• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

باطل (قرآن)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



باطل ، نقیض حق و به معنای چیزی است که با تحقیق و بررسی، بی ثباتی آن روشن شود.



در این مدخل از واژه‌های «باطل»، «زور»، «غیرالحق»، «لغو» و جملاتی که بر مفهوم باطل دلالت دارد استفاده شده است. در این مدخل از مصادیق باطل بحث نشده است.


نهی خداوند از آمیختن حق به باطل و ارائه آن به جای حق است.
«ولاتلبسوا الحق بالبـطـل وتکتموا الحق وانتم تعلمون»؛ و حق را با باطل نیامیزید! و حقیقت را با اینکه می‌دانید کتمان نکنید! («لبس» در اصل به معنای پوشاندن شیء است که در آمیختن معانی با یکدیگر به کار می‌رود. )

۲.۱ - نتیجه یکسان

هم كتمان حق، جرم و گناه است، و هم آميختن حق و باطل كه هر دو از نظر نتيجه، يكسان مى‌باشند، حق را بگوئيد هر چند به زيان شما باشد، و باطل را با آن نياميزيد هر چند منافع زودگذرتان به خطر بيفتد.
«یـاهل الکتـب لم تلبسون الحق بالبـطـل وتکتمون الحق وانتم تعلمون»؛ ای اهل کتاب ! چرا حق را با باطل (می‌زمیزید و) مشتبه می‌کنید (تا دیگران نفهمند و گمراه شوند)، و حقیقت را پوشیده می‌دارید در حالی که می‌دانید؟!

۲.۲ - تفسیر آیه

كلمه" لبس" (به فتح لام) كه فعل مضارع" تلبسون" از آن مشتق شده، به معناى القاى شبهه و آرايش باطل به صورت حق و يا به عكس است، مى‌فرمايد:" اى اهل كتاب چرا حق را در صورت باطل جلوه مى‌دهيد؟" و جمله:" وَ أَنْتُمْ تَعْلَمُونَ" دلالت و يا حد اقل اشاره‌اى دارد بر اينكه مراد از" لبس" كتمان مسائل مربوط به معارف دينى است نه آياتى كه ديدنى و به چشم مشاهده كردنى است، مانند آن آياتى كه خودشان تحريف و يا كتمان كردند و يا به غير آنچه منظور بود تفسير نمودند.


اعراض از باطل ، اعمال باطل ، اهل باطل ، ایمان به باطل ، سخن باطل ، شکست باطل .


۱. مفردات، راغب اصفهانی، ذیل «بطل».    
۲. مجمع البیان، طبرسی، ج۱، ص۱۸۷.    
۳. بقره/سوره۲، آیه۴۲.    
۴. تفسير نمونه، ناصر مکارم شيرازي، ج۱، ص۲۰۸.    
۵. آل عمران/سوره۳، آیه۷۱.    
۶. ترجمه تفسير الميزان، علامه طباطبايي، ج۳، ص۴۰۴.    



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «باطل (قرآن)».    



جعبه ابزار