• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

آب انگور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



آب انگور به معنی عصاره انگور می‌باشد که از فشردن آن بدست می‌آید و از آن در باب‌های طهارت، تجارت، رهن، اطعمه و اشربه، غصب و حدود بحث شده و احکامی وضعی و تکلیفی بر آن مترتّب گشته است.




آب انگور پیش از جوشیدن و نیز پس از آن و بخار شدن دو سوم آن، پاک است، لیکن در پاک بودن آن پس از جوشیدن و پیش از بخار شدن دو سوم آن و نیز پس از بخار شدن آن به غیر آتش، مانند آفتاب اختلاف است. اگر آب انگور پس از جوشیدن سرکه شود، پاک است.
گرو گذاشتن آب انگور صحیح است، لیکن اگر شراب شود، از رهن خارج می‌گردد. اگر کسی آب انگور را غصب کند و در دست او شراب گردد، ضامن مثل یا قیمت آن است.



به قول مشهور فروش آب انگور به کسی که فروشنده می‌داند او شراب درست می‌کند، مکروه است، امّا در صورتی که فروشنده به این قصد بفروشد و یا در متن عقد شرط شده باشد، حرام است. جواز خرید و فروش آب انگور بعد از جوشیدن و پیش از بخار شدن دو سوم آن، مورد اختلاف است. نوشیدن آب انگور پیش از جوشیدن و نیز پس از بخار شدن دو سوم آن به وسیله آتش جایز است؛ امّا، پس از جوشیدن و پیش از بخار شدن دو سوم، حرام است. جواز نوشیدن آب انگور پس از بخار شدن دو سوم آن به غیر آتش، مورد اختلاف است. به قول مشهور حد نوشیدن آب انگور جوشیده، حدّ شراب (هشتاد تازیانه) است.




 
۱. العروة الوثقی ج۱، ص۲۷۳.    
۲. جامع المقاصد ج۱، ص۱۸۰.    
۳. جامع المقاصد ج۵، ص۶۱.    
۴. جامع المقاصد ج۶، ص۲۹۱.    
۵. جواهر الکلام ج۲۲، ص۳۰-۳۱.    
۶. کتاب المکاسب ج۱، ص۱۲۹.    
۷. کتاب المکاسب ج۱، ص۶۱.    
۸. جواهر الکلام ج۶، ص۱۳-۲۰.    
۹. جواهر الکلام ج۳۶، ص۳۷۶.    
۱۰. العروة الوثقی ج۱، ص۱۴۶    
۱۱. مبانی تکملة المنهاج ج۱، ص۲۷۱.    



فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام ج۱، ص۹۱.    



جعبه ابزار