• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رساله عملیه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مجموعه فقهی، در بردارنده فتاوای مجتهد برای مقلّدانش را رساله عملیه گویند. از عنوان یاد شده به مناسبت در باب اجتهاد و تقلید سخن گفته‏اند.




تاریخ تبیین و تفهیم مسائل فقهی به مكلفان، برمی‏گردد به آغاز طلوع خورشید اسلام. قرآن كریم، تلاوت آیات الهی بر مردم، تزكیه نفوس آنان و تعلیم كتاب و حكمت را علت بعثت رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله بیان كرده است.
پس از پیامبر صلّی اللَّه علیه و آله، امامان معصوم علیهم السّلام به عنوان جانشینان آن حضرت عهده دار این امر بودند. در عصر حضور، بویژه دوران امام باقر و امام صادق علیهما السّلام از سوی یاران آن دو بزرگوار كتابهای فراوانی در مسائل فقهی و غیر آن نوشته شد كه معروف‏ترین آنها اصول اربعمائه یعنی چهارصد كتاب بود كه در میان شیعیان معروف، و مرجع و مستند آنان در عمل بود.
چهارصد كتاب یاد شده در اواخر غیبت صغری‏ و اوائل غیبت كبری‏، در چهار مجموعه حدیثی «الكافی»، «من لایحضره الفقیه»، «تهذیب الأحكام» و «الإستبصار» گردآوری شد و مورد توجه جامعه شیعی قرار گرفت.

۱.۱ - رویکرد فقها تا عصر شیخ طوسی


رویكرد مجموعه‏های فقهی عصر ائمه علیهم السّلام بیان احادیث فقهی با ذكر اسناد آن بود؛ لیكن در دوران غیبت كبری‏ تا عصر شیخ طوسی، مجموعه‏های جدید فقهی با همان محتوای حدیثی، امّا بدون ذكر اسناد نگارش یافت، مانند «المُقْنَع» و «الهدایة» شیخ صدوق (م ۳۸۱ ه. ق) و «النهایة» شیخ طوسی (م ۴۶۰ ه. ق).

۱.۲ - رویکرد فقها در دوران شیخ طوسی


در دوران شیخ طوسی، مجموعه‏های فقهی با سبكی جدید به جامعه شیعی عرضه شد. در این رویكرد، مضامین و عباراتی كه خود فقیه بر می‏گزید و مشتمل بر فروعی بود كه نصّ خاصی درباره آنها وجود نداشت، جایگزین متون حدیثی شد.
نخستین كتاب فقهی تدوین شده با رویكرد جدید كه مشتمل بر فروع بسیار و دربردارنده همه ابواب فقه- از طهارت تا دیات- بود، كتاب «المبسوط» نگاشته شیخ طوسی است.

۱.۳ - رویکرد فقها بعد از شیخ بهایی


این رویه تا عصر شیخ بهایی (م ۱۰۳۱ ه. ق) ادامه داشت. از آن زمان به بعد، مجموعه‏های فقهی تدوین شده عنوان رساله عملیه به خود گرفت. عنوان «رساله عملیه» بر مجموعه‏ای كه در بردارنده مسائل و احكام فقهی مورد ابتلای مقلّدان است، اطلاق می‏شود. از ویژگیهای این مجموعه جدید، روان و ساده بودن عبارات و آسان بودن فهم مطالب آن برای همگان است. نخستین رساله عملیه، رساله جامع عباسی، است كه مشتمل بر یك دوره كامل فقه از طهارت تا دیات در بیست باب است. پنج باب آن به دست شیخ بهایی و باقی آن پس از وفات او توسط شیخ نظام الدین ساوجی- یكی از بزرگ‏ترین شاگرادن شیخ بهایی- نگاشته شده است.
بسیاری از فقها بر این كتاب حاشیه زده و آرای خود را بدان افزوده‏اند.
سبك رساله نگاری شیخ بهایی با تحولات و تغییرات جزئی در برخی سده‏ها هم اكنون نیز میان فقها متداول است؛ به عنوان نمونه، در فاصله زمانی عصر شیخ مرتضی‌ انصاری (م ۱۲۸۱ ه. ق) تا عصر میرزا محمدتقی شیرازی (م ۱۳۳۸ ه. ق) و سید محمدكاظم یزدی (م ۱۳۳۷ ه. ق) مسائل و احكام فقهی مورد ابتلا به صورت پرسش و پاسخ (استفتاء) و حاشیه نویسی بر رساله‏های پیشین در دسترس مقلدان قرار می‏گرفت. از آن زمان به بعد تا كنون بیان احكام فقهی برای مقلدان، هم به دو شیوه یاد شده و هم به صورت تألیف رساله عملیه مستقل صورت می‏گیرد.



از راههای دستیابی مقلّدان یك مجتهد به فتوای وی، رجوع به رساله عملیه او است، به شرط آنكه به صحت و درستی آن اطمینان داشته باشند.



در صورت تعارض مفاد رساله عملیه با آنچه از مجتهد شنیده است، شنیده مقدم است؛ لیكن چنانچه مفاد رساله با نقل فتوا از مجتهد توسط دیگری متعارض باشد، مفاد رساله در صورت اطمینان به درستی آن، مقدم است.
برخی در فرض نخست گفته‏اند: اگر رساله دستنوشته مجتهد باشد، ترجیح آنچه از مجتهد شنیده بر رساله وی محل اشكال است. در فرض دوم نیز گفته‏اند: اگر رساله به خط مجتهد نباشد، تعارض از نوع تعارض دو نقل، و حكم آن سقوط هر دو از اعتبار است.
برخی دیگر گفته‏اند: در هر دو فرض، در صورتی كه رساله دستنوشته مجتهد باشد با اطمینان به درستی آن، رساله مقدم است.
[۵] التنقیح (الإجتهاد و التقلید)، ص۴۰۰.



 
۱. جمعه/سوره۶۲، آیه۲.    
۲. العروة الوثقی‌ ج۱، ص۳۲-۳۳.    
۳. العروة الوثقی‌ ج۱، ص۴۹.    
۴. مستمسك العروة ج۱، ص۹۶.    
۵. التنقیح (الإجتهاد و التقلید)، ص۴۰۰.




فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۴، ص۹۴-۹۷.    





جعبه ابزار