• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حمل و نقل تابوت موسی (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



هنگام تولد حضرت موسی مادر ایشان به اذن خدا ایشان را در صندوقی گذاشت و به آب انداخت.



حمل و نقل تابوت موسی، با آب و قرار دادن آن در ساحل دریا از آیات زیر استفاده می‌شود.
«قال قد اوتیت سؤلک یـموسی• اذ اوحینا الی امک ما یوحی• ان اقذ فیه فی التابوت فاقذ فیه فی الیم فلیلقه الیم بالساحل یاخذه عدو لی وعدو له...؛ فرمود: «ای موسی! آنچه را خواستی به تو داده شد• آن زمان که به مادرت آنچه لازم بود الهام کردیم...• که: او را در صندوقی بیفکن، و آن صندوق را به دریا بینداز، تا دریا آن را به ساحل افکند؛ و دشمن من و دشمن او، آن را برگیرد و من محبتی از خودم بر تو افکندم، تا در برابر دیدگان (علم) من، ساخته شوی (و پرورش یابی)».


در آیات فوق حضرت موسی را به منت دیگری که قبل از برگزیدنش به نبوت و رسالت و اجابت خواسته هایش بر او نهاده تذکر می‌دهد، و آن عبارت است از منت دوران ولادتش، که بعضی از کاهنان، به فرعون خبر داده بودند که فرزندی در بنی اسرائیل متولد می‌شود، که زوال ملک او به دست وی صورت می‌گیرد، ناگزیر فرعون فرمان داد تا هر فرزندی که در بنی اسرائیل متولد می‌شود به قتل برسانند، از آن به بعد، تمامی فرزندان ذکور بنی اسرائیل کشته می‌شدند، تا آنکه موسی (علیه‌السّلام) به دنیا آمد، خدای عزّوجلّ به مادرش وحی کرد که: مترس، او را شیر بده، هر وقت از عمال فرعون و جلادانش احساس خطر کردی فرزندت را در جعبه‌ای بگذار، و او را در رود نیل بینداز، که آب او را به ساحل نزدیک قصر فرعون می‌برد، و او به عنوان فرزند خود نگهداریش می‌کند، چون او اجاق کور است، به همین جهت او را نمی‌کشد، و خدا دوباره او را به تو باز می‌گرداند.
مادر موسی نیز چنین کرد، همین که آب نیل صندوق را به نزدیکی قصر فرعون برد، مادر موسی دختر خود را که همان خواهر موسی بود فرستاد تا از سرنوشت برادرش خبردار شود، دختر، پیرامون قصر گردش می‌کرد، دید چند نفر از قصر بیرون شدند از زن شیر دهی سراغ می‌گیرند، که موسی را شیر دهد، دختر، ایشان را به مادر خود راهنمایی کرد و ایشان را نزد مادر خود برد، مامورین او را برای شیر دادن موسی اجیر کردند، مادر موسی وقتی فرزند خود را در بر گرفت چشمش روشن گردید، و وعده خدا را صادق، و منت او را بر موسی عظیم یافت.


حمل و نقل تابوت موسی (علیه السلام)، به وسیله فرشتگان، برای انتقال آن به طالوت انجام شد.
«وقال لهم نبیهم ان ءایة ملکه ان یاتیکم التابوت فیه سکینة من ربکم وبقیة مما ترک ءال موسی وءال هـرون تحمله الملـئکة ان فی ذلک لایة لکم ان کنتم مؤمنین؛ و پیامبرشان به آنها گفت: نشانه حکومت او، این است که (صندوق عهد) به سوی شما خواهد آمد. (همان صندوقی که) در آن، آرامشی از پروردگار شما، و یادگارهای خاندان موسی و هارون قرار دارد؛ در حالی که فرشتگان، آن را حمل می‌کنند. در این موضوع، نشانه‌ای (روشن) برای شماست؛ اگر ایمان داشته باشید.»
(طبق روایتی از امام باقر (علیه‌السّلام) مقصود از «التابوت» تابوتی است که بر مادر موسی (علیه‌السّلام) نازل شده و او موسی (علیه‌السّلام) را در آن نهاد و در دریا قرارش داد. )


۱. طه/سوره۲۰، آیه۳۶.    
۲. طه/سوره۲۰، آیه۳۸.    
۳. طه/سوره۲۰، آیه۳۹.    
۴. طباطبایی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۴، ص۲۰۶.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۴۸.    
۶. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۲، ص۱۴۳.    
۷. آلوسی، شهاب‌الدین، روح المعانی، ج۱، ص۵۶۰.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حمل و نقل»    



جعبه ابزار