• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حکم اعراض (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



اعراض به معنى تکذیب و انکار و رویگرداندن است، در قرآن کریم اعراض در مواردی مانند: اعراض از آیات خدا؛ اعراض از باطل و اهل آن؛ اعراض از جاهلان؛ اعراض از کافران؛ اعراض از منافقان و ... آمده است.



حکم اعراض از آیات خدا (قرآن)، کسی که تمام هم و غمش دنیا و آباد کردن آن باشد، یعنی از حقیقت و باطن عالم اعراض کند و به عالم ماده روی آورد، معیشت و زندگی سخت در انتظار اوست.


حکم اعراض از اهل باطل (قرآن)، خداوند در قرآن کریم به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) امر می‌نماید که از اهل باطل و کسانی که آیات الهی را به سخریه می‌گیرند و در امر دین لجاجت دارند، اعراض کند.


حکم اعراض از باطل (قرآن)، خداوند متعال در قرآن کریم به اجتناب از اوثان و اجتناب از سخن باطل امر فرموده است.


حکم اعراض از جاهلان (قرآن)، خداوند متعال در قرآن کریم به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) امر فرموده است که از جاهلان اعراض نماید.


حکم اعراض از کافران (قرآن)، خداوند متعال در قرآن کریم به پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) دستور می‌دهد که از کافران اعراض نماید.


اعراض و رویگردانی از متخلفان جهاد، امر خداوند متعال است: «سیحلفون بالله لکم اذا انقلبتم الیهم لتعرضوا عنهم فاعرضوا عنهم...؛هنگامی که به سوی آنان بازگردید برای شما سوگند یاد می‌کند که از آنها اعراض (و صرف نظر) کنید، از آنها اعراض کنید (و روی گردانید) چرا که آنها پلیدند و جایگاهشان دوزخ است، به کیفر اعمالی که انجام می‌دادند.»


اعراض از دعوت و دستورات پیامبر (صلی الله علیه وآله) حرام و نارواست: «یـایهاالذین ءامنوا اطیعوا الله ورسوله ولا تولوا عنه وانتم تسمعون• ولا تکونوا کالذین قالوا سمعنا وهم لا یسمعون؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید اطاعت خدا و پیامبرش را کنید و سرپیچی ننمائید در حالی که سخنان او را می‌شنوید• و همانند کسانی نباشید که می‌گفتند: شنیدیم ولی در حقیقت نمی‌شنیدند.»
«واذا قیل لهم تعالوا یستغفر لکم رسول الله لووا رءوسهم ورایتهم یصدون وهم مستکبرون• سواء علیهم استغفرت لهم‌ام لم تستغفر لهم لن یغفر الله لهم ان الله لا یهدی القوم الفـسقین؛هنگامی که به آنها گفته شود بیائید تا رسول خدا برای شما استغفار کند سرهای خود را (از روی استهزا و کبر و غرور) تکان می‌دهند، و آنها را می‌بینی که از سخنان تو اعراض کرده و تکبر می‌ورزند• برای آنها تفاوت نمی‌کند خواه استغفار برایشان کنی یا نکنی، هرگز خداوند آنها را نمی‌بخشد، زیرا خداوند قوم فاسق را هدایت نمی‌کند.»
«فذکر ان نفعت الذکری• سیذکر من یخشی• ویتجنبها الاشقی• الذی یصلی النار الکبری؛ پس تذکر ده اگر تذکر مفید باشد• و به زودی آنها که از خدا می‌ترسند متذکر می‌شوند• اما بدبخت‌ترین افراد از آن دوری می‌گزیند• همان کسی که در آتش بزرگ وارد می‌شود.»


حکم اعراض از مشرکان (قرآن)، هنگامی که مشرکین دعوت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) را مورد تمسخر و استهزاء قرار دادند، خداوند به ایشان امر فرمود که از مشرکین اعراض نماید.


حکم اعراض از منافقان (قرآن)، هنگامی که از طرف خداوند برای مسلمانان فرمان جهاد صادر شد، جمعی از منافقان نزد پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) آمده و اظهار اطاعت می‌کردند، اما در جلسات نهان به طرح ریزی نقشه علیه مسلمانان می‌پرداختند.


حکم اعراض از یاد خدا (قرآن)، کسی که تمام هم و غمش دنیا و آباد کردن آن باشد، یعنی از حقیقت و باطن عالم اعراض کند و به عالم ماده روی آورد، معیشت و زندگی سخت در انتظار اوست.


۱. توبه/سوره۹، آیه۹۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۸، ص۹۰.    
۳. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۹، ص۴۹۱.    
۴. انفال/سوره۸، آیه۲۰.    
۵. انفال/سوره۸، آیه۲۱.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۱۲۱.    
۷. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۹، ص۵۰.    
۸. منافقون/سوره۶۳، آیه۵.    
۹. منافقون/سوره۶۳، آیه۶.    
۱۰. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۴، ص۱۵۶.    
۱۱. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۱۹، ص۴۷۴.    
۱۲. اعلی/سوره۸۷، آیه۹ - ۱۲.    
۱۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۶، ص۳۹۶- ۳۹۷.    
۱۴. طباطبائی، سید محمدحسین، ترجمه تفسیر المیزان، ج۲۰، ص۴۴۶- ۴۴۷.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم اعراض».    



جعبه ابزار