• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جبار(اسمای الهی) اصلی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



جبّار به معنای بسیار جبران کننده و مرمّت بخش کاستی‌ها و شکستگی‌ها و از اسماء و صفات الهی می‌باشد.



جبّار صیغه مبالغه از «ج ـ ب ـ ر» ضد کسر
[۱] موسوعة له الاسماء الحسنی، ج۱، ص۷۴.
و به معنای اصلاح ، اصلاح از راه قهر و غلبه
[۴] مفردات، ص۱۸۳، «جبر».
و عظمت و برتری و استقامت
[۷] التحقیق، ج۲، ص۴۵ - ۴۶، «جبر».
یا برگرفته از اجبار به معنای قهر و غلبه و اکراه
[۸] لسان العرب، ج۲، ص۱۶۵، «جبر».
است که جبر نیز گاهی در آن استعمال می‌شود؛ مانند جبر در برابر تفویض ، بنابراین جبار کسی است که کار او اصلاح بسیار یا نفوذ او آشکار، حکم او غالب و امر او برتر است
[۱۲] التحقیق، ج۲، ص۴۵ - ۴۶.
و نیز کسی یا چیزی است که بر اثر عظمت و بلندی، از دسترس دور است، چنان که به نخل ، اسب ، شتر و مرد بلند قامت و عظیم الجثه به ترتیب «نخلة جبّارة»؛ «فرس جبّار»؛ «ناقة جبّارة» و «رجل جبّار» گفته می‌شود.
[۱۳] لسان العرب، ج۲، ص۱۶۶.



جبّار از اسمای حسنای الهی است که یک بار در قرآن به صراحت در ردیف برخی دیگر از اسمای خداوند آمده است: «هُوَ اللّهُ الَّذی لا اِلـهَ اِلاّ هُوَ المَلِکُ القُدّوسُ السَّلـمُ المُؤمِنُ المُهَیمِنُ العَزیزُ الجَبّارُ المُتَکَبِّرُ سُبحـنَ اللّهِ عَمّا یُشرِکون». در بسیاری از روایات نیز اسم جبّار ضمن اسماء و صفات خداوند ذکر شده است. از امام صادق علیه‌السّلام از پدرانش نقل شده که برای خداوند ۹۹ اسم است و آن‌ها عبارت‌اند از اللّه؛ عزیز، جبار و....
[۱۶] شرح توحید الصدوق، ج۳، ص۲۱۰.
[۱۸] کنز العمال، ج۱، ص۴۴۸.


۲.۱ - تبیین اسم جبار

جبار مانند واژه جبروت از جبر به معنای تلافی و تدارک اشتقاق یافته و هرگز از جبر به معنای اضطرار گرفته نشده است، آن گونه که اشاعره پنداشته‌اند که بندگان در افعال خویش مجبورند. در هیچ جای قرآن نیز نیامده است که خدا بر چیزی اجبار می‌کند، بلکه در قرآن از قاهریت او نسبت به بندگانش: «و هُوَ القاهِرُ فَوقَ عِبادِهِ» و نیز از مسخر بودن همه چیز تحت فرمان و امر او: «والشَّمسَ والقَمَرَ والنُّجومَ مُسَخَّرتٍ بِاَمرِهِ» سخن به میان آمده است.
[۲۱] شرح الاسماء، ص۶۱۵ - ۶۱۶.


۲.۲ - معنای جبار بودن خدا

بنابراین جبار بودن خداوند بدین معناست که او نقصان ذاتی ماهیات را که مقتضی روی آوردن آن‌ها به سوی عدم است با وجود بخشیدن به آن‌ها و نیز قوه ذاتی مواد را که موجب نابودی و هلاک آن هاست با فعلیت بخشیدن به آن‌ها تدارک
[۲۲] شرح الاسماء، ص۶۱۵ - ۶۱۶.
و سرانجام هر کاستی و کمبودی را جبران و هر شکستگی را ترمیم می‌کند،
[۲۳] التفکر فی الاسماء، ص۱۳۸.
[۲۴] اسماء اللّه الحسنی، ص۶۷.
چنان که در اسم دیگری خداوند «جابر العَظْم الکَسیر» یعنی ترمیم کننده استخوان شکسته خوانده شده، چه جابر نیز مانند جبّار از جبر به معنای تلافی مشتق شده است.
[۲۵] شرح الاسماء، ص۶۱۵ - ۶۱۶.


۲.۳ - کاربرد جبّار درباره غیر خداوند

گفتنی است که در کاربرد جبّار درباره غیر خداوند باید معنای ریشه را جز آن دانست، گرچه لازم است شخص مؤمن از باب تخلق به اخلاق الهی مظهر جباریت خدا باشد و موجبات تسلی خاطرهای آزرده را فراهم سازد و این خود از آثار شناخت اسم جبار است.
[۲۶] التفکر فی الاسماء، ص۱۴۰.
بر این اساس به خوبی روشن می‌شود که در تفسیر اسم جبار به قهار و مانند آن، ویژگی خاص آن لحاظ نشده و مرز دقیق بین معنای این اسم و اسم‌هایی مانند قهار، عزیز و متکبر مشخص نگشته است.

