• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صلاة الجماعة (کتاب)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مؤلف شیخ محمد حسین اصفهانی فقیه و اصولی بزرگ، از علمای شیعه در آغاز قرن چهاردهم هجری و مشهور به کمپانی و متوفای سال ۱۳۶۱ هجری قمری است.



مؤلف در این کتاب به بررسی احکام نماز جماعت و موارد وجوب ، استحباب ، حرمت و بیان احکام آن پرداخته است.


مؤلف در این کتاب به سبکی مجتهدانه و به شیوه فقه استدلالی به بررسی احکام نماز جماعت می‌پردازد. وی در آغاز کتاب می‌فرماید: نماز به صورت جماعت گاهی ذاتا واجب است مانند نماز جمعه و نماز عیدین با وجود شرائط و گاهی بالعرض واجب می‌شود مانند اینکه نذر به آن تعلق یابد. در این صورت نماز به صورت جماعت واجب است. به عنوان وجوب وفاء به نذر حال مورد نذر چه نماز واجب باشد و یا نماز مستحب . حال بحث از آن گاهی از جهت صحت نماز بدون جماعت مطرح می‌گردد و گاهی از جهت عمل نکردن به نذر. مؤلف در این کتاب به سبکی علمی و دقیق به بررسی احکام فقهی نماز جماعت می‌پردازد.


مؤلف در این کتاب به این مباحث اشاره دارد: موارد وجوب نماز جماعت، اگر نذر به نماز جماعت تعلق یابد، عجز از قرائت ، امر احد والدین به ایقاع فریضه به جماعت، اگر از وقت به اندازه یک رکعت باقی نباشد، استحباب نماز جماعت، استحباب نماز جماعت در نمازهای قضای روزانه، استحباب جماعت در صلاة طواف ، استدلال به مشروعیت جماعت در تمام فرائض، جماعت در نماز احتیاط ، جماعت در رکعت احتیاط، عدم استحباب جماعت در نمازهای مستحبی بغیر از موارد استثناء، و مباحث فراوان دیگر. این کتاب در ۲۲۶ صفحه آمده است.


این کتاب اثری ارزشمند برای بحث و تحقیق در احکام نماز جماعت می‌باشد. ارزش و اعتبار این کتاب به خاطر نویسنده گران قدر و دانشمند آن است. مؤلف این کتاب از دانشمندان بزرگ شیعه در قرن اخیر و از شاگردان برجسته آخوند خراسانی می‌باشد. این کتاب به طلاب درسهای خارج فقه توصیه می‌گردد.


سید محمد حسین حسینی جلالی مؤلف کتاب فهرس التراث جلد ۲، ص۳۵۸ در ضمن معرفی آثار گرانبهای شیخ محمد حسین اصفهانی معروف به کمپانی می‌فرماید: «من آثاره بحوث فی الفقه و هی بحوث فی صلاة الجماعة و المسافر و الاجارة، قامت بطبعها مؤسسة النشر الاسلامی بقم، سنة ۱۴۰۹ ه». یعنی از آثار ایشان کتاب بحوث فی الفقه می‌باشد. این کتاب بحث‌هایی درباره نماز جماعت، نماز مسافر و کتاب الاجارة می‌باشد. مؤسسه انتشارات اسلامی در شهر قم آنرا به چاپ رسانده است. تاریخ نشر آن سال ۱۴۰۹ هجری قمری می‌باشد.
[۱] فهرس التراث، سید محمد حسین حسینی جلالی، ج۲، ص۳۵۸.



چاپ حاضر در برنامه به همراه کتاب بحوث فی الفقه به چاپ رسیده است. این کتاب توسط گروه محققین مؤسسه انتشارات اسلامی تحقیق شده است. این کتاب چاپ دوم در یک جلد، در قطع وزیری، به زبان عربی و در شهر مقدس قم به چاپ رسیده است تاریخ نشر آن سال ۱۴۰۹ هجری قمری و ناشر آن انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم می‌باشد.


۱. فهرس التراث، سید محمد حسین حسینی جلالی، ج۲، ص۳۵۸.



نرم افزار جامع فقه اهل بیت، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.



جعبه ابزار