• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترک امر به معروف (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



دین اسلام تاکید زیادی بر اصلاح جامعه دارد به همین منظور امر به معروف را واجب کرده است و ترک آن را موجب اختلاف در جامعه می داند.



طبق آیات متعدد قرآن کریم اختلاف در جامعه ، نتیجه ترک امر به معروف است:
ولاتکونوا کالذین تفرقوا واختلفوا من بعد ما جآءهم البینـت... «و چون کسانی مباشید که پس از آنکه دلایل آشکار برایشان آمد پراکنده شدند و با هم اختلاف پیدا کردند و برای آنان عذابی سهمگین است. » (جمله «لاتکونوا...» می‌تواند برای بیان نتیجه آیه یاد شده باشد.)

۱.۱ - دیدگاه تفسیر المیزان

تفرقه و جدائى بدنها از یکدیگر، مقدمه جدائى عقاید است، چون وقتى یک قوم به هم نزدیک و مجتمع و مربوط باشند، عقایدشان به یکدیگر متصل و در آخر از راه تماس و تاءثیر متقابل متحد مى شود.
پس اگر جامعه مستقیما نتواند اختلاف را برطرف سازد، با یک واسطه مى تواند. و آنهم این است که بدنها را بهم متصل و مرتبط سازد، پس با این حال، اگر امتى نخواهد اینکار را بکند امتى باغى و ستمگر است. و خودش به دست خود اختلاف راه انداخته و در آخر هلاکت را براى خود فراهم کرده است .
قرآن کریم به همین جهت دعوت به اتحاد را بسیار تاکید نموده و نهى از اختلاف را به نهایت رسانده و این نیست مگر به خاطر اینکه تفرس و ژرف نگرى مى کرده ، و مى دانسته که این امت مانند امتهائى که قبل از ایشان بودند و بلکه بیش از آنان دستخوش اختلاف مى شوند. و ما مکرر خاطر نشان ساخته ایم که از داب قرآن مى فهمیم هرگاه در تحذیر و هشدار دادن از خطرى و نهى از نزدیک شدن به آن بسیار تاکید مى کند، نشانه این است که این خطر پیش مى آید، و یا مثلا این عملى که بسیار از آن نهى فرموده ارتکاب خواهد شد و مساءله وقوع اختلاف در امت اسلام را رسول خدا -صلى اللّه علیه و آله - هم خبر داد، و فرمود: چیزى نمى گذرد که اختلاف بطور نامحسوس و آرام آرام در امتش رخنه مى کند و در آخر امتش را به صورت فرقه هایى گوناگون در مى آورد و امتش مختلف مى شوند، آنطورى که یهود و نصارا مختلف شدند.


فرآن کریم راه کار حفظ امت (جامعه) را در این میداند که عده باید باشند که مردم جامعه را امر به معروف نمایند و در واقع امر به معروف پوشش محافظ جامعه است:
ولتکن منکم امة یدعون الی الخیر ویامرون بالمعروف... «و باید از میان شما گروهی (مردم را) به نیکی دعوت کنند و به کار شایسته وادارند و از زشتی بازدارند و آنان همان رستگارانند»

۲.۱ - دیدگاه تفسیر نمونه

تفسیر نمونه می فرمایید آیه۱۰۴ سوره آل عمران اشاره به مساءله (امر به معروف ) و (نهى از منکر) شده که در حقیقت یک پوشش اجتماعى براى محافظت جمعیت است، زیرا اگر مسأله امر به معروف و نهى از منکر در میان نباشد عوامل مختلفى که دشمن بقاى (وحدت اجتماعى) هستند، همچون موریانه از درون ، ریشه هاى اجتماع را مى خورند، و آن را از هم متلاشى مى سازند، بنابراین حفظ وحدت اجتماعى بدون نظارت عمومى ممکن نیست!.


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۵.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۰۴.    
۳. تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازی، ج۳، ص۴۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «ترک امر به معروف».    



جعبه ابزار