۲.۴ - رابطه جبار با معنای قهر و غلبه و اکراه

گروهی با ملاحظه کردن معنای قهر و غلبه و اکراه در ریشه اسم جبار آن را چنین معنا کرده‌اند که جبار کسی است که خلق را به بعضی از امور غیراختیاری وا می‌دارد
[۳۰] شرح توحید الصدوق، ج۳، ص۲۸.
یا مشیت وی بالاجبار در همگان نافذ است و کسی به حریم او دسترسی ندارد.
[۳۱] علم الیقین، ج۱، ص۱۶۹.
اینان نیز استعمال جبار را در بنده قبیح دانسته‌اند، زیرا بنده، مقهور و محکوم سلطنت پروردگار است.
[۳۳] التحقیق، ج۲، ص۴۶.
البته ممکن است خداوند به بنده‌ای از بندگان خود مال، عنوان، علم ، قدرت و حکومتی عطا کند که در این صورت لازم است آن‌ها را در مسیر خواست خدا صرف کند.
[۳۴] التحقیق، ج۲، ص۴۶، «جبر».

گروه یاد شده همچنین افزوده‌اند: هنگامی که خداوند وصف جبّار را از پیامبر گرامی خویش سلب کرده است حال دیگران معلوم است:
[۳۵] التحقیق، ج۲، ص۴۶، «جبر».
«وما اَنتَ عَلَیهِم بِجَبّارٍ»، از این رو به کارگیری واژه جبار درباره انسان : «واِذا بَطَشتُم بَطَشتُم جَبّارین؛ و چون به خشم دست می‌گشایید مانند گردنکشان (بیرحمانه) دست می‌گشایید» از باب مذمت اوست
[۳۹] مفردات، ص۱۸۴، «جبر».
که می‌خواهد نقص خود را با ادعا کردن منزلتی از تعالی و برتری جبران کند که استحقاق آن را ندارد، از این رو در آیه ۳۲ مریم از حضرت عیسی علیه‌السّلام نقل کرده که خداوند هرگز مرا جبار شقی قرار نداده است: «ولَم یَجعَلنی جَبّارًا شَقیـّا» و در آیه ۱۴ همان سوره بر آن مهر تایید زده است: «ولَم یَکُن جَبّارًا عَصیـّا».
برخی دیگر به ذکر هر دو احتمال در معنای اسم مورد بحث بسنده کرده و گفته‌اند: جبار مبالغه از جبرِ کسر (شکستگی) یا به معنای کسی است که اراده او نافذ است و بر هرچه بخواهد اجبار می‌کند، در هر صورت جباریت خداوند به اقتضای واجب الوجود بودن اوست، زیرا وجوب وجود مستلزم استناد هر چیزی (کمال و تکمیلی) به خداست.
[۴۶] کشف المراد، ص۴۱۶.



اسماء الله الحسنی، تاج الدین نوفل، دارالامین، ۱۴۱۸ ق؛ بصائر ذوی التمییز، الفیروز آبادی (م. ۸۱۷ ق.)؛ به کوشش محمد علی، بیروت، المکتبة العلمیه؛ التحقیق، المصطفوی، تهران، وزارت ارشاد، ۱۳۷۴ ش؛ التفکر فی الاسماء طریق العلماء، ضیاءالدین الجماس، بیروت، دارالهجرة، ۱۴۱۰ ق؛ شرح الاسماء، هادی السبزواری (م. ۱۲۸۹ ق.)؛ به کوشش حبیبی، دانشگاه تهران، ۱۳۷۵ ش؛ شرح توحید الصدوق، قاضی سعید قمی (م. ۱۱۰۷ ق.)؛ به کوشش حبیبی، تهران، وزارت ارشاد، ۱۴۱۵ ق؛ الصحاح، الجوهری (م. ۳۹۳ ق.)؛ به کوشش احمد العطار، بیروت، دارالعلم للملایین، ۱۴۰۷ ق؛ علم الیقین فی اصول الدین، الفیض الکاشانی (م. ۱۰۹۱ ق.)؛ به کوشش بیدارفر، قم، بیدار، ۱۳۷۷ ش؛ الکافی، الکلینی (م. ۳۲۹ ق.)؛ به کوشش غفاری، بیروت، دارالتعارف، ۱۴۱۱ ق؛ کشف المراد، العلامة الحلی (م. ۷۲۶ ق.)؛ به کوشش حسن زاده آملی، قم، نشر اسلامی، ۱۴۱۹ ق؛ کنزالعمال، المتقی الهندی (م. ۹۷۵ ق.)؛ به کوشش صفوة السقاء، بیروت، الرسالة، ۱۴۱۳ ق؛ لسان العرب، ابن منظور (م. ۷۱۱ ق.)؛ به کوشش علی شیری، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ۱۴۰۸ ق؛ المصباح المنیر، الفیومی (م. ۷۷۰ ق.)؛ قم، دارالهجرة، ۱۴۰۵ ق؛ معجم الفروق اللغویه، ابوهلال العسکری (م. ۳۹۵ ق.)؛ قم، انتشارات اسلامی، ۱۴۱۲ ق؛ معجم مقاییس اللغه، ابن فارس (م. ۳۹۵ ق.)؛ به کوشش عبدالسلام محمد، قم، دفتر تبلیغات، ۱۴۰۴ ق؛ مفردات، الراغب (م. ۴۲۵ ق.)؛ به کوشش صفوان داودی، دمشق، دارالقلم، ۱۴۱۲ ق؛ المقام الاسنی، الکفعمی (م. ۹۰۵ ق.)؛ به کوشش فارس الحسون، مؤسسة قائم آل محمد عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف؛ موسوعة له الاسماء الحسنی، احمد الشرباصی، بیروت، دارالجیل، ۱۴۱۶ ق؛ المیزان، الطباطبایی (م. ۱۴۰۲ ق.)؛ بیروت، اعلمی، ۱۳۹۳ ق؛ النکت والعیون، الماوردی (م. ۴۵۰ ق.)؛ بیروت، دارالکتب العلمیة، ۱۴۱۲ ق.


