• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهشت صالحان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤمنینی که خود را به گناه آلوده نمی کنند و اطاعت خداوند کرده و اهل سجده و قیام و تهجد هستند، همان صالحانند که در بهشت قرار می گیرند.



صالحان، از نعمتهای بهشتی که خداوند برایشان مهیا نمود برخوردارند.
•ومن یطع الله والرسول فاولـئک مع الذین انعم الله علیهم... والصـلحین وحسن اولـئک رفیقا (و كسانى كه از خدا و پيامبر اطاعت كنند در زمره كسانى خواهند بود كه خدا ايشان را گرامى داشته (يعنى) با پيامبران و راستان و شهيدان و شايستگانند و آنان چه نيكو همدمانند.) منظور از «رفیقا» رفاقت در بهشت است.

۱.۱ - دوستان بهشتى

«آن گاه در توضیح این جمله و بیان کسانی که خداوند نعمت خویش را بر آنها تمام کرده است، به چهار طایفه اشاره می‌کند، که در واقع ارکان چهارگانه این موضوع هستند، یعنی «پیامبران، راستگویان، شهیدان و صالحان و اینان رفیق‌های خوبی هستند». بنابراین، گروه‌های چهارگانه عبارتند از....
۴- «صالحان» و افراد شایسته و برجسته‌ای که با انجام کارهای مثبت، سازنده و مفید و پیروی از اوامر انبیاء به مقامات برجسته‌ای نائل شده‌اند (و الصالحین).
و به همین جهت، در روایات ما «صالحین» به یاران برگزیده ائمه تفسیر شده است، و این نیز همانند آنچه درباره «صدیقین» گذشت، از قبیل بیان فرد شاخص است.
نکته‌ای که یادآوری آن در اینجا لازم می‌باشد، این است که: ذکر این مراحل چهارگانه ممکن است اشاره به این معنی باشد که برای ساختن یک جامعه انسانی سالم و شایسته، نخست باید رهبران به حق و انبیاء وارد میدان شوند، به دنبال آنها مبلغان صدیق که قول و عمل آنها با یکدیگر هماهنگ است و اهداف آنها را در همه جا پخش کنند.
آن گاه به دنبال این دوران سازندگی فکری، جمعی در برابر عناصر آلوده و آنهائی که موانع راه حقند، بایستند و قربانی دهند و شهید گردند و محصول این کوشش‌ها و تلاش‌ها به وجود آمدن «صالحان» و «اجتماعی پاک و شایسته» است.
روشن است صالحان نیز برای روشن نگاه داشتن مشعل حق نسبت به نسل‌های آینده، همین وظائف سه گانه را انجام خواهند داد، رهبری می‌کنند، تبلیغ می‌نمایند، و قربانی می‌دهند. »



صالحان، از مقامی والا در بهشت برخوردارند.
•ومن یطع الله والرسول فاولـئک مع الذین انعم الله علیهم... والصـلحین وحسن اولـئک رفیقا (و كسانى كه از خدا و پيامبر اطاعت كنند در زمره كسانى خواهند بود كه خدا ايشان را گرامى داشته (يعنى) با پيامبران و راستان و شهيدان و شايستگانند و آنان چه نيكو همدمانند.)



فرشتگان در بهشت به صالحان، سلام و درود الهی را میرسانند.
•جنت عدن یدخلونها ومن صلح من ءابآئهم وازوجهم وذریتهم والملـئکة یدخلون علیهم من کل باب• سلـم علیکم بما صبرتم...((همان) بهشتهاى عدن كه آنان با پدرانشان و همسرانشان و فرزندانشان كه درستكارند در آن داخل مى‌شوند و فرشتگان از هر درى بر آنان درمى‌آيند •(و به آنان مى‌گويند) درود بر شما به (پاداش) آنچه صبر كرديد راستى چه نيكوست فرجام آن سراى.)
تفسیر المیزان می فرمایند: «و الملئکة یدخلون علیهم من کل باب سلم علیکم بما صبرتم فنعم عقبی الدار
این عقبی ، سرانجام اعمال صالحی است که در هر بابی از ابواب زندگی بر آن مداومت دارند. و در هر موقعی که دیگران منحرف می‌گردند ایشان خویشتن داری نموده، خدا را اطاعت می‌کنند و خود را از گناه دور می‌دارند، و مصائب را تحمل می‌نمایند، و این صبرشان با خوف و خشیت تواءم است.
جمله ((سلام علیکم بما صبرتم فنعم عقبی الدار)) حکایت کلام ملائکه است که اولوا الالباب را به امنیت و سلامتی جاودانی، و سرانجام نیک نوید می‌دهند، سرانجامی که هرگز دستخوش زشتی و مذمت نگردد. »
در تفسیر نمونه آمده است: «و به آنان می‌گویند: « سلام بر شما به خاطر صبر و استقامتتان» (سلام علیکم بما صبرتم).
صبر شما در راه انجام دادن وظایف و مسؤولیت‌ها و تحمل شداید و مصائب بود که این سلامت را به وجود آورد، در اینجا در نهایت امنیت و آرامش خواهید بود؛ نه جنگ و نزاعی و نه خشونت و دعوایی، همه جا امن و امان است و همه چیز به روی شما لبخند می‌زند و آرامش خالی از هر گونه پریشانی خاطر، اینجاست.
و در پایان آیه نیز می‌فرماید: «چه نیکوست سرانجام آن سرا (ی جاوید)! » (فنعم عقبی الدار).»


۱. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۳، ص۱۲۶.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۶۹.    
۳. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۳، ص۵۹۰.    
۴. نساء/سوره۴، آیه۶۹.    
۵. تفسیر صافی، فیض کاشانی، ج۱، ص۴۶۸.    
۶. رعد/سوره۱۳، آیه۲۳.    
۷. رعد/سوره۱۳، آیه۲۴.    
۸. تفسیر مجمع البیان، شیخ طبرسی، ج۶، ص۳۵.    
۹. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۱، ص۴۷۴.    
۱۰. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۱۰، ص۲۰۹.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «بهشت صالحان».    



جعبه ابزار