یاری خدا نزدیک است!».

۱.۱ - شان نزول

بعضی از مفسران گفته‌اند: هنگامی که در جنگ احزاب ترس و خوف و شدت بر مسلمانان غالب شد و در محاصره قرار گرفتند این آیه نازل شد و آنان را به صبر و استقامت دعوت نمود و وعده یاری نصرت به آنها داد. و نیز گفته شده هنگامی که مسلمانان در جنگ احد شکست خوردند عبدالله بن ابی به آنها گفت تا کی خود را به کشتن می‌دهید اگر محمد پیغمبر بود خداوند یاران او را گرفتار اسارت و قتل نمی‌کرد در این موقع آیه فوق نازل شد.
ولما رءا المؤمنون الاحزاب قالوا هـذا ما وعدنا الله ورسوله وصدق الله ورسوله.
«هنگامی که مؤمنان، لشکر احزاب را دیدند، گفتند: این همان است که خدا و رسولش به ما وعده فرموده و خدا و رسولش راست گفته‌اند، و این موضوع جز بر ایمان و تسلیم آنها چیزی نیفزود».



ورد الله الذین کفروا بغیظهم لم ینالوا خیرا وکفی الله المؤمنین القتال وکان الله قویا عزیزا. «و خدا کافران «شرکت کننده در جنگ خندق» را در حالی که به پیروزی و غنیمت دست نیافتند با خشم و اندوهشان برگرداند، و خدا «سختی و مشقت» جنگ را از مؤمنان برداشت؛ و خدا همواره نیرومند و توانای شکست ناپذیر است».


ولما رءا المؤمنون الاحزاب قالوا هـذا ما وعدنا الله ورسوله وصدق الله ورسوله وما زادهم الا‌ایمـنا وتسلیما. «هنگامی که مؤمنان «در نبرد خندق» گروه‌های دشمن را دیدند گفتند: این است آنچه خدا و پیامبرش به ما وعده داده‌اند «که ثواب و پاداش عظیم روز بازپسین بدون تحمل سختی‌ها و سرافراز بیرون آمدن از آزمایش‌ها میسر نیست» و خدا و پیامبرش راست گفته‌اند، و «جنگ خندق» جز بر ایمان و تسلیم آنان نیفزود».


ولما رءا المؤمنون الاحزاب... • ورد الله الذین کفروا بغیظهم لم ینالوا خیرا وکفی الله المؤمنین القتال وکان الله قویا عزیزا.
«... خدا احزاب کافر را با دلی مملو از خشم باز گرداند بی‌آنکه نتیجه‌ای از کار خود گرفته باشند، و خداوند در این میدان مؤمنان را از جنگ بی‌نیاز ساخت، (و پیروزی را نصیبشان کرد) و خدا قوی و شکست ناپذیر است!».


یـایها الذین ءامنوا اذکروا نعمة الله علیکم اذ جاءتکم جنود فارسلنا علیهم ریحا وجنودا لم تروها... «ای اهل ایمان! نعمت خدا را بر خود یاد کنید، هنگامی که سپاهیانی «به قصد نابود کردنتان» به سوی شما آمدند، پس بادی «کوبنده» و لشکریانی که آنها را نمی‌دیدید بر ضد آنان فرستادیم «تا آنان را در هم کوبیدند»؛ و خدا به آنچه انجام می‌دهید، بیناست». (آیه شریفه درباره غزوه احزاب است. ).


یـایها الذین ءامنوا اذکروا نعمة الله علیکم اذ جاءتکم جنود فارسلنا علیهم ریحا وجنودا لم تروها...
این مضمون قابل آن هست که بر چندین واقعه منطبق گردد، وقایعی که بین کفار و مسلمانان واقع شد، از قبیل داستان جنگ بدر و احد و احزاب و غیره و بنابراین نمی‌توان گفت نظر خاصی به واقعه خاصی دارد، بلکه منظورش مطلق توطئه‌هائی است که مشرکین علیه مسلمانان و برای کشتن آنان و محو کردن اثر اسلام و دین توحید می‌ریختند.


۱. بقره/سوره۲، آیه۲۱۴.    
۲. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱، ص۱.    
۳. احزاب/سوره۳۳، آیه۲۲.    
۴. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۷، ص۲۴۱.    
۵. مجمع البیان، الشیخ الطبرسی، ج۲، ص۶۷.    
۶. احزاب/سوره۳۳، آیه۲۵.    
۷. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۷، ص۲۴۸.    
۸. احزاب/سوره۳۳، آیه۲۲.    
۹. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۱۶، ص۴۳۳.    
۱۰. احزاب/سوره۳۳، آیه۲۲.    
۱۱. احزاب/سوره۳۳، آیه۲۵.    
۱۲. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۷، ص۲۴۸.    
۱۳. احزاب/سوره۳۳، آیه۹.    
۱۴. تفسیر نمونه، آیت الله ناصر مکارم شیرازی، ج۱۷، ص۲۱۶.    
۱۵. مجمع البیان، فضل بن حسن، ج۸، ص۱۲۴.    
۱۶. احزاب/سوره۳۳، آیه۹.    
۱۷. ترجمه تفسیر المیزان، سید محمد حسین طباطبائی، ج۵، ص۳۸۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پیروزی در غزوه احزاب».    






جعبه ابزار