• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خلاصه‌ای از زندگانی حضرت امام محمد باقر(ع)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف






آن حضرت نام مبارکش محمد، لقبش باقر، شاکر و امین، کنیه‌اش ابوجعفر، نام پدر گرامیش علی بن الحسین علیه السلام و نام مادر بزرگوارش فاطمه (دختر امام حسن مجتبی علیه السلام) بود. یعنی ایشان از طرف مادر و پدر علوی بودند. ایشان حدود سه سال و نیم، جدّ بزرگوارشان حضرت امام حسین علیه السلام را درک فرمودند.


حضرت امام محمد باقر علیه السلام از زمینه‌سازی‌های پدر بزرگوارشان امام سجاد علیه السلام بهره‌برداری بسیار نمودند و به معرفی اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و آله و معارف حقه اهل‌بیت علیهم السلام در ابعاد بسیار وسیع پرداختند و با تربیت شاگردان برجسته، و تبیین فقه ناب اسلام، چشم‌ها را به سوی حقانیت اهل‌بیت علیهم السلام خیره نمودند و بزرگترین قدم را برای شناساندن تشیع و مکتب اهل‌بیت علیهم السلام برداشتند.

۲.۱ - تربیت کربلایی

ایشان در سن چهار سالگی در کربلا و ماجرای عاشورای حسینی حضور داشتند، و در راه کوفه و شام، در همه سختی‌ها همراه پدر و اهل‌بیت رسول‌الله صلی الله علیه و آله بودند. ایشان تجسمی از تربیت اسلام و ارزش‌های والای انسانی و کمالات اخلاقی بودند.

۲.۲ - سلام بر باقرالعلوم

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از او یاد و تجلیل فراوانی نموده است؛ جابر بن عبدالله انصاری می‌گوید: از رسول خدا صلی الله علیه و آله شنیدم که فرمود: ای جابر! تو به مردی از خاندان من می‌رسی که هم‌نام و هم‌شکل من است؛ علم را می‌شکافد و تفسیر و توضیح می‌دهد.

۲.۳ - کسب فیض از محضر دو معصوم

حیات پربرکت امام باقر علیه السلام در عصر پدر، ۳۸ سال و دوران امامت‌ شان ۲۰ سال بود. والی مدینه به دستور هشام بن عبدالملک، ایشان را مسموم کرد. پس از شهادت، مضجع مطهرشان در بقیع، در کنار پدر بزرگوارشان، مامن عاشقان و عارفان گردید.
[۲] الارشاد شیخ مفید، ترجمة حاج سیدهاشم رسولی محلاتی، انتشارات علمیه الاسلامیه، چاپ دوم، قطع وزیری، ص ۱۵۶.



در محرم سال ۹۵ هجری قمری، پس از شهادت پدر بزرگوارشان، امام سجاد علیه السلام، دوران امامت امام باقر علیه السلام آغاز گردید و تا ذیحجه ۱۱۴ هجری قمری ادامه یافت. در این مدت در مدینه اقامت داشتند.

۳.۱ - هم‌زمانی با ظالمان

در مدت امامت‌شان اشخاص زیر حکومت را غاصبانه در دست داشتند:
۱ – ولید بن عبدالملک، حدود پنج ماه از امامت ایشان.
۲ – سلیمان بن عبدالملک، چهار سال و دو ماه از امامت ایشان از سال ۹۶ تا ۹۹ هجری قمری.
۳ – عمر بن عبدالعزیز، دو سال و پنج ماه از امامت ایشان از سال ۹۹ تا ۱۰۱ هجری قمری.
۴ – یزید بن عبدالملک، چهار سال و دو ماه از امامت ایشان از سال ۱۰۱ تا ۱۰۵ هجری قمری.
۵ – هشام بن عبدالملک، حدود ۹ سال آخر امامت ایشان از سال ۱۰۵ تا ۱۱۴ هجری قمری و سرانجام به دست همین شخص به شهادت رسیدند.
[۳] اقتباس از تتمه المنتهی، ص ۷۳ تا ۹۰ از تاریخ یعقوبی آدرس داده شده.


