• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

هدیه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



هديه دادن هر گاه كه به قصد جلب دوستی و محبت و بزرگداشت و يا به صلاح آوردن كسی داده شود كار بسيار پسنديده‏ای است.




پیامبر خدا صلی الله عليه و آله برای جلب دوستی مردم مکه و گرايش آنان به دين مبين اسلام غنایم جنگ حنین را به آنان بخشيد.
[۱] تاريخ پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله ص۵۶۴.




اما آنگاه كه پای جلب منفعت‏ شخصی در ميان بيايد و هديه دهنده برآوردن غرض نامشروعی را در آينده مد نظر داشته باشد، نكوهيده و ممنوع است. هديه بويژه آنگاه كه به رجال دولت، قاضی و يا کارمندان دولت داده شود خالی از غرض نمی‏تواند باشد و رسم هديه دادن به زمامداران از سوی كارگزاران چنان رواجی در تاریخ داشته است كه كسانی پنداشته‏اند حتی بزرگانی چون امیر مؤمنان علی عليه السلام را نيز با وجود آن روش عادلانه و سخت‏گيرانه‏اش با هديه می‏توان فريفت.




آن حضرت داستان هديه آوردن اشعث بن قیس را نزد خود چنين نقل می‏كند:
و شگفت‏انگيزتر (از سرگذشت عقیل) آن است كه شخصی شبانه نزد ما آمد، با ارمغانی در ظرف سربسته و حلوايی كه آن را ناخوش داشتم چنانكه گويی با آب دهان يا زهر مار آميخته شده بود. گفتم كه اين هديه است يا زکات يا صدقه كه گرفتن صدقه بر ما اهل بیت حرام است. گفت: نه اين است و نه آن، بلكه هديه است. گفتم:
مادرت در سوگت بگريد، آمده‏ای كه مرا از دین خدا بفريبی، آيا خِرَدت آشفته است يا دیوانه‏ای يا بيهوده سخن می‏گويی؟ به خدا سوگند اگر هفت اقليم را با هر چه در زير آسمان‏های آنهاست به من دهند، برای آن كه خدا را درباره مورچه‏ای نافرمانی كنم و پوست جوی را به ناروا از او بگيرم، چنين نخواهم كرد. هر آينه دنيای شما نزد من از برگی كه ملخی در دهانش می‏جود، خوارتر و پست‏تر است. علی را چه كار با نعمتی كه از دست می‏رود و لذتی كه پايدار نمی‏ماند. به خدا پناه می‏برم از خواب عقل و از زشتی لغزش؛ و تنها از او ياری می‏جويم.




 
۱. تاريخ پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله ص۵۶۴.




بیت المال و حقوق آن، ص۵۵-۵۶.



جعبه ابزار