• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکت غسل جنابت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



طبق شریعت اسلام فردی که جنب شده (یعنی منى از او خارج شده یا با دیگرى همبستر شده)برای انجام اعمالی که نیاز به طهارت دارد واجب است غسل نماید.
این که چرا اسلام دستور مي دهدبه هنگام جنب شدن تمام بدن را بشويیدآنهم با کيفيت مخصوص در حالي که فقط عضو معيني آلوده مي شود؟ یا این که چرا نبايد تنها محل را بشوييم و اگر مقصود پاکيزگي است چرا دوش گرفتن معمولي کفايت نمي کند؟در پاسخ باید متذکر شویم که علت شرعي وجوب غسل بااين کيفيت،دستور دين است ولی در زیر،چند حکمت غسل جنابت را
[۱] ر.ک:جنابت زنان.
را بر می شمریم:




حکمت اصلي غسل کردن به طور کلی با اين کيفيت خاص، اطاعت امرالهي است که باعث تقويت روحيه عبوديت و بندگي در فرد مسلمان شده واوازاين طريق به خداي خويش نزديک مي گردد.حكمت غسل كردن فقط يك نظافت بدني نيست : بلكه غسل، يك عمل عبادی است كه با ويژگي هاي عبادي آن (مانند نيت و انجام عمل برای رضاي خدا) باعث مي شود كه دل ،متوجه خداشود. ازاين رو نبايدآن را با يك نظافت ظاهري صرف، يكسان دانست.



در خصوص غسل جنابت حتي اگر بخواهيم به جنبه پاک سازي آن هم توجه کنيم، هدف از غسل جنابت, پاکسازي نوعي آلودگي روحي است که روش طهارت آن،توسط دین (که متصدي بيان روش هاي ارتباط و تاثير گذاري معنوي و روحاني است) بدين گونه آموزش داده شده است وگرنه بايد شستن موضعي که نجس شده است ،براي طهارت کافي مي بود.هم چنان که خداوند متعال، پس از بيان غسل، وضو و تيمم، مي فرمايد؛راز اين دستور آن است كه شما طاهر شويد «ولکن یرید لیطهرکم؛ولیکن خدا می خواهد شما راپاک کند.» تا انسان طاهر نشود به خدايي كه طیّب است نمي رسدواين طهارت، محبوب ذات اقدس حق است که درقران فرموده است؛«...والله یحب المطهرین؛وخداکسانی راکه خواهان پاکی اند دوست دارد.»وقتی انسان اندکی در مسئله طهارت تامل کند به این نتیجه می رسد؛خدایی که این قدر در مورد مسئله طهارت تاکید داردو به پاکیزگی لباسی که بر تن است و پوستی که بمنزله قشری برای حقیقت انسان است اهمیت می دهد یقینا به طهارت قلب،بی توجه نبوده وبه پاکیزگی باطن از آلودگیها وکثافتهای معنوی که قابل قیاس با کثافات ظاهری نیست اهمیت ویژه می دهد.
پس آنچه از طهارت مراد است نه فقط طهارت ظاهری بلکه در حقیقت طهارت معنوی است وشاهد این ادعا آنکه خداوند در مورد تیمم نیزفرموده؛«ولکن یرید لیطهرکم» خاک که باعث تطهیر ظاهر نیست بلکه آنچه مراد است تطهیرانسان ازخبائث اخلاقی،تکبر،عجب و غیره است.



از سوی دیگر،خارج شدن منی از انسان، يک عمل موضعي نيست (مانند بول و ساير زوائد) به دليل اين که اثر آن در تمام بدن، آشکار مي گردد و تمام سلول هاي بدن، به دنبال خروج آن در يک حالت سستي مخصوص فرو مي روند و اين خود نشانه تأثير آن روي تمام اجزاء بدن است. طبق تحقيقات دانشمندان، در بدن انسان دو سلسله اعصاب نباتى وجود دارد كه تمام فعاليت‏هاى بدن را كنترل مى‏كند: اعصاب سمپاتيك و اعصاب پاراسمپاتيك. اين دو رشته اعصاب در سراسر بدن انسان گسترده است. وظيفه اعصاب سمپاتيك، تند كردن و وظيفه اعصاب پاراسمپاتيك، كند كردن فعاليت دستگاه‏هاى مختلف بدن است. گاهى جريان‏هايى در بدن رخ مى‏دهد كه اين تعادل را به هم مى‏زند ؛ از جمله آنها حالت ارگاسم (اوج لذت جنسى )
[۴] ر.ک.جنابت زنان
است كه معمولاً مقارن با خروج منى صورت مى‏گيرد. از امورى كه مى‏تواند اعصاب سمپاتيك را به كار وا دارد و تعادل از دست رفته را تأمين كند، تماس آب با بدن است و از آنجا كه تأثير ارگاسم روى تمام اعضاى بدن به طور محسوس ديده مى‏شود، دستور داده شده كه بعد از آميزش جنسى يا خروج منى، تمام بدن با آب شسته شود.



غسل جنابت يك دستوراسلامى براى پاك نگه داشتن بدن ورعايت بهداشت،در طول زندگى است.همواره عده‏اى از نظافت خود غافل مى‏شوندولى اين حكم اسلامى آنان راوادار مى‏كند كه در فاصله‏هاى مختلف خود را شست و شو دهند و بدن خودرا پاك نگه دارند.
[۵] تفسير نمونه،ج۴،ص ۲۹۴.




البته موارد ياد شده، تنها به عنوان حكمت و فلسفه غسل به شمار مى‏آيدو به هيچ وجه ملاك اصلى وجوب غسل نيست ؛ چه اينكه غسل يك واجب تعبدى است و نياز به قصد قربت دارد.ازاين رو كسى كه تازه بدن خود را شسته ولى ازاو منى خارج شده است،باز بايد غسل را انجام دهد.


 
۱. ر.ک:جنابت زنان.
۲. مائده،ایه۶    
۳. توبه،ایه ۱۰۸    
۴. ر.ک.جنابت زنان
۵. تفسير نمونه،ج۴،ص ۲۹۴.




سایت پرسمان    
سایت اندیشه قم    




جعبه ابزار