• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

منشأ تکفیر گناهان (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



خداوند گناهان را می پوشاند و این تکفیر گناهان دارای منشأ و دلیلی می باشد.



تکفیر گناهان آدمی، پرتوی از ربوبیت الهی می باشد که در قرآن به این موضوع اشاره شده است در آنجا که می فرماید:
ربنا اننا سمعنا منادیـا ینادی للایمـن ان ءامنوا بربکم فـامنا ربنا فاغفر لنا ذنوبنا وکفر عنا سیـاتنا وتوفنا مع الابرار• فاستجاب لهم ربهم انی لا اضیع عمل عـمل منکم... لاکفرن عنهم سیـاتهم...پروردگارا! ما صدای منادی (تو) را شنیدیم که به ایمان دعوت می‌کرد که: «به پروردگار خود، ایمان بیاورید!» و ما ایمان آوردیم؛ پروردگارا! گناهان ما را ببخش! و بدیهای ما را بپوشان! و ما را با نیکان (و در مسیر آنها) بمیران! •خداوند، درخواست آنها را پذیرفت؛ (و فرمود:) من عمل هیچ عمل‌کننده‌ای از شما را، زن باشد یا مرد، ضایع نخواهم کرد؛ شما همنوعید، و از جنس یکدیگر! آنها که در راه خدا هجرت کردند، و از خانه‌های خود بیرون رانده شدند و در راه من آزار دیدند، و جنگ کردند و کشته شدند، بیقین گناهانشان را می‌بخشم؛ و آنها را در باغهای بهشتی، که از زیر درختانش نهرها جاری است، وارد می‌کنم. این پاداشی است از طرف خداوند؛ و بهترین پاداشها نزد پروردگار است.


پوشش گناهان، پرتوی از نصرت و امداد الهی به بندگان می باشد.
ولقد اخذ الله میثـق بنی اسرءیل وبعثنا منهم اثنی عشر نقیبـا وقال الله انی معکم لئن اقمتم الصلوة... لاکفرن عنکم سیـاتکم ولادخلنکم جنـت تجری...خدا از بنی اسرائیل پیمان گرفت. و از آنها، دوازده نقیب (= سرپرست‌) برانگیختیم. و خداوند (به آنها) گفت: «من با شما هستم! اگر نماز را برپا دارید، و زکات را بپردازید، و به رسولان من ایمان بیاورید و آنها را یاری کنید، و به خدا قرض الحسنه بدهید (= در راه او، به نیازمندان کمک کنید)، گناهان شما را می‌پوشانم (= می بخشم‌)؛ و شما را در باغهایی از بهشت ، که نهرها از زیر درختانش جاری است، وارد می‌کنم. اما هر کس از شما بعد از این کافر شود، از راه راست منحرف گردیده است.


فضل الهی، منشا پوشیده شدن گناهان و زشتیهای انسان می باشد.
یـایها الذین ءامنوا ان تتقوا الله یجعل لکم فرقانـا ویکفر عنکم سیـاتکم ویغفر لکم والله ذوالفضل العظیم.ای کسانی که ایمان آورده‌اید! اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، برای شما وسیله‌ای جهت جدا ساختن حق از باطل قرارمی‌دهد؛ (روشن‌بینی خاصّی که در پرتو آن، حق را از باطل خواهید شناخت؛) و گناهانتان را می‌پوشاند؛ و شما را می‌زمرزد؛ و خداوند صاحب فضل و بخشش عظیم است! .در آيات گذشته يك سلسله دستورات حيات بخش، كه ضامن سعادت مادى و معنوى بود بيان شد ولى به كار بستن آنها جز در سايه تقوا ميسر نيست، بدين جهت در اين آيه، اشاره به اهميت تقوا و آثار آن در سرنوشت انسان مى‌كند.
در اين آيه چهار نتيجه و ثمره براى تقوا و پرهيزكارى بيان شده است.
نخست، مى‌فرمايد: «اى كسانى كه ايمان آورده‌ايد، اگر تقوا پيشه كنيد و از مخالفت فرمان خدا بپرهيزيد به شما نورانيت و روشن‌بينى خاصى مى‌بخشد كه بتوانيد حق را از باطل به خوبى تشخيص دهيد» «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَلْ لَكُمْ فُرْقاناً».


۱. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۳.    
۲. آل عمران/سوره۳، آیه۱۹۵.    
۳. مائده/سوره۵، آیه۱۲.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۲۹.    
۵. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۷، ص۱۷۷.    



فرهنگ قرآن،مرکز فرهنگ و معارف قرآن،برگرفته از مقاله «منشأ تکفیر گناهان»    



جعبه ابزار