۱. موسوعة له الاسماء الحسنی، ج۱، ص۷۴.
۲. المصباح، ص۸۹.    
۳. الصحاح، ج۲، ص۶۰۷، «جبر».    
۴. مفردات، ص۱۸۳، «جبر».
۵. بصائر ذوی التمییز، ج۲، ص۳۶۰.    
۶. مقاییس اللغه، ج۱، ص۵۰۱.    
۷. التحقیق، ج۲، ص۴۵ - ۴۶، «جبر».
۸. لسان العرب، ج۲، ص۱۶۵، «جبر».
۹. بصائر ذوی التمییز، ج۲، ص۳۶۱.    
۱۰. الصحاح، ج۲، ص۶۰۷.    
۱۱. المصباح، ص۸۹.    
۱۲. التحقیق، ج۲، ص۴۵ - ۴۶.
۱۳. لسان العرب، ج۲، ص۱۶۶.
۱۴. مقاییس اللغه، ج۱، ص۵۰۱.    
۱۵. حشر/سوره۵۹، آیه۲۳.    
۱۶. شرح توحید الصدوق، ج۳، ص۲۱۰.
۱۷. الکافی، ج۱، ص۱۱۲.    
۱۸. کنز العمال، ج۱، ص۴۴۸.
۱۹. انعام/سوره۶، آیه۱۸.    
۲۰. اعراف/سوره۷، آیه۵۴.    
۲۱. شرح الاسماء، ص۶۱۵ - ۶۱۶.
۲۲. شرح الاسماء، ص۶۱۵ - ۶۱۶.
۲۳. التفکر فی الاسماء، ص۱۳۸.
۲۴. اسماء اللّه الحسنی، ص۶۷.
۲۵. شرح الاسماء، ص۶۱۵ - ۶۱۶.
۲۶. التفکر فی الاسماء، ص۱۴۰.
۲۷. بصائر ذوی التمییز، ج۲، ص۳۶۰.    
۲۸. تفسیر ماوردی، ج۵، ص۵۱۴.    
۲۹. المقام الاسنی، ص۳۴.    
۳۰. شرح توحید الصدوق، ج۳، ص۲۸.
۳۱. علم الیقین، ج۱، ص۱۶۹.
۳۲. بصائر ذوی التمییز، ج۲، ص۳۶۱.    
۳۳. التحقیق، ج۲، ص۴۶.
۳۴. التحقیق، ج۲، ص۴۶، «جبر».
۳۵. التحقیق، ج۲، ص۴۶، «جبر».
۳۶. ق/سوره۵۰، آیه۴۵.    
۳۷. شعراء/سوره۲۶، آیه۱۳۰.    
۳۸. الفروق اللغویه، ص۱۵۴.    
۳۹. مفردات، ص۱۸۴، «جبر».
۴۰. بصائر ذوی التمییز، ج۲، ص۳۶۱.    
۴۱. مریم/سوره۱۹، آیه۳۲.    
۴۲. الفروق اللغویه، ص۱۵۴.    
۴۳. مریم/سوره۱۹، آیه۱۴.    
۴۴. المیزان، ج۱۹، ص۲۲۲.    
۴۵. الفروق اللغویه، ص۱۵۳.    
۴۶. کشف المراد، ص۴۱۶.



دائرةالمعارف قرآن کریم جلد هشتم، برگرفته از مقاله«جبار(اسمای الهی)».    



جعبه ابزار