۳.۲ - تاسیس حوزه علمیه و نهضت فرهنگی تشیّع

امام باقر علیه السلام نیک می‌دانستند که فرهنگ تشیع در انزوا قرار گرفته و زیر چکمه جلادان اموی، بی‌رمق مانده است، از این رو لازم دیدند به یک انقلاب وسیع فرهنگی دست بزنند و با تشکیل حوزه علمیه و تربیت شاگردان برجسته، فقه آل محمد صلی الله علیه و آله و خط فکری تشیع را نیرومند سازند. آن حضرت به خوبی می‌دانست که همین موضوع، بستر عمیق و گسترده مبارزه با طاغوتیان خواهد شد، و در دراز مدت، شیعیان را به صحنه می‌آورد، و مکتب اهل بیت علیهم السلام را زنده خواهد کرد. لذا امام باقر علیه السلام زمینه‌سازی بسیار ژرف و وسیعی در این امر نمود و پس از او فرزند برومندش امام صادق علیه السلام با تشکیل حوزه علمیه‌ای با چهار هزار جویای دانش، آن را به ثمر رسانید و به عنوان یک دانشگاه عظیم اسلامی در تاریخ اسلام، پایدار و ماندگار ساخت. بنابراین می‌توان گفت امام باقر علیه السلام موسس و بنیان‌گذار حوزه علمیه شیعه و نهضت فکری و انقلاب فرهنگی تشیع بود.

۳.۳ - اوج نورافشانی

برخی از مهمترین شاگردان امام باقر علیه السلام که از محضر شکافنده علوم، کسب فیض کردند:
•• ابان بن تغلب. وی از یاران امام زین العابدین، امام محمد باقر و امام جعفر صادق علیهم السلام بود و نزد ایشان مورد وثوق و دارای جایگاه ویژه‌ای بود. امام باقر علیه السلام به او فرمود: در مسجد مدینه بنشین و برای مردم احکام خدا را بیان کن زیرا من دوست دارم در میان پیروانم کسانی مانند تو دیده شوند.
[۴] شیخ طوسی، الفهرست، نجف،منشورات المطبعة الحیدریه، ۱۳۸۰، ص ۴۱؛ احمد بن العباس نجاشی، رجال نجاشی، منشورات مرکز نشر کتاب، صص ۷ - ۸.

•• زرارة بن اعین شیبانی. جمیع فضائل در او جمع بود، وی قاری، فقیه، متکلم، شاعر و ادیب بود و در آنچه نقل می‌کرد راستگو بود.
[۵] همان، ص ۱۳۲.
روایات زیادی از امام زین العابدین، امام باقر و امام صادق علیهم السلام نقل کرده است.
[۶] شیخ طوسی، پیشین، ص ۱۰۰.

•• حمران بن اعین شیبانی. وی برادر زرارة و از یاران نزدیک امام محمد باقر و امام جعفر صادق علیهما السلام بود. امام باقر علیه السلام به او فرمود: تو از شیعیان ما در دنیا و آخرت هستی.
[۷] علامه حلی، رجال، نجف، منشورات مطبعة الحیدریه، ۱۳۸۱، ص ۶۳.

•• ثابت بن دینار ، معروف به ابو حمزه ثمالی. وی از یاران امام زین العابدین، امام محمد باقر و امام صادق علیهم السلام بود. وی در نقل حدیث مورد اعتماد و ثقه است. امام رضا علیه السلام از وی به لقمان
[۸] شیخ طوسی، اختیار معرفة الرجال، تصحیح وتعلیق:میر داماد استرابادی،تحقیق:سید مهدی رجائی، قم، مؤسسة آل البیت علیهم السلام لإحیاء التراث،ج ۲،ص۴۵۸.
و نیز سلمان
[۹] همان،ص۷۸۱.
زمان خود یاد کرده‌اند.
•• برید بن معاویه عجلی کوفی. از یاران مورد وثوق امام محمد باقر و امام صادق علیهما السلام بود و در زمان امام صادق علیه السلام از دنیا رفت.
[۱۰] نجاشی، احمد بن العباس، پیشین، صص ۸۹ و ۸۷؛ و علامه حائری، جامع الرواة، چاپ رنگین، ۱۳۳۱، ج۱، صص ۱۳۴ و ۱۱۷.

•• جابر بن یزید جعفی کوفی. از یاران امام محمد باقر و امام صادق علیهما السلام بود که در زمان ایشان از دنیا رفت. وی دارای کتاب‌های متعددی از جمله: کتاب «نوادر»، کتاب «جمل»، کتاب «مقتل امیرالمؤمنین علیه السلام» و کتاب «مقتل امام حسین علیه السلام» است.
[۱۱] نجاشی، احمد بن العباس، همان، ص ۹۹؛ و علامه حائری، همان، ج۱، ص ۱۳۴.

•• محمد بن علی بن نعمان کوفی، معروف به مومن طاق. از یاران امام زین العابدین، امام محمد باقر و امام صادق علیهم السلام بود. وی دارای کتاب‌های زیادی از جمله: «الامامة»، «کلامه علی الخوارج» و کتاب «مجالسه مع ابی‌حنفیه» و «المرجئه» و... است.
[۱۲] نجاشی، احمد بن العباس، همان، ص ۲۴۹؛ و شیخ طوسی، پیشین، ص ۱۵۷.

•• فضیل بن یسار بصری.
[۱۳] شیخ طوسی، پیشین، ص ۲۷۱.
از راویان حدیث و یاران مورد اعتماد امام باقر و امام صادق علیهما السّلام بودکه در زمان امام صادق علیه السّلام از دنیا رفت. وی دارای کتاب است.
[۱۴] نجاشی، احمد بن العباس، پیشین، ص ۲۳۸.

•• فیض بن المختار کوفی. از راویان حدیث و یاران امام باقر، امام صادق و امام موسی کاظم علیه السّلام و دارای کتاب می‌باشد.
[۱۵] نجاشی، احمد بن العباس، پیشین، ص ۲۳۹.


۳.۴ - بهترین استفاده از کمترین فرصت‌ها

یکی از شاگردان پرورش‌یافته امام باقر علیه السلام یعنی جابر بن یزید جُعفی پس از هیجده سال کسب علم و آموختن هفتاد هزار حدیث از محضر امام باقر علیه السلام، هنگام وداع از آن حضرت (برای مراجعت به کوفه) از ایشان تقاضای حدیث و پند و نصیحت می‌کند. امام باقر علیه السلام می‌فرماید: بعد از هیجده سال کسب علم و کمال بس نیست!؟ جابر عرض می‌کند: آری شما دریایی هستید که آبش تمام نمی‌شود و به قعر آن نمی‌توان رسید. امام باقر علیه السلام می‌فرماید: سلام مرا به شیعیانم برسان و به آنها اعلام کن بین ما و خداوند هیچ خویشاوندی نیست؛ و به پیشگاه خداوند کسی نزدیک نگردد مگر در پرتو اطاعت و پیروی، ای جابر! کسی که خدا را اطاعت کند و ما را دوست بدارد، او دوست ما خواهد بود، و کسی که نافرمانی خدا کند، دوستی ما به حال او سودی نخواهد بخشید.
[۱۶] سفینه البحار، ج ۲، ص ۱۴۲، بحار، ج ۷۸، ص ۱۸۳.

----------------------------------


۱. اصول کافی، ج ۱، ص ۴۶۹.    
۲. الارشاد شیخ مفید، ترجمة حاج سیدهاشم رسولی محلاتی، انتشارات علمیه الاسلامیه، چاپ دوم، قطع وزیری، ص ۱۵۶.
۳. اقتباس از تتمه المنتهی، ص ۷۳ تا ۹۰ از تاریخ یعقوبی آدرس داده شده.
۴. شیخ طوسی، الفهرست، نجف،منشورات المطبعة الحیدریه، ۱۳۸۰، ص ۴۱؛ احمد بن العباس نجاشی، رجال نجاشی، منشورات مرکز نشر کتاب، صص ۷ - ۸.
۵. همان، ص ۱۳۲.
۶. شیخ طوسی، پیشین، ص ۱۰۰.
۷. علامه حلی، رجال، نجف، منشورات مطبعة الحیدریه، ۱۳۸۱، ص ۶۳.
۸. شیخ طوسی، اختیار معرفة الرجال، تصحیح وتعلیق:میر داماد استرابادی،تحقیق:سید مهدی رجائی، قم، مؤسسة آل البیت علیهم السلام لإحیاء التراث،ج ۲،ص۴۵۸.
۹. همان،ص۷۸۱.
۱۰. نجاشی، احمد بن العباس، پیشین، صص ۸۹ و ۸۷؛ و علامه حائری، جامع الرواة، چاپ رنگین، ۱۳۳۱، ج۱، صص ۱۳۴ و ۱۱۷.
۱۱. نجاشی، احمد بن العباس، همان، ص ۹۹؛ و علامه حائری، همان، ج۱، ص ۱۳۴.
۱۲. نجاشی، احمد بن العباس، همان، ص ۲۴۹؛ و شیخ طوسی، پیشین، ص ۱۵۷.
۱۳. شیخ طوسی، پیشین، ص ۲۷۱.
۱۴. نجاشی، احمد بن العباس، پیشین، ص ۲۳۸.
۱۵. نجاشی، احمد بن العباس، پیشین، ص ۲۳۹.
۱۶. سفینه البحار، ج ۲، ص ۱۴۲، بحار، ج ۷۸، ص ۱۸۳.




جعبه ابزار