• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیروان اسحاق (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



در قرآن کریم برای حضرت اسحاق پیروان بسیاری نام برده شده است که در این مبحث به برخی از آنها اشاره می‌شود.





۱.۱ - آیه اول

در قرآن به پیروی یوسف از آیین جد خویش، اسحاق (علیهما السلام) اشاره شده است آنجاکه می‌فرماید:
یوسف اعرض عن هـذا... •(اى يوسف از اين پيشامد روى بگردان و تو اى زن براى گناه خود آمرزش بخواه كه تو از خطاكاران بوده‌اى)

۱.۱.۱ - تفسیر آیه مذکور

در تفسیر المیزان درباره مفاد آیه این گونه آمده است که : عزیز وقتى دید پیراهن یوسف از عقب پاره شده به نفع یوسف و علیه همسرش حکم کرد.
معناى جمله : ((یوسف اعرض عن هذا و استغفرى لذنبک ...)) که گفته عزیز مصر است بعداز روشن شدن تقصیر همسرش
یُوسف أَعْرِض عَنْ هَذَا وَ استَغْفِرِى لِذَنبِکِ إِنَّکِ کنتِ مِنَ الخَْاطِئِینَ
این آیه مقول قول عزیز است ، یعنى عزیز بعد از آنکه به نفع یوسف و علیه همسرش داورى نمود به یوسف دستور داد که از این قضیه اعراض ‌ کند، و به همسرش دستور داد تا از خطا و گناهى که کرده استغفار نماید.پس اینکه گفت : ((یوسف اعرض عن هذا)) اشاره است به پیشامدى که کرد، و یوسف را زنهار داد که قضیه را نادیده گرفته به احدى نگوید و آن را فاش نسازد. و از آیات قرآنى هم بر نمى آید که یوسف به کسى گفته باشد، و جز این هم از او انتظار نمى رفت ، همچنانکه مى بینیم در برخورد با عزیز اسمى از داستان مراوده نبرد، تا آنکه خود زلیخا او را متهم کرد و او هم ناچار شد حق مطلب را بیان کند.

۱.۲ - آیه دوم

واتبعت ملة ءابآءی ابرهیم و اسحـق و یعقوب...(و آيين پدرانم ابراهیم و اسحاق و یعقوب را پيروى نموده‌ام براى ما سزاوار نيست كه چيزى را شريك خدا كنيم اين از عنايت‌ خدا بر ما و بر مردم است ولى بيشتر مردم سپاس‌گزارى نمى‌كنند).

۱.۱.۱ - تفسیر آیه مذکور

زندان به جرم بیگناهى !.
جلسه عجیب زنان مصر با یوسف در قصر عزیز با آن شور و غوغا پایان یافت ، ولى طبعا خبرش به گوش عزیز رسید، و از مجموع این جریانات روشن شد که یوسف یک جوان عادى و معمولى نیست ، آنچنان پاک است که هیچ قدرتى نمى تواند او را وادار به آلودگى کند و نشانه هاى این پاکى از جهات مختلف آشکار شد، پاره شدن پیراهن یوسف از پشت سر، و مقاومت او در برابر وسوسه هاى زنان مصر، و آماده شدن او براى رفتن به زندان ، و عدم تسلیم در برابر تهدیدهاى همسر عزیز به زندان و عذاب الیم ، همه اینها دلیل بر پاکى او بود، دلائلى که کسى نمى توانست آن را پرده پوشى یا انکار کند.
و لازمه این دلائل اثبات ناپاکى و جرم همسر عزیز مصر بود، و بدنبال ثبوت این جرم ، بیم رسوائى و افتضاح جنسى خاندان عزیز در نظر توده مردم روز بروز بیشتر مى شد، تنها چاره اى که براى این کار از طرف عزیز مصر و مشاورانش دیده شد این بود که یوسف را به کلى از صحنه خارج کنند، آنچنان که مردم او و نامش را بدست فراموشى بسپارند، و بهترین راه براى این کار، فرستادنش به سیاه چال زندان بود، که هم او را به فراموشى مى سپرد و هم در میان مردم به این تفسیر مى شد که مجرم اصلى ، یوسف بوده است !.
لذا قرآن مى گوید: بعد از آنکه آنها آیات و نشانه هاى (پاکى یوسف ) را دیدند تصمیم گرفتند که او را تا مدتى زندانى کنند (ثم بدا لهم من بعد ما راوا الایات لیسجننه حتى حین ).


یکی دیگر از مواردی که در قرآن به آن اشاره شده است پیروی پسران و نوادگان یعقوب از آیین اسحاق (علیهما السلام) می‌باشد همچنانکه می‌فرماید:
‌ام کنتم شهداء اذ حضر یعقوب الموت اذ قال لبنیه ما تعبدون من بعدی قالوا نعبد الـهک والـه ءابائک ابرهیم واسمـعیل واسحـق...(آيا وقتى كه يعقوب را مرگ فرا رسيد حاضر بوديد هنگامى كه به پسران خود گفت پس از من چه را خواهيد پرستيد گفتند معبود تو و معبود پدرانت ابراهيم و اسماعیل و اسحاق معبودى يگانه را مى‌پرستيم و در برابر او تسليم هستيم).


باتوجه به آنچه در قرآن آمده است یکی ماموریت پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم، پیروی از رهنمودهای الهی انبیای گذشته، از جمله اسحاق علیه‌السّلام بوده است آنجاکه می‌فرماید:
و وهبنا له اسحـق ویعقوب کلا هدینا ونوحا هدینا من قبل... •(و به او اسحاق و يعقوب را بخشيديم و همه را به راه راست درآورديم و نوح را از پيش راه نموديم و از نسل او داوود و سلیمان و ایوب و يوسف و موسی و هارون را هدايت كرديم و اين گونه نيكوكاران را پاداش مى‌دهيم) اولـئک الذین هدی الله فبهدهم اقتده...(اينان كسانى هستند كه خدا هدايتشان كرده است پس به هدايت آنان اقتدا كن بگو من از شما هيچ مزدى بر اين رسالت نمى‌طلبم اين قرآن جز تذكرى براى جهانيان نيست).


۱. یوسف/سوره۱۲، آیه۲۹.    
۲. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۱۱، ص۱۹۴.    
۳. تفسیرنمونه، مکارم شیرازی، ج۹، ص۳۸۳.    
۴. یوسف/سوره۱۲، آیه۳۸.    
۵. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ج۹، ص۴۰۴.    
۶. بقره/سوره۲، آیه۱۳۳.    
۷. انعام/سوره۶، آیه۸۴.    
۸. ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ج۷، ص۳۳۶.    
۹. انعام/سوره۶، آیه۹۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «پیروان حضرت اسحاق».    



جعبه ابزار