تفاوت اسلام به مفهوم نخست با ایمان، در آن است که اسلام، گرویدن به آیین حضرت محمد صلّی اللّه علیه و آله در زبان است، لیکن ایمان گرویدن به آن در زبان همراه با اعتقاد قلبی و عمل به احکام و دستورهای آن میباشد. البته برای ایمان دو معنای دیگر نیز ذکر شده است؛ یکی عام که هممعنای با اسلام است و دیگری خاص که عبارت است از اعتقاد داشتن و پذیرش ولایت و امامت دوازده امام معصوم علیهمالسّلام.جواهر الکلام ج۶، ص۵۹.جواهر الکلام ج۳۳، ص۱۹۷.
اما به عقيده محققيناهل سنت بين اين دو فرق وجود دارد چرا که حقيقتایمانتصدیق قلبی است وحقيقت اسلام تسليم وانقياد ظاهری همراه با تسليم باطنی است بنابر حکمت هايی گاه يکی بجای ديگریبه کار برده میشود. عقايد تطبيقی، ص۲۶۲.
مثال ترادف «فاخرَجنا مَن کانَ فِيها مِنَ المَومِنينَ فمَا وَجَدنا فِيها غَيرَ بَيتٍ مِنَ المُسلِمِين» ذاریات/سوره۵۱،آیه۳۶. درجای ديگر خداوند میفرمايد: «قال يا قوْمِ اِن كُنتمْ آمَنتمْ بِاللهِ فَعلَيهِ توَکلوا اِنْ کنتمْ مُسْلِمِين» یونس/سوره۱۰،آیه۸۴. دراين دو آيه ايمان براسلام اطلاق شده است معلوم می شود که ايمان واسلام دو لفظ دارای يک معنی هستند. همچنين در حدیث پيامبر(ص) میفرمايد «بنی الاسلام علی خمس، شهادة ان لا اله الا الله الخ» سپس در حدیث وفد القیس همين پنج رکن را در تفسير ايمان بيان میکند از اين دو حديث هم معلوم میشود که ايمان و اسلام مترادف المعنی هستند (يعنی دو لفظ دارای يک معنی).کشف الباری شرح صحيح البخاری ج۱، ص۶۰۶.
چنانچه در حدیث است که از پیامبر(ص) پرسیدند که «ای العمل افضل؟ قال الایمان بالله ورسوله» در این حدیث پیامبر(ص) اعمال ظاهری را که متعلق به اسلام است ایمان مسمَّی کرد معلوم میشود که اسلام در ایمان داخل است هم چنین روایت عمرو بن عبسر است که از پیامبر(ص) سوال کردند «فاَیُّ الاسلام افضل؟ قال الایمان»
صحیح مسلم ج۱ مقدمه کتاب الایمان، ص۱۰۲ در این حدیث هم پیامبر، اسلام را در ایمان داخل کرده است. خلاصه اینکه ایمان واسلام حقیقت شرعی جداگانهای دارند چنانچه حقیقت جداگانه لغوی دارند چونکه ایمان نام اعتقاد مخصوص است واسلام نام انجام دادن اعمال شرعی ظاهراً است لیکن هر دو با هم تعلق تکمیلی دارند چنانچه یک معتقد، مومن کامل نمیشود تا وقتی که اعمال ظاهری را انجام ندهد همینطور که یک مسلم، مطیع کامل نمیشود تا وقتی که با دل، یقین و تصدیق نکند اگر کلمه اسلام وایمان یکجا ودر مقام سوال وارد بشوند حقیقت آنها جدا و در مقام سوال نباشند پس در این صورت میشود که آنها رادر یک دیگر داخل کرد.فتح الباری ج۱، ص۱۱۵. حافظ ابن رجب حنبلی(رح) میفرماید وقتی که ایمان و اسلام جدا جدا بیان شوند در هر دو هیچ فرقی نیست وقتی که هر دو یکجا ذکر شوند پس در آنها فرق میشود. میفرماید «فالایمان والاسلام کاِسم الفقیر والمسکین اذا اجتمعا افترقا واذاافترقا اجتمعا» یعنی این هردو لفظ مانند لفظ مسکین و فقیر هستند وقتی که این هردو لفظ یکجا باشند حقیقت آنها جدا و غیر یکدیگر میشوند وقتی که جدا جدا ذکر شوند در یکدیگر داخل میشوند.فتح الملهم ج۱، ص۴۲۸.فتح الملهم ج۱، ص۴۲۹.
اگر منشأ ارتداد، انکار توحید و رسالت بوده، گفتن شهادتین کفایت میکند و چنانچه منشأ آن، انکار برخی ضروریات مانند وجوب نماز و حرمت زنا بوده است، علاوه بر شهادتین، اقرار به آنچه انکار کرده نیز لازم است؛ هر چند برخی، گفتن شهادتین را در این فرض لازم ندانستهاند.جواهر الکلام ج۴۱، ص۶۳۰-۶۳۱.
بنابراین، کشتن او و گرفتن مال وی به زور و نیز تعرّض به فرزندان کوچک او از قبیل به اسیری گرفتن، جایز نیست. البته داراییهای غیر منقول کافری که در دارالکفر به اسلام گرویده است- مانند زمین و باغ و بوستان- در صورت فتح آنها به دست مسلمانان، غنیمت آنان است.جواهر الکلام ج۲۱، ص۱۴۳.
از شرایط قصاص، همکیش بودن فرد کشته شده و قصاص شونده است. بنابراین، مسلمان در برابر کافر قصاص نمیشود. و تنها دیۀ او در صورت ذمّی بودن باید پرداخت شود.جواهر الکلام ج۴۲، ص۱۵